NOLS Wilderness Medicine Första-Hjälpenkurser

View this information in English / Klicka för information på engelska

NOLS_WM_BADGE_wBKG copyCrossing Latitudes arrangerar NOLS Wilderness Medicine första-hjälpenkurser i Skandinavien, Europa och i USA. Fokus på NOLS sjukvårdskurser  ligger på hur vi tar hand om en skadad person tills hjälp kommer – om vi bestämmer att hjälp behövs.

I dessa COVID-19 tider har vi ändrat vårt förhållningssätt lite. Att minimera smittspridning har alltid varit en del av NOLS Wilderness Medicine sjukvårdskurser. Vi har till exempel alltid skyddshandskar på oss i alla scenarier. Vi kommer att göra allt vi kan för att minimera smittspridning men risken kan inte elimineras 100%. Vi ber dig att hjälpa oss genom att följa våra rekommendationer.

Här är en länk till ett dokument om våra förväntningar på dig. https://docs.google.com/document/d/1SSuoTmG0RvHjXPlR7gCFgYqbDZpbejncQnXl22MNiuE/edit

Här är också en länk till en 3 minuter lång video där du kan se vad du kan förvänta dig på våra kurser.

WFA = Wilderness First Aid 16-24 timmar. Undervisas på svenska, finska eller engelska.

WAFA = Wilderness Advanced First Aid 40-46 timmar. Undervisas på svenska eller engelska.

WFR = Wilderness First Responder 80 timmar. Undervisas bara på engelska.

WFR-R = Wilderness First Responder Refresher 24 timmar. Undervisas bara på engelska.

WEMT = Wilderness Emergency Medical Technician 200 timmar. Undervisas bara på engelska. WEMT kurserna undervisas bara i USA.

NOLS Wilderness Medicine kurser är intensiva med 50% praktik och realistiska scenarier. Vårt kursmaterial täcker patient-undersökning, ryggradsskador, skallskador, sårskötsel, benbrott, allergier och mycket, mycket mer. Efter en kurs med oss får deltagare certifiering i svensk hjärt- och lungräddning och NOLS Wilderness Medicine internationella certifiering.

Om friluftsliv är ditt intresse då borde första-hjälpen också vara det! En olycka händer så lätt!

NOLS är en internationell organisation vars mål är att via expeditioner undervisa ledarskap, miljö och etik, expeditionsdynamik, riskanalys, sjukvård och tekniska färdigheter.  NOLS internationella högkvarter är i Lander, Wyoming, USA. NOLS finns i Alaska, Rocky Mountain, Pacific Northwest, Northeast, Southwest, Teton – alla områden i USA samt i Nya Zeeland, Östra Afrika, Indien, Mexiko, Chile, Kanada och i Skandinavien. Vildmarken är vårt klassrum! Om du vill beställa en NOLS katalog så klicka här!

NOLS Wilderess Medicine är en internationell organisation som undervisar vildmarks sjukvård. NOLS har över 1000 kurser per år i mer än 40 olika länder. Efter kursen får man en internationell certifiering som kan betyda mycket för de som söker friluftsguidejobb. De flesta guide-företagen i friluftsländer såsom USA, Kanada, Nya Zealand, Brasilien eller Chile kräver att man har en Wilderness First Responder certifiering. Crossing Latitudes arrangerar flera 10-dagars WFR-kurser i Europa vart år.

Ingen tidigare erfarenhet krävs för att ta en NOLS Wilderness Medicine kurs. Det är våra instruktörers jobb att se till att du har kul medans du lär dig livsviktiga saker. Crossing Latitudes representerar NOLS Wilderness Medicine i Skandinavien. Vi arrangerar runt 30 NOLS Wilderness Medicine första-hjälpenkurser varje år i Skandinavien och Europa. Vi har undervisat nästan 4000 personer i Skandinavien. Runt om i världen har vi 350,000 deltagare. Om kursen är på svenska så är givetvis kurs-materialet också på svenska. Om kursen är på finska så är givetvis kurs-materialet också på finska och likaså engelska så klart. Alla våra skandinaviska instruktörer har gått NOLS Wilderness Medicine instruktörsutbildning och vi undervisar runt om i hela världen.

Vi lovar att du kommer ha kul medans du lär dig oumbärliga kunskaper! Under kursen kommer du att vara både “patient” och “sjukvårdare”. Vi sätter upp realistiska scenarier med fejkat blod. 50% praktik och realistiska scenarier utomhus – i vilket väder vi än har under kursen. 50% är lektion, demonstration och diskussioner – oftast inomhus i ett klassrum. Under kursens gång så varvar vi lektioner och scenarier.

NOLS Wilderness Medicine kurser är för alla som gillar friluftsliv. På våra kurser har vi klättrare, scoutledare, paddlare, friluftsentusiaster, seglare, svamp plockare, militärer … alla med friluftsintresse. Våra svenska instruktörer har undervisat kurser för bl.a. Friluftsfrämjandet, Gränslösa Guider, Svenska Scoutförbundet, Friskis & Svettis Stockholm, Horizont Kajak, STF Saltoluokta, Göta Ingenjörsregemente, Svenska Kryssarklubben, RealGymnasiet, RyssbyGymnasiet, Älvdalens Fjäll- och Äventyrsledare, Storumans Fjälledarlinje, Klarälvdalens Folkhögskola, Grimslöfs Folkhögskola, Campus Are natur & turist, Sogndals Folkhögskola i Norge, The Castle Climbing Center i London, UK, American School in London, UK, Adventure Burren på Irland, University of Edinburgh, UK, Élményakadémia /Academy of Experience Hungary samt för the US Airforce i England och Tyskland.

På NOLS Wilderness Medicine hemsida hittar du information om alla olika kurs-typer. NOLS Wilderness Medicine erbjuder också “Medical Expeditions” för folk som har en läkar-, sköterske- eller ambulansförarutbildning.  I Skandinavien och Europa undervisar vi  WFA’s, WAFA’s, WFR’s och WFR-R kurser. WEMT kurser undervisas bara i USA.

WFA = Wilderness First Aid 16-30 timmar. Undervisas på svenska, finska eller engelska.

WAFA = Wilderness Advanced First Aid 40-46 timmar. Undervisas på svenska eller engelska.

WFR = Wilderness First Responder 80 timmar. Undervisas bara på engelska.

WFR-R = Wilderness First Responder Refresher 24 timmar. Undervisas bara på engelska.

WEMT = Wilderness Emergency Medical Technician 200 timmar. Undervisas bara på engelska. Undervisas bara i USA.

Vi är flera Skandinavier som jobbar för NOLS Wilderness Medicine. Lena Conlan (ägare av Crossing Latitudes ), Roope Roine, Malin Thomasson, Elias Sjöberg, Fred Södergran, Eva Söderström, Xuan Ming Ng. Om du vill veta mer om oss instruktörer så klicka här: NOLS Wilderness Medicine instruktörer

De flesta Wilderness First Aid (WFA) kurserna är 2,5 till 3 dagar och undervisas på svenska, finska eller engelska. Kursmatrialet är det samma vare sig kursen är 20 timmar eller 30 timmar. Skillnaden är att på de längre kurserna har vi mer tid för frågor, diskussioner om ledarskap och gruppdynamik, längre scenarier samt kanske en nattövning. Ingen tidigare erfarenhet krävs. Om du har en Wilderness First Responder certifiering från NOLS Wilderness Medicine så kan du ta en WFA kurs som återcertifiering.

Lektioner på en Wilderness First Aid kurs:
Hjärt- och lungräddning
Patientundersökning
Primär undersökning och akut behandling (L-ABCDE)
Sekundär fokuserad undersökning, fortsatt behandling och omhändertagande (vitalparametrar och medicinsk historia)
Dokumentation
Evakueringsplaner & metoder
Ryggskador
Skallskador
Cirkulationssvikt
Sårskötsel
Infektioner och Brännskador
Muskel-, led- och skelettskador
Urledvridningar
Värmerelaterade tillstånd
Nedkylning och köldskador
Blixtnedslag
Höjdsjuka                                                                                                                                                                                                                                               Medicinska Medicinska situationer: Diabetis, Epilepsi, Akuta buksjukdomar, Hjärt- och Andningsrealaterade problem
Anafylaktisk chock
Första Hjälpenutrustning

En Wilderness Advanced First Aid (WAFA) kurs liger på 40 timmar. Denna kurstyp är lite ovanlig då de flesta NOLS Wilderness Medicine kurser i Skandinavien är antingen Wilderness First Aid kurser (WFA) på 20-30 timmar eller Wilderness First Responder kurser (WFR) på 80 timmar. Hjärt- och lungräddning är och ett nattscenarie är inkluderade i en WAFA kurs. För att få en Wilderness Advanced First Aid certifiering krävs att du klarar både ett skriftligt och ett praktiskt prov.  En deltagare som inte klarar proven får istället för en WAFA certifiering en Wilderness First Aid (WFA) certifiering. Vissa utbildningscentra i Skandinavien erbjuder sina elever en WAFA kurs.

En Wilderness First Responder (WFR) kurs är 80 timmar lång. En WFR är öppen för alla som är intresserade av en fördjupning i vildmarksmedicin. Alla NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Responder kurser undervisas på engelska men i Europa är oftast en av instruktörerna svensk och kan hjälpa till med översättningar om så behövs. Man måste inte ha varit med på en WFA eller WAFA kurs innan man tar en WFR-kurs.  På en WFR kurs så bor och äter vi ofta tillsammans. Vi har deltagare från olika länder så förvänta dig intressanta diskussioner. På en WFR kurs har vi också större scenarier och även en natt scenarie. Ofta bjuder vi in folk utifrån som hjälper oss att vara “patienter”. Vi strävar efter att det ska bli så realistiskt som möjligt för dig som deltagare. NOLS Wilderness First Responder kursmaterial är internationellt erkänt och ofta ett krav för guider och intstruktörer i andra länder. Kursboken skickas ut när man betalar in kursavgiften.

Atercertifiering av en Wilderness First Responder (WFR-Recertification) eller en Wilderness Advanced First Aid (WAFA) En WAFA och en WFR certifiering är giltlig i 2 år. Under dessa 2 år kan du kalla dig WAFA eller WFR. Om dina 2 år har gått ut dvs. du har passerat utgångsdatumet på ditt certifikat så kan du inte kalla dig WAFA/WFR längre. Du har dock ytterligare ett år på dig att återcertifiera. Om du inte återcertifierar inom detta “extra” år efter utgångsdatumet så förlorar du din WAFA/WFR status.

Bästa sättet att återcertifiera är att ta en WFR-Refresher kurs (24 timmar). Om du har en WFR certifiering från NOLS Wilderness Medicine så kan du även återcertifiera genom att ta en kort Wilderness First Aid (WFA) kurs (2-3 dagars kurs på svenska, finska eller engelska). Vi rekommenderar dock en WFR-R eftersom alla deltagare har en WFR och kursen är scenarie baserad. Man måste alltid ta ett skriftligt och ett praktiskt prov när man återcertifierar sin WFR eller WAFA.

Om du har en WAFA eller WFR certifiering från ett annat företag än NOLS Wilderness Medicine och vill återcertifiera med oss (WMA, SOLO, Remote Medical, Aerie eller annat företag) måste du ta en WFR-R kurs. Om du klarar det skriftliga och praktiska provet får du efteråt en NOLS Wilderness Medicine WAFA/WFR certifiering. För mer information om återcertifiering kolla in NOLS Wilderness Medicine hemsida: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/

För mer information och detaljerade kursbeskrivningar kontakta Crossing Latitudes.

Om du är intresserad av en kurs för bara din organisation och ledare så ring oss på 070-670 11 53 eller maila oss.

NOLS Wilderness First Aid | Bozeman, MT. USA | January 22-23, 2022

 • Plats: Lindley Center, Bozeman, MT.
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 AM to 6:00 PM each day.
 • Pris: US $275.00
 • Inkluderat: First Aid Pocket Guide, 30-page handout, coffee, tea and snacks and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Aid certification included.
 • Beskrivning:

  Two days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots are open on this WFA course to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios!

  Course site: Lindley Center, Bozeman.

  Detailed Course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_17369_StudentLogistics-RegistrationTravelandLodging.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Lindholmen, Vallentuna, Sweden | February 18-20, 2022

 • Location: Orkesta Bygdegård, Linholmen, Vallentuna
 • Language: Swedish / Svenska
 • Time: 08:00 till 18:00 var dag.
 • Price: SEK 5250:-
 • Included: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt Wilderness First Aid certifiering. Du kan tälta utanför eller bo på golvet i Bygdegården.
 • Description:

  SARInfo står som värd för denna 3-dagars NOLS Wilderness Medicine kurs. Kursen undervisas på svenska.

  NOLS Wilderness Medicine (https://www.nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/) första-hjälpenkurs fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Vi varvar inom- och utomhus lektioner, demonstrationer och praktik hela tiden.

  På 3-dagars långa första-hjälpenkurser har vi lite extra tid för diskussioner, reflektion och ett nattscenario.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, ryggskador, skallskador, sårskötsel, muskel- och skelettskador, medvetslöshet, brännskador, behandlingsmetoder, allergier, nedkylning, värmerelaterade sjukdomar, Hjärt- och lungräddning, evakueringsbeslut och mycket mer. Se lista på alla ämnen i kursbeskrivningen. Vårt mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i märgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att göra sitt bästa om en olycka sker.

  Här är linken till den detaljerade kursbeskrivningen: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_18159_CourseDescription-LogisticsRegistrationTravelLodgi.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Elinelund, Malmö, Sweden | March 12-13, 2022

 • Location: Elinelundsgården, Malmö, Sweden
 • Language: Swedish / Svenska
 • Time: 08:00 - 18:00 var dag.
 • Price: TBA
 • Included: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide och Wilderness First Aid certifiering.
 • Description:

  Denna kurs på Elinelundsgården utanför Malmö är inte öppen till allmänheten. Kursen är bokad av Djupadals Scoutkår. Om du är medlem där kontakta Ulf på ulf.djupadal@gmail.com

  Kursbeskrivning: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_18249_CourseDescription-ResgistrationTravelandLodging.pdf

  Om du inte kan hitta ett datum som passar dig eller om du vill boka kurs för din organisation kontakta oss på info@crossinglatitudes.com

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder Recertification | Bozeman, MT. USA | March 25-27, 2022 - Full with waitinglist

 • Plats: Lindley Center, Bozeman, MT.
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 AM to 5:00 PM each day.
 • Pris: $330.00
 • Inkluderat: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. Coffee, tea and snacks are also included.
 • Beskrivning:

  Are your wilderness medicine protocols on the tip of your tongue or in the bottom of your pack? Join the leader in wilderness medicine for a three-day scenario-based course to review and practice evacuation and decision making guidelines. Our dynamic, experienced instructors will refresh you on the current techniques, protocols and controversies in the wilderness medicine field.

  The 3-day WFR Recertification course includes Adult/Child CPR & AED. This course is ideal for current Wilderness First Responders and Wildereness EMTs. The WFR Recertification course is pre-approved for 18 hours of EMT CEU’s by CECBEMS.

  WHO CAN RECERTIFY?  If you hold a current Wilderness First Responder certification of at least 70 hours, you can use this WFR-Refresher in order to recertify. If you have a Wilderness Advanced First Aid certification you can also refresh on the WFR-R course.

  After the  course you will receive a NOLS Wilderness Medicine WFR certification upon successful completion of your WFR Recert course. There is both a written and practical test that you have to pass. If you are a WAFA you will receive a WAFA card.

  Students  holding a current WFR certification from any other organization than NOLS Wilderness Medicine are REQUIRED to submit a photocopy of their certification card on the first day of the course.

  If you hold a current WFR certification from any other wilderness medicine organization with less than a 70 hour certification, you will receive a letter of course completion in lieu of a NOLS Wilderness Medicine WFR certification. This letter of completion may allow you to recertify with your original certifying organization. You must contact that organization prior to your NOLS Wilderness Medicine course to ensure that our course will meet their requirements for recertification.

  It is your responsibility to make sure your certification meets this standard. If you are unsure, please contact NOLS Wilderness Medicine before enrolling in a course and review the recertification portion of our website: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/. NOLS Wilderness Medicine certifications will be afforded a one-year period after expiration within which to recertify. This course will also recertify those who hold a valid WEMT (wilderness portion only) or WAFA certification.

  Please email us for the detailed course description. This course is taught in English with participants from all over the world.

  Link to the Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_17379_StudentLogistics-RegistrationTravelandLodging.pdf

   

   

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Lindholmen, Vallentuna, Sweden | March 25-27, 2022

 • Location: Orkesta Bygdegård, Linholmen, Vallentuna
 • Language: English / Engelska
 • Time: 08:00 - 18:00 each day.
 • Price: 5250:-
 • Included: Included in the course fee is NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification and CPR certification. You are welcome to pitch a tent outside the classroom or sleep on the floors inside.
 • Description:

  SARInfo is hosting this Wilderness First Aid course. This WFA course is taught in English.

  Three days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA, Svenska Fjälledare and many other organizations.

  WFA Lindholmen, Vallentuna, Sweden March 25-27, 2022 (course taught in English): Here is the link to the detailed course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_18160_CourseDescription-LogisticsRegistrationTravelLodgi.pdf
Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Helsinki, Finland | April 8-10, 2022

 • Location: Kulttuurikeskus ja kokoushotelli Sofia, Helsinki, Finland
 • Language: Finnish / Finska
 • Time: Friday 16:00 to 20:00, Saturday and Sunday 08:30 to 17:00
 • Price: €425.00
 • Included: 30-sivuinen NOLS retkeilijän ensiapuopas, englannin- tai ruotsinkielinen NOLS Wilderness Medicine First Aid Pocket Guide -taskuopas, ensiarvio-ohjeliina, NOLS Wilderness Medicine International Wilderness First Aid -ensiaputodistus (WFA) ja todistus elvytyskoulutuksesta. Hinta ei sisällä ruokailuja.
 • Description:

  This WFA course is in Helsinki, Finland April 8-10, 2022. The course is taught in Finnish. Email us for detailed course description.

  Please email either Lena at info@crossinglatitudes.com (in English or Swedish) or Roope Roine at roope@moln.fi (in Finnish).

   

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Bozeman, MT. USA | May 7-8, 2022

 • Plats: Lindley Center, Bozeman, MT.
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 AM to 6:00 PM each day.
 • Pris: US $275.00
 • Inkluderat: First Aid Pocket Guide, 30-page handout, coffee, tea and snacks and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Aid certification included.
 • Beskrivning:

  Two days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots are open on this WFA course to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios!

  Course site: Lindley Center, Bozeman.

  Detailed Course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_17380_StudentLogistics-RegistrationTravelandLodging.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Responder Recertification | Bozeman, MT | May 24-26, 2022 (Tuesday, Wednesday & Thursday)

 • Location: Lindley Center, Bozeman, MT.
 • Language: English / Engelska
 • Time: 08:00am to 6:00pm each day
 • Price: USD $330.00
 • Included: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. Coffee, tea and snacks are also included.
 • Description:

  The 3-day WFR Recertification course includes Adult/Child CPR & AED. This course is ideal for current Wilderness First Responders and Wildereness EMTs. The WFR Recertification course is pre-approved for 18 hours of EMT CEU’s by CECBEMS.

  WHO CAN RECERTIFY?  If you hold a current Wilderness First Responder certification of at least 70 hours, you can use this WFR-Refresher in order to recertify. If you have a Wilderness Advanced First Aid certification you can also refresh on the WFR-R course.

  After the  course you will receive a NOLS Wilderness Medicine WFR certification upon successful completion of your WFR Recert course. There is both a written and practical test that you have to pass. If you are a WAFA you will receive a WAFA card.

  Students  holding a current WFR certification from any other organization than NOLS Wilderness Medicine are REQUIRED to submit a photocopy of their certification card on the first day of the course.

  If you hold a current WFR certification from any other wilderness medicine organization with less than a 70 hour certification, you will receive a letter of course completion in lieu of a NOLS Wilderness Medicine WFR certification. This letter of completion may allow you to recertify with your original certifying organization. You must contact that organization prior to your NOLS Wilderness Medicine course to ensure that our course will meet their requirements for recertification.

  It is your responsibility to make sure your certification meets this standard. If you are unsure, please contact NOLS Wilderness Medicine before enrolling in a course and review the recertification portion of our website: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/. NOLS Wilderness Medicine certifications will be afforded a one-year period after expiration within which to recertify. This course will also recertify those who hold a valid WEMT (wilderness portion only) or WAFA certification.

  Please email us for the detailed course description. This course is taught in English with participants from all over the world.

  Link to the Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_18250_CourseDescription-ResgistrationTravelandLodging.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Abisko, Sweden | June 17-19, 2022

 • Location: STF Abisko Turiststation
 • Language: English / Engelska
 • Time: 08:00 - 18:00 each day.
 • Price: SEK 5250:-
 • Included: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt Wilderness First Aid certifiering.
 • Description:

  Join us at STF Abisko Turiststation for a Wilderness First Aid course in English.

  Three days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA, Svenska Fjälledare and many other organizations.

  Here is the link to the detailed description with prices, suggested lodging, cancellation policies etc.: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_18208_CourseLogistics-RegistrationTravelandLodging.pdf

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Saltoluokta, Sweden | June 25-28, 2022

 • Location: STF Saltoluokta Fjällstation, Saltoluokta, Sweden
 • Language: Swedish / Svenska
 • Time: Lördag 13:00 - 18:00, söndag, måndag och tisdag 08:00 till 18:00 var dag.
 • Price: SEK 5500:-
 • Included: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt Wilderness First Aid certifiering.
 • Description:

  STF Saltoluokta Fjällstation är vår kursplats. En mer unik plats är svårt att hitta. Denna NOLS Wilderness Medcine kurs är 4 dagar och undervisas på svenska.

  NOLS Wilderness Medicine (https://www.nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/) första-hjälpenkurs fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Vi varvar inom- och utomhus lektioner, demonstrationer och praktik hela tiden.

  På denna kurs har vi lite extra tid för diskussioner, reflektion och en eftermiddag på fjället där “olyckor” kommer att hända.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, ryggskador, skallskador, sårskötsel, muskel- och skelettskador, medvetslöshet, brännskador, behandlingsmetoder, allergier, nedkylning, värmerelaterade sjukdomar, Hjärt- och lungräddning, evakueringsbeslut och mycket mer. Se lista på alla ämnen i kursbeskrivningen. Vårt mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i märgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att göra sitt bästa om en olycka sker.

  Här är en länk till den detaljerade kursbeskrivningen med priser, hur man kan komma till Salto, avbokningsregler mm. https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_18174_CourseDescription-LogisticsRegistrationTravelLodgi.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Grövelsjön, Idre, Sweden | July 1-3, 2022

 • Location: STF Grövelsjön Fjällstation, Sweden
 • Language: Swedish / Svenska
 • Time: 08:00 till 18:00 var dag.
 • Price: SEK 5250:-
 • Included: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt Wilderness First Aid certifiering.
 • Description:

  STF Grövelsjön Fjällstation är vår kursplats. Denna NOLS Wilderness Medcine kurs är 3 dagar och undervisas på svenska.

  NOLS Wilderness Medicine (https://www.nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/) första-hjälpenkurs fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Vi varvar inom- och utomhus lektioner, demonstrationer och praktik hela tiden.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, ryggskador, skallskador, sårskötsel, muskel- och skelettskador, medvetslöshet, brännskador, behandlingsmetoder, allergier, nedkylning, värmerelaterade sjukdomar, Hjärt- och lungräddning, evakueringsbeslut och mycket mer. Se lista på alla ämnen i kursbeskrivningen. Vårt mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i märgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att göra sitt bästa om en olycka sker.

  Här är en länk till den detaljerade kursbeskrivningen med priser, avbokningsregler, boende mm. https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_18183_CourseDescription-LogisticsRegistrationTravelLodgi.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Jyderup, Denmark | July 8-10, 2022

 • Location: Bushcraft Denmark, Jyderup, Denmark
 • Language: English / Engelska
 • Time: 08:00 - 18:00 each day.
 • Price: TBA
 • Included: Included in the course fee is NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification and CPR certification.
 • Description:

  Welcome to take a NOLS Wilderness Medicine WFA (Wilderness First Aid) course with Bushcraft Denmark in Jyderup. The course is taught in English by NOLS Wilderness Medicine instructors. You can receive the course materials in Swedish or Finnish as well.

  For registration and information on food and lodging please contact Bushcraft Denmark at kontakt@bushcraft.dk for more information.

  www.bushcraftdanmark.dk

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Jyderup, Denmark | July 15-17, 2022

 • Location: Bushcraft, Jyderup, Denmark
 • Language: English / Engelska
 • Time: 08:00am to 6:00pm each day
 • Price: TBA
 • Included: Included in the course fee is NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification and CPR certification.
 • Description:

  Welcome to take a NOLS Wilderness Medicine WFA (Wilderness First Aid) course with Bushcraft Denmark in Jyderup. The course is taught in English by NOLS Wilderness Medicine instructors. You can receive the course materials in Swedish or Finnish as well.

  For registration and information on food and lodging please contact Bushcraft Denmark at kontakt@bushcraft.dk for more information.

  www.bushcraftdanmark.dk

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Färgelanda, Sweden | September 2022

 • Plats: Dalslands Folkhögskola, Färgelanda
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: 08:00 till 17:30 var dag.
 • Pris: Kursen är ej öppen till allmänheten.
 • Inkluderat: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt Wilderness First Aid certifiering.
 • Beskrivning:

  Denna kurs på Dalslands Folkhögskola i Färgelanda är tyvärr inte öppen till allmänheten.

  Om du inte kan hitta en kurs som passar dig maila oss på info@crossinglatitudes.com så ska vi se vad vi kan göra för att hjälpa dig.

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Responder | Kobarid, Slovenia | September 20-30, 2022

 • Location: Kamp Koren, Kobarid, Slovenia
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 17:30 each day
 • Price: USD $1250.00
 • Included: NOLS Wilderness Medicine handbook, NOLS Wilderness Medicine text book (sent to you when you pay your course fee), Patient Assessment bandana, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international WFR certification included. Lodging is not included.
 • Description:

  Crossing Latitudes and the Water Rescue Federation of Slovenia are together hosting a NOLS Wilderness Medicine course in Slovenia.

  The WFR course is designed to provide you with the tools to take care of an injured person and to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  The skills learned on a WFR course are needed whether you are a climber, a sea kayak instructor, a mountaineer, a backpacker or a person who live far away from clinics and hospitals. Calling 911 (US) or 112 (Europe) is not always possible.

  Classroom lectures and demonstrations are combined with realistic scenarios where mock patients will challenge you to integrate your learning.

  Half of your time will be spent completing practical skills, case studies and scenarios designed to challenge your decision making abilities. Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

  This WFR course is held at Kamp Koren, Kobarid, Slovenia. https://www.campingslovenia.com/

  We highly recommend that you book your lodging (tent site, caravan, an Eco chalet or glamping) at Kamp Koren – situated by the Soca River only 500 meters from the town of Kobarid. When you book your lodging at Kamp Koren mention that you are taking the NOLS Wilderness Medicine course. Phone: +386 (0)5 389 13 11 Email: info@kamp-koren.si

  Participants are required to pass both written and practical examinations to obtain WFR and CPR certification. Successful course completion earns you a NOLS Wilderness Medicine Adult & Child CPR certification and a NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Responder international certification.

  The NOLS Wilderness Medicine 80-hour Wilderness First Responder course is international industry standard.

  Here is the link to the detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_18163_CourseDescription-LogisticsRegistrationTravelLodgi.pdf

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Kobarid, Slovenia | October 1-3, 2022

 • Location: Kamp Koren, Kobarid, Slovenia
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 18:00 each day.
 • Price: USD $525.00
 • Included: Included in the course fee is NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification and CPR certification.
 • Description:

  Crossing Latitudes and the Water Rescue Federation of Slovenia are together hosting a 3 day Wilderness First Aid (WFA) course in Slovenia.

  NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios!

  Classroom lectures and demonstrations are combined with realistic scenarios where mock patients will challenge you to integrate your learning.

  This WFR course is held at Kamp Koren, Kobarid, Slovenia. https://www.campingslovenia.com/

  We highly recommend that you book your lodging (tent site, caravan, an Eco chalet or glamping) at Kamp Koren – situated by the Soca River only 500 meters from the town of Kobarid. When you book your lodging at Kamp Koren mention that you are taking the NOLS Wilderness Medicine course. Phone: +386 (0)5 389 13 11 Email: info@kamp-koren.si

  Here is a link to the detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_18164_CourseDescription-LogisticsRegistrationTravelLodgi.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder Recertification | Kandersteg, Switzerland | October 7-9, 2022

 • Location: Kandersted International Scout Center, Kandersteg, Switzerland
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 18:00 each day (Friday, Saturday & Sunday)
 • Price: USD $575.00 per person (25% VAT included). 4 nights lodging in double rooms included.
 • Included: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. Lodging is also included.
 • Description:

  Are your wilderness medicine protocols on the tip of your tongue or in the bottom of your pack? Join the leader in wilderness medicine for a three-day scenario-based course to review and practice evacuation and decision making guidelines. Our dynamic, experienced instructors will refresh you on the current techniques, protocols and controversies in the wilderness medicine field.

  The 3-day WFR Recertification course includes Adult/Child CPR & AED. This course is ideal for current Wilderness First Responders and Wildereness EMTs. The WFR Recertification course is pre-approved for 18 hours of EMT CEU’s by CECBEMS.

  WHO CAN RECERTIFY?  If you hold a current Wilderness First Responder certification of at least 70 hours, you can use this WFR-Refresher in order to recertify. If you have a Wilderness Advanced First Aid certification you can also refresh on the WFR-R course.

  After the  course you will receive a NOLS Wilderness Medicine WFR certification upon successful completion of your WFR Recert course. There is both a written and practical test that you have to pass. If you are a WAFA you will receive a WAFA card.

  Students  holding a current WFR certification from any other organization than NOLS Wilderness Medicine are REQUIRED to submit a photocopy of their certification card on the first day of the course.

  If you hold a current WFR certification from any other wilderness medicine organization with less than a 70 hour certification, you will receive a letter of course completion in lieu of a NOLS Wilderness Medicine WFR certification. This letter of completion may allow you to recertify with your original certifying organization. You must contact that organization prior to your NOLS Wilderness Medicine course to ensure that our course will meet their requirements for recertification.

  It is your responsibility to make sure your certification meets this standard. If you are unsure, please contact NOLS Wilderness Medicine before enrolling in a course and review the recertification portion of our website: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/. NOLS Wilderness Medicine certifications will be afforded a one-year period after expiration within which to recertify. This course will also recertify those who hold a valid WEMT (wilderness portion only) or WAFA certification.

  Please email us for the detailed course description. This course is taught in English with participants from all over the world.

  Link to the Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_18165_CourseDescription-LogisticsRegistrationTravelLodgi.pdf

   

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder | Kandersteg, Switzerland | October 12-22, 2022

 • Location: Kandersteg International Scout Centre (KISC), Switzerland
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 17:30 each day. Day 6 is a day off.
 • Price: USD $1600.00
 • Included: The course fee includes lodging 11 nights (double rooms), course materials such as the NOLS Wilderness Medicine book, WFR work book, a patient assessment bandana, CPR certification, WFR certification and of course all gear needed for a medicine course (First aid kits, BP cuffs, stethoscope, litters, vaccum matresses, ensolite pads, sleepingbags etc.).
 • Description:

  Kandersteg International Scout Centre (KISC) is our host and a more dramatic setting for a WFR course will be hard to find. Last year we had 30 participants from 13 different countries. Kandersteg is centrally located in Europe – 65 km from Bern, the capital of Switzerland in the heart of the Bernese Alps. Kandersteg is a mecca for hikers offering hiking, via-ferrata paths and multi-pitch rock climbing.

  The skills learned on a WFR course are needed whether you are a climber, a sea kayak instructor, a mountaineer, a backpacker or a person who live far away from clinics and hospitals. Calling 911 (US) or 112 (Europe) is not always possible. The WFR course is designed to provide you with the tools to take care of an injured person and to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  The WFR course is taught in English. NOLS Wilderness Medicine internationally recognized WFR is designed specifically to provide you with the tools to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  Half of your time will be spent completing practical skills, case studies and scenarios designed to challenge your decision making abilities. Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

  Here is the link to the detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_18166_CourseDescription-LogisticsRegistrationTravelLodgi.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Hedekas, Sweden | October 21-23, 2022

 • Location: Kynnefjälls Natur, Hedekas, Sweden
 • Language: Swedish / Svenska
 • Time: Fredag 09:00 - 18:00, lördag & söndag 08:00 - 18:00
 • Price: TBA
 • Included: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR kompetenskort och Wilderness First Aid certifiering.
 • Description:

  Denna NOLS Wilderness Medicine kurs är inte öppen till allmänheten. Om du är ledare i Friluftsfrämjandet så kan du anmäla dig via Anna Haglund Anna.Haglund@friluftsframjandet.se

  Här är en link till kursbeskrivningen: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_20461_CourseDescription-RegistrationTravelLodging.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Lindholmen, Vallentuna, Sweden | October 28-30, 2022

 • Location: Orkesta Bygdegård, Lindholmen, Vallentuna, Sweden
 • Language: English / Engelska
 • Time: 08:00 - 18:00 each day.
 • Price: SEK 5500:-
 • Included: Included in the course fee is NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA & Epinepherine certification and CPR certification. You are welcome to pitch a tent outside the classroom or sleep on the floors inside.
 • Description:

  SARInfo is once again hosting a NOLS Wilderness First Aid course. This WFA course is taught in English.

  Three days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their NOLS Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA, Svenska Fjälledare and many other organizations.

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Kandersteg, Switzerland | October 28-30, 2022

 • Location: Kandersteg International Scout Centre (KISC), Switzerland
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 17:30 each day (Monday, Tuesday, Wednesday)
 • Price: $550.00
 • Included: 30 Page NOLS Wilderness Medicine Hand-out, Pocket Guide, CPR certification, Patient assessment bandana, international WFA certification. 4 nights of lodging is included as well.
 • Description:

  Kandersteg International Scout Centre (KISC) is our host and a more dramatic setting for a three day WFA course will be hard to find. Kandersteg is centrally located in Europe – 65 km from Bern, the capital of Switzerland in the heart of the Bernese Alps. Kandersteg is a mecca for hikers offering hiking, via-ferrata paths and multi-pitch rock climbing. We suggest you arrive a few days before course start or stay a few days to enjoy this great area!

  The course are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA.

  The WFA course is taught in English. There is no written or practical test – you just need to be active in both classes and our many scenarios. Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

  Link to the detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_18167_CourseDescription-LogisticsRegistrationTravelLodgi.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Syöte, Finland | November 4-6, 2022

 • Location: Syöte Luontokeskus, Pudasjärvi
 • Language: Finnish / Finska
 • Time: Day 1:10:00 - 17:00 Day 2 & 3: 09:00 - 17:00
 • Price: €425.00
 • Included: Included in the course fee is lunch each day, NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification.
 • Description:

  This NOLS Wilderness First Aid course is taught in Finnish. Here is a link to the detailed course description in Finnish: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_18176_CourseDescription-LogisticsRegistrationTravelLodgi.pdf

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder Recertification | Sjövik, Sweden | November 4-6, 2022

 • Location: Sjöviksgården, Sjövik, Sweden
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 18:00 each day (Friday, Saturday & Sunday)
 • Price: USD $635.00 or SEK 6250:- (VAT included).
 • Included: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. Food & Lodging included.
 • Description:

  Are your wilderness medicine protocols on the tip of your tongue or in the bottom of your pack? Join the leader in wilderness medicine for a three-day scenario-based course to review and practice evacuation and decision making guidelines. Our dynamic, experienced instructors will refresh you on the current techniques, protocols and controversies in the wilderness medicine field.

  The 3-day WFR Recertification course includes Adult/Child CPR & AED. This course is ideal for current Wilderness First Responders and Wildereness EMTs. The WFR Recertification course is pre-approved for 18 hours of EMT CEU’s by CECBEMS.

  WHO CAN RECERTIFY?  If you hold a current Wilderness First Responder certification of at least 70 hours, you can use this WFR-Refresher in order to recertify. If you have a Wilderness Advanced First Aid certification you can also refresh on the WFR-R course.

  After the  course you will receive a NOLS Wilderness Medicine WFR certification upon successful completion of your WFR Recert course. There is both a written and practical test that you have to pass. If you are a WAFA you will receive a WAFA card.

  Students  holding a current WFR certification from any other organization than NOLS Wilderness Medicine are REQUIRED to submit a photocopy of their certification card on the first day of the course.

  If you hold a current WFR certification from any other wilderness medicine organization with less than a 70 hour certification, you will receive a letter of course completion in lieu of a NOLS Wilderness Medicine WFR certification. This letter of completion may allow you to recertify with your original certifying organization. You must contact that organization prior to your NOLS Wilderness Medicine course to ensure that our course will meet their requirements for recertification.

  It is your responsibility to make sure your certification meets this standard. If you are unsure, please contact NOLS Wilderness Medicine before enrolling in a course and review the recertification portion of our website: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/. NOLS Wilderness Medicine certifications will be afforded a one-year period after expiration within which to recertify. This course will also recertify those who hold a valid WEMT (wilderness portion only) or WAFA certification.

  Please email us for the detailed course description. This course is taught in English with participants from all over the world.

  Link to the Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_18302_CourseLogistics-RegistrationLodgingandTravel_rCJ2ghi.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness Advanced First Aid | Tiszaroff, Hungary (156 km east of Budapest) | November 23-27, 2022

 • Location: TBA
 • Language: English / Engelska
 • Time: 08:00 - 18:00 each day. Night scenario included as well.
 • Price: €350.00
 • Included: Included in the course fee is NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid book and hand-out, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WAFA certification (if participant pass the written and practical tests) Epinepherine certification and CPR certification. For food & lodging please contact Patrícia Mihályi at mihalyi.p@gmail.com
 • Description:

  We are returning to Hungary again to teach a NOLS Wilderness Advanced First Aid course. This course can also be used for recert of a WFR.

  Fast paced and hands-on, this Wilderness Advanced First Aid course covers a wide range of wilderness medicine topics for people who travel and enjoy the outdoors. Whether spending time in the backcountry is your passion or your profession, you should never have to ask, “What do I do now?”

  On this course, you’ll learn how to prepare for the unexpected. In just a few days, you’ll have the knowledge, skills and ability to make sound decisions in emergency situations.

  Learn to stabilize, treat, and make evacuation decisions for patients in backcountry environments, with an emphasis on long term patient care management and specific injury evaluation. In addition to plenty of time practicing skills and engaging in scenarios, you’ll work in small teams and practice leadership.

  This course is ideal for trip leaders, camp staff, outdoor enthusiasts and individuals in remote locations. Click here for detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_20173_CourseLogistics-RegistrationTravelLodging.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder | Flåm, Norway | April 12-22, 2023

 • Location: Samfunnshuset in Flåm - 10 minutes walk from the Flåm Camping & Hostel where our lodging is.
 • Language: English / Engelska
 • Time: 08:00 - 17:30 each day
 • Price: USD $1600.00
 • Included: The course fee includes lodging 11 nights (shared rooms), course materials such as the NOLS Wilderness Medicine book, WFR work book, a patient assessment bandana, CPR certification, WFR certification and of course all gear needed for a medicine course (First aid kits, BP cuffs, stethoscope, litters, vaccum matresses, ensolite pads, sleepingbags etc.).
 • Description:

  A Wilderness First Responder (WFR) course is designed to provide you with the tools to take care of an injured person and to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  The skills learned on a WFR course are needed whether you are a climber, a sea kayak instructor, a mountaineer, a backpacker or a person who live far away from clinics and hospitals. Calling 911 (US) or 112 (Europe) is not always possible.

  The WFR certification is highly recommended for members of ATTA, Swedish Mountain Guides and may other organizations in Europe.

  Lectures and demonstrations are combined with realistic scenarios where mock patients will challenge you to integrate your learning.

  Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

  The course is open to the public and we usually receive participants from all over Europe and the US.

  Participants are required to pass both written and practical examinations to obtain WFR and CPR certification. Successful course completion earns you a NOLS Wilderness Medicine Adult & Child CPR certification and a NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Responder  & Epinepherine certification.

  The NOLS Wilderness Medicine 80-hour Wilderness First Responder course is international industry standard.

  Link to the Student Logistics with detailed course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_20458_StudentLogistics-RegistrationTravelLodging.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder Recertification | Flåm, Norway | April 24-26, 2023

 • Location: Samfunnshuset in Flåm - 10 minutes walk from town.
 • Language: English / Engelska
 • Time: 08:00 - 17:30 each day
 • Price: USD $565.00 or NOK 5500:-
 • Included: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included.
 • Description:

  Are your wilderness medicine protocols on the tip of your tongue or in the bottom of your pack? Join the leader in wilderness medicine for a three-day scenario-based course to review and practice evacuation and decision making guidelines. Our dynamic, experienced instructors will refresh you on the current techniques, protocols and controversies in the wilderness medicine field.

  The 3-day WFR Recertification course includes Adult/Child CPR & AED. This course is ideal for current Wilderness First Responders and Wildereness EMTs. The WFR Recertification course is pre-approved for 18 hours of EMT CEU’s by CECBEMS.

  WHO CAN RECERTIFY?  If you hold a current Wilderness First Responder certification of at least 70 hours, you can use this WFR-Refresher in order to recertify. If you have a Wilderness Advanced First Aid certification you can also refresh on the WFR-R course.

  After the  course you will receive a NOLS Wilderness Medicine WFR certification upon successful completion of your WFR Recert course. There is both a written and practical test that you have to pass. If you are a WAFA you will receive a WAFA card.

  Students  holding a current WFR certification from any other organization than NOLS Wilderness Medicine are REQUIRED to submit a photocopy of their certification card on the first day of the course.

  If you hold a current WFR certification from any other wilderness medicine organization with less than a 70 hour certification, you will receive a letter of course completion in lieu of a NOLS Wilderness Medicine WFR certification. This letter of completion may allow you to recertify with your original certifying organization. You must contact that organization prior to your NOLS Wilderness Medicine course to ensure that our course will meet their requirements for recertification.

  It is your responsibility to make sure your certification meets this standard. If you are unsure, please contact NOLS Wilderness Medicine before enrolling in a course and review the recertification portion of our website: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/. NOLS Wilderness Medicine certifications will be afforded a one-year period after expiration within which to recertify. This course will also recertify those who hold a valid WEMT (wilderness portion only) or WAFA certification.

  Please email us for the detailed course description. This course is taught in English with participants from all over the world.

  Link to detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_20459_StudentLogistics-RegistrationTravelLodging.pdf

   

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Flåm, Norway | April 28-30, 2023

 • Location: Samfunnshuset in Flåm.
 • Language: English / Engelska
 • Time: 08:00 - 18:00 each day.
 • Price: USD $565.00 or NOK 5500:-
 • Included: Included in the course fee is NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification.
 • Description:

  Flåm lies on the shore of the mighty Sognefjord. A great place to visit and take a NOLS Wilderness Medicine course. Three days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA, Swedish Mountain Guides and many other organizations.

  Course site: Flåm Samfunnshus (Flåm Community Center)

  Recommended lodging: Flåm Camping & Hostel  You receive a discount if you rent a room or a cabin. Let them know you are signed up on a NOLS Wilderness Medicine course.

  Link to the detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_20460_StudentLogistics-RegistrationTravelLodging.pdf

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid Courses (16-24 hours / timmar)

NOLS Wilderness First Aid | Bozeman, MT. USA | January 22-23, 2022

 • Plats: Lindley Center, Bozeman, MT.
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 AM to 6:00 PM each day.
 • Pris: US $275.00
 • Inkluderat: First Aid Pocket Guide, 30-page handout, coffee, tea and snacks and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Aid certification included.
 • Beskrivning:

  Two days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots are open on this WFA course to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios!

  Course site: Lindley Center, Bozeman.

  Detailed Course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_17369_StudentLogistics-RegistrationTravelandLodging.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Lindholmen, Vallentuna, Sweden | February 18-20, 2022

 • Location: Orkesta Bygdegård, Linholmen, Vallentuna
 • Language: Swedish / Svenska
 • Time: 08:00 till 18:00 var dag.
 • Price: SEK 5250:-
 • Included: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt Wilderness First Aid certifiering. Du kan tälta utanför eller bo på golvet i Bygdegården.
 • Description:

  SARInfo står som värd för denna 3-dagars NOLS Wilderness Medicine kurs. Kursen undervisas på svenska.

  NOLS Wilderness Medicine (https://www.nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/) första-hjälpenkurs fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Vi varvar inom- och utomhus lektioner, demonstrationer och praktik hela tiden.

  På 3-dagars långa första-hjälpenkurser har vi lite extra tid för diskussioner, reflektion och ett nattscenario.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, ryggskador, skallskador, sårskötsel, muskel- och skelettskador, medvetslöshet, brännskador, behandlingsmetoder, allergier, nedkylning, värmerelaterade sjukdomar, Hjärt- och lungräddning, evakueringsbeslut och mycket mer. Se lista på alla ämnen i kursbeskrivningen. Vårt mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i märgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att göra sitt bästa om en olycka sker.

  Här är linken till den detaljerade kursbeskrivningen: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_18159_CourseDescription-LogisticsRegistrationTravelLodgi.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Elinelund, Malmö, Sweden | March 12-13, 2022

 • Location: Elinelundsgården, Malmö, Sweden
 • Language: Swedish / Svenska
 • Time: 08:00 - 18:00 var dag.
 • Price: TBA
 • Included: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide och Wilderness First Aid certifiering.
 • Description:

  Denna kurs på Elinelundsgården utanför Malmö är inte öppen till allmänheten. Kursen är bokad av Djupadals Scoutkår. Om du är medlem där kontakta Ulf på ulf.djupadal@gmail.com

  Kursbeskrivning: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_18249_CourseDescription-ResgistrationTravelandLodging.pdf

  Om du inte kan hitta ett datum som passar dig eller om du vill boka kurs för din organisation kontakta oss på info@crossinglatitudes.com

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Lindholmen, Vallentuna, Sweden | March 25-27, 2022

 • Location: Orkesta Bygdegård, Linholmen, Vallentuna
 • Language: English / Engelska
 • Time: 08:00 - 18:00 each day.
 • Price: 5250:-
 • Included: Included in the course fee is NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification and CPR certification. You are welcome to pitch a tent outside the classroom or sleep on the floors inside.
 • Description:

  SARInfo is hosting this Wilderness First Aid course. This WFA course is taught in English.

  Three days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA, Svenska Fjälledare and many other organizations.

  WFA Lindholmen, Vallentuna, Sweden March 25-27, 2022 (course taught in English): Here is the link to the detailed course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_18160_CourseDescription-LogisticsRegistrationTravelLodgi.pdf
Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Helsinki, Finland | April 8-10, 2022

 • Location: Kulttuurikeskus ja kokoushotelli Sofia, Helsinki, Finland
 • Language: Finnish / Finska
 • Time: Friday 16:00 to 20:00, Saturday and Sunday 08:30 to 17:00
 • Price: €425.00
 • Included: 30-sivuinen NOLS retkeilijän ensiapuopas, englannin- tai ruotsinkielinen NOLS Wilderness Medicine First Aid Pocket Guide -taskuopas, ensiarvio-ohjeliina, NOLS Wilderness Medicine International Wilderness First Aid -ensiaputodistus (WFA) ja todistus elvytyskoulutuksesta. Hinta ei sisällä ruokailuja.
 • Description:

  This WFA course is in Helsinki, Finland April 8-10, 2022. The course is taught in Finnish. Email us for detailed course description.

  Please email either Lena at info@crossinglatitudes.com (in English or Swedish) or Roope Roine at roope@moln.fi (in Finnish).

   

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Abisko, Sweden | June 17-19, 2022

 • Location: STF Abisko Turiststation
 • Language: English / Engelska
 • Time: 08:00 - 18:00 each day.
 • Price: SEK 5250:-
 • Included: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt Wilderness First Aid certifiering.
 • Description:

  Join us at STF Abisko Turiststation for a Wilderness First Aid course in English.

  Three days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA, Svenska Fjälledare and many other organizations.

  Here is the link to the detailed description with prices, suggested lodging, cancellation policies etc.: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_18208_CourseLogistics-RegistrationTravelandLodging.pdf

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Saltoluokta, Sweden | June 25-28, 2022

 • Location: STF Saltoluokta Fjällstation, Saltoluokta, Sweden
 • Language: Swedish / Svenska
 • Time: Lördag 13:00 - 18:00, söndag, måndag och tisdag 08:00 till 18:00 var dag.
 • Price: SEK 5500:-
 • Included: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt Wilderness First Aid certifiering.
 • Description:

  STF Saltoluokta Fjällstation är vår kursplats. En mer unik plats är svårt att hitta. Denna NOLS Wilderness Medcine kurs är 4 dagar och undervisas på svenska.

  NOLS Wilderness Medicine (https://www.nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/) första-hjälpenkurs fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Vi varvar inom- och utomhus lektioner, demonstrationer och praktik hela tiden.

  På denna kurs har vi lite extra tid för diskussioner, reflektion och en eftermiddag på fjället där “olyckor” kommer att hända.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, ryggskador, skallskador, sårskötsel, muskel- och skelettskador, medvetslöshet, brännskador, behandlingsmetoder, allergier, nedkylning, värmerelaterade sjukdomar, Hjärt- och lungräddning, evakueringsbeslut och mycket mer. Se lista på alla ämnen i kursbeskrivningen. Vårt mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i märgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att göra sitt bästa om en olycka sker.

  Här är en länk till den detaljerade kursbeskrivningen med priser, hur man kan komma till Salto, avbokningsregler mm. https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_18174_CourseDescription-LogisticsRegistrationTravelLodgi.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Grövelsjön, Idre, Sweden | July 1-3, 2022

 • Location: STF Grövelsjön Fjällstation, Sweden
 • Language: Swedish / Svenska
 • Time: 08:00 till 18:00 var dag.
 • Price: SEK 5250:-
 • Included: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt Wilderness First Aid certifiering.
 • Description:

  STF Grövelsjön Fjällstation är vår kursplats. Denna NOLS Wilderness Medcine kurs är 3 dagar och undervisas på svenska.

  NOLS Wilderness Medicine (https://www.nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/) första-hjälpenkurs fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Vi varvar inom- och utomhus lektioner, demonstrationer och praktik hela tiden.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, ryggskador, skallskador, sårskötsel, muskel- och skelettskador, medvetslöshet, brännskador, behandlingsmetoder, allergier, nedkylning, värmerelaterade sjukdomar, Hjärt- och lungräddning, evakueringsbeslut och mycket mer. Se lista på alla ämnen i kursbeskrivningen. Vårt mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i märgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att göra sitt bästa om en olycka sker.

  Här är en länk till den detaljerade kursbeskrivningen med priser, avbokningsregler, boende mm. https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_18183_CourseDescription-LogisticsRegistrationTravelLodgi.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Jyderup, Denmark | July 8-10, 2022

 • Location: Bushcraft Denmark, Jyderup, Denmark
 • Language: English / Engelska
 • Time: 08:00 - 18:00 each day.
 • Price: TBA
 • Included: Included in the course fee is NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification and CPR certification.
 • Description:

  Welcome to take a NOLS Wilderness Medicine WFA (Wilderness First Aid) course with Bushcraft Denmark in Jyderup. The course is taught in English by NOLS Wilderness Medicine instructors. You can receive the course materials in Swedish or Finnish as well.

  For registration and information on food and lodging please contact Bushcraft Denmark at kontakt@bushcraft.dk for more information.

  www.bushcraftdanmark.dk

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Jyderup, Denmark | July 15-17, 2022

 • Location: Bushcraft, Jyderup, Denmark
 • Language: English / Engelska
 • Time: 08:00am to 6:00pm each day
 • Price: TBA
 • Included: Included in the course fee is NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification and CPR certification.
 • Description:

  Welcome to take a NOLS Wilderness Medicine WFA (Wilderness First Aid) course with Bushcraft Denmark in Jyderup. The course is taught in English by NOLS Wilderness Medicine instructors. You can receive the course materials in Swedish or Finnish as well.

  For registration and information on food and lodging please contact Bushcraft Denmark at kontakt@bushcraft.dk for more information.

  www.bushcraftdanmark.dk

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Färgelanda, Sweden | September 2022

 • Plats: Dalslands Folkhögskola, Färgelanda
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: 08:00 till 17:30 var dag.
 • Pris: Kursen är ej öppen till allmänheten.
 • Inkluderat: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt Wilderness First Aid certifiering.
 • Beskrivning:

  Denna kurs på Dalslands Folkhögskola i Färgelanda är tyvärr inte öppen till allmänheten.

  Om du inte kan hitta en kurs som passar dig maila oss på info@crossinglatitudes.com så ska vi se vad vi kan göra för att hjälpa dig.

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Kobarid, Slovenia | October 1-3, 2022

 • Location: Kamp Koren, Kobarid, Slovenia
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 18:00 each day.
 • Price: USD $525.00
 • Included: Included in the course fee is NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification and CPR certification.
 • Description:

  Crossing Latitudes and the Water Rescue Federation of Slovenia are together hosting a 3 day Wilderness First Aid (WFA) course in Slovenia.

  NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios!

  Classroom lectures and demonstrations are combined with realistic scenarios where mock patients will challenge you to integrate your learning.

  This WFR course is held at Kamp Koren, Kobarid, Slovenia. https://www.campingslovenia.com/

  We highly recommend that you book your lodging (tent site, caravan, an Eco chalet or glamping) at Kamp Koren – situated by the Soca River only 500 meters from the town of Kobarid. When you book your lodging at Kamp Koren mention that you are taking the NOLS Wilderness Medicine course. Phone: +386 (0)5 389 13 11 Email: info@kamp-koren.si

  Here is a link to the detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_18164_CourseDescription-LogisticsRegistrationTravelLodgi.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Hedekas, Sweden | October 21-23, 2022

 • Location: Kynnefjälls Natur, Hedekas, Sweden
 • Language: Swedish / Svenska
 • Time: Fredag 09:00 - 18:00, lördag & söndag 08:00 - 18:00
 • Price: TBA
 • Included: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR kompetenskort och Wilderness First Aid certifiering.
 • Description:

  Denna NOLS Wilderness Medicine kurs är inte öppen till allmänheten. Om du är ledare i Friluftsfrämjandet så kan du anmäla dig via Anna Haglund Anna.Haglund@friluftsframjandet.se

  Här är en link till kursbeskrivningen: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_20461_CourseDescription-RegistrationTravelLodging.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Lindholmen, Vallentuna, Sweden | October 28-30, 2022

 • Location: Orkesta Bygdegård, Lindholmen, Vallentuna, Sweden
 • Language: English / Engelska
 • Time: 08:00 - 18:00 each day.
 • Price: SEK 5500:-
 • Included: Included in the course fee is NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA & Epinepherine certification and CPR certification. You are welcome to pitch a tent outside the classroom or sleep on the floors inside.
 • Description:

  SARInfo is once again hosting a NOLS Wilderness First Aid course. This WFA course is taught in English.

  Three days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their NOLS Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA, Svenska Fjälledare and many other organizations.

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Kandersteg, Switzerland | October 28-30, 2022

 • Location: Kandersteg International Scout Centre (KISC), Switzerland
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 17:30 each day (Monday, Tuesday, Wednesday)
 • Price: $550.00
 • Included: 30 Page NOLS Wilderness Medicine Hand-out, Pocket Guide, CPR certification, Patient assessment bandana, international WFA certification. 4 nights of lodging is included as well.
 • Description:

  Kandersteg International Scout Centre (KISC) is our host and a more dramatic setting for a three day WFA course will be hard to find. Kandersteg is centrally located in Europe – 65 km from Bern, the capital of Switzerland in the heart of the Bernese Alps. Kandersteg is a mecca for hikers offering hiking, via-ferrata paths and multi-pitch rock climbing. We suggest you arrive a few days before course start or stay a few days to enjoy this great area!

  The course are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA.

  The WFA course is taught in English. There is no written or practical test – you just need to be active in both classes and our many scenarios. Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

  Link to the detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_18167_CourseDescription-LogisticsRegistrationTravelLodgi.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Syöte, Finland | November 4-6, 2022

 • Location: Syöte Luontokeskus, Pudasjärvi
 • Language: Finnish / Finska
 • Time: Day 1:10:00 - 17:00 Day 2 & 3: 09:00 - 17:00
 • Price: €425.00
 • Included: Included in the course fee is lunch each day, NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification.
 • Description:

  This NOLS Wilderness First Aid course is taught in Finnish. Here is a link to the detailed course description in Finnish: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_18176_CourseDescription-LogisticsRegistrationTravelLodgi.pdf

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Flåm, Norway | April 28-30, 2023

 • Location: Samfunnshuset in Flåm.
 • Language: English / Engelska
 • Time: 08:00 - 18:00 each day.
 • Price: USD $565.00 or NOK 5500:-
 • Included: Included in the course fee is NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification.
 • Description:

  Flåm lies on the shore of the mighty Sognefjord. A great place to visit and take a NOLS Wilderness Medicine course. Three days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA, Swedish Mountain Guides and many other organizations.

  Course site: Flåm Samfunnshus (Flåm Community Center)

  Recommended lodging: Flåm Camping & Hostel  You receive a discount if you rent a room or a cabin. Let them know you are signed up on a NOLS Wilderness Medicine course.

  Link to the detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_20460_StudentLogistics-RegistrationTravelLodging.pdf

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness Advanced First Aid Courses (40 hours / timmar)

NOLS Wilderness Advanced First Aid | Tiszaroff, Hungary (156 km east of Budapest) | November 23-27, 2022

 • Location: TBA
 • Language: English / Engelska
 • Time: 08:00 - 18:00 each day. Night scenario included as well.
 • Price: €350.00
 • Included: Included in the course fee is NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid book and hand-out, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WAFA certification (if participant pass the written and practical tests) Epinepherine certification and CPR certification. For food & lodging please contact Patrícia Mihályi at mihalyi.p@gmail.com
 • Description:

  We are returning to Hungary again to teach a NOLS Wilderness Advanced First Aid course. This course can also be used for recert of a WFR.

  Fast paced and hands-on, this Wilderness Advanced First Aid course covers a wide range of wilderness medicine topics for people who travel and enjoy the outdoors. Whether spending time in the backcountry is your passion or your profession, you should never have to ask, “What do I do now?”

  On this course, you’ll learn how to prepare for the unexpected. In just a few days, you’ll have the knowledge, skills and ability to make sound decisions in emergency situations.

  Learn to stabilize, treat, and make evacuation decisions for patients in backcountry environments, with an emphasis on long term patient care management and specific injury evaluation. In addition to plenty of time practicing skills and engaging in scenarios, you’ll work in small teams and practice leadership.

  This course is ideal for trip leaders, camp staff, outdoor enthusiasts and individuals in remote locations. Click here for detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_20173_CourseLogistics-RegistrationTravelLodging.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder Courses (80 hours / timmar)

NOLS Wilderness First Responder | Kobarid, Slovenia | September 20-30, 2022

 • Location: Kamp Koren, Kobarid, Slovenia
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 17:30 each day
 • Price: USD $1250.00
 • Included: NOLS Wilderness Medicine handbook, NOLS Wilderness Medicine text book (sent to you when you pay your course fee), Patient Assessment bandana, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international WFR certification included. Lodging is not included.
 • Description:

  Crossing Latitudes and the Water Rescue Federation of Slovenia are together hosting a NOLS Wilderness Medicine course in Slovenia.

  The WFR course is designed to provide you with the tools to take care of an injured person and to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  The skills learned on a WFR course are needed whether you are a climber, a sea kayak instructor, a mountaineer, a backpacker or a person who live far away from clinics and hospitals. Calling 911 (US) or 112 (Europe) is not always possible.

  Classroom lectures and demonstrations are combined with realistic scenarios where mock patients will challenge you to integrate your learning.

  Half of your time will be spent completing practical skills, case studies and scenarios designed to challenge your decision making abilities. Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

  This WFR course is held at Kamp Koren, Kobarid, Slovenia. https://www.campingslovenia.com/

  We highly recommend that you book your lodging (tent site, caravan, an Eco chalet or glamping) at Kamp Koren – situated by the Soca River only 500 meters from the town of Kobarid. When you book your lodging at Kamp Koren mention that you are taking the NOLS Wilderness Medicine course. Phone: +386 (0)5 389 13 11 Email: info@kamp-koren.si

  Participants are required to pass both written and practical examinations to obtain WFR and CPR certification. Successful course completion earns you a NOLS Wilderness Medicine Adult & Child CPR certification and a NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Responder international certification.

  The NOLS Wilderness Medicine 80-hour Wilderness First Responder course is international industry standard.

  Here is the link to the detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_18163_CourseDescription-LogisticsRegistrationTravelLodgi.pdf

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder | Kandersteg, Switzerland | October 12-22, 2022

 • Location: Kandersteg International Scout Centre (KISC), Switzerland
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 17:30 each day. Day 6 is a day off.
 • Price: USD $1600.00
 • Included: The course fee includes lodging 11 nights (double rooms), course materials such as the NOLS Wilderness Medicine book, WFR work book, a patient assessment bandana, CPR certification, WFR certification and of course all gear needed for a medicine course (First aid kits, BP cuffs, stethoscope, litters, vaccum matresses, ensolite pads, sleepingbags etc.).
 • Description:

  Kandersteg International Scout Centre (KISC) is our host and a more dramatic setting for a WFR course will be hard to find. Last year we had 30 participants from 13 different countries. Kandersteg is centrally located in Europe – 65 km from Bern, the capital of Switzerland in the heart of the Bernese Alps. Kandersteg is a mecca for hikers offering hiking, via-ferrata paths and multi-pitch rock climbing.

  The skills learned on a WFR course are needed whether you are a climber, a sea kayak instructor, a mountaineer, a backpacker or a person who live far away from clinics and hospitals. Calling 911 (US) or 112 (Europe) is not always possible. The WFR course is designed to provide you with the tools to take care of an injured person and to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  The WFR course is taught in English. NOLS Wilderness Medicine internationally recognized WFR is designed specifically to provide you with the tools to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  Half of your time will be spent completing practical skills, case studies and scenarios designed to challenge your decision making abilities. Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

  Here is the link to the detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_18166_CourseDescription-LogisticsRegistrationTravelLodgi.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder | Flåm, Norway | April 12-22, 2023

 • Location: Samfunnshuset in Flåm - 10 minutes walk from the Flåm Camping & Hostel where our lodging is.
 • Language: English / Engelska
 • Time: 08:00 - 17:30 each day
 • Price: USD $1600.00
 • Included: The course fee includes lodging 11 nights (shared rooms), course materials such as the NOLS Wilderness Medicine book, WFR work book, a patient assessment bandana, CPR certification, WFR certification and of course all gear needed for a medicine course (First aid kits, BP cuffs, stethoscope, litters, vaccum matresses, ensolite pads, sleepingbags etc.).
 • Description:

  A Wilderness First Responder (WFR) course is designed to provide you with the tools to take care of an injured person and to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  The skills learned on a WFR course are needed whether you are a climber, a sea kayak instructor, a mountaineer, a backpacker or a person who live far away from clinics and hospitals. Calling 911 (US) or 112 (Europe) is not always possible.

  The WFR certification is highly recommended for members of ATTA, Swedish Mountain Guides and may other organizations in Europe.

  Lectures and demonstrations are combined with realistic scenarios where mock patients will challenge you to integrate your learning.

  Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

  The course is open to the public and we usually receive participants from all over Europe and the US.

  Participants are required to pass both written and practical examinations to obtain WFR and CPR certification. Successful course completion earns you a NOLS Wilderness Medicine Adult & Child CPR certification and a NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Responder  & Epinepherine certification.

  The NOLS Wilderness Medicine 80-hour Wilderness First Responder course is international industry standard.

  Link to the Student Logistics with detailed course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_20458_StudentLogistics-RegistrationTravelLodging.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder Recertification Courses

NOLS Wilderness First Responder Recertification | Bozeman, MT. USA | March 25-27, 2022 - Full with waitinglist

 • Plats: Lindley Center, Bozeman, MT.
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 AM to 5:00 PM each day.
 • Pris: $330.00
 • Inkluderat: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. Coffee, tea and snacks are also included.
 • Beskrivning:

  Are your wilderness medicine protocols on the tip of your tongue or in the bottom of your pack? Join the leader in wilderness medicine for a three-day scenario-based course to review and practice evacuation and decision making guidelines. Our dynamic, experienced instructors will refresh you on the current techniques, protocols and controversies in the wilderness medicine field.

  The 3-day WFR Recertification course includes Adult/Child CPR & AED. This course is ideal for current Wilderness First Responders and Wildereness EMTs. The WFR Recertification course is pre-approved for 18 hours of EMT CEU’s by CECBEMS.

  WHO CAN RECERTIFY?  If you hold a current Wilderness First Responder certification of at least 70 hours, you can use this WFR-Refresher in order to recertify. If you have a Wilderness Advanced First Aid certification you can also refresh on the WFR-R course.

  After the  course you will receive a NOLS Wilderness Medicine WFR certification upon successful completion of your WFR Recert course. There is both a written and practical test that you have to pass. If you are a WAFA you will receive a WAFA card.

  Students  holding a current WFR certification from any other organization than NOLS Wilderness Medicine are REQUIRED to submit a photocopy of their certification card on the first day of the course.

  If you hold a current WFR certification from any other wilderness medicine organization with less than a 70 hour certification, you will receive a letter of course completion in lieu of a NOLS Wilderness Medicine WFR certification. This letter of completion may allow you to recertify with your original certifying organization. You must contact that organization prior to your NOLS Wilderness Medicine course to ensure that our course will meet their requirements for recertification.

  It is your responsibility to make sure your certification meets this standard. If you are unsure, please contact NOLS Wilderness Medicine before enrolling in a course and review the recertification portion of our website: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/. NOLS Wilderness Medicine certifications will be afforded a one-year period after expiration within which to recertify. This course will also recertify those who hold a valid WEMT (wilderness portion only) or WAFA certification.

  Please email us for the detailed course description. This course is taught in English with participants from all over the world.

  Link to the Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_17379_StudentLogistics-RegistrationTravelandLodging.pdf

   

   

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Responder Recertification | Kandersteg, Switzerland | October 7-9, 2022

 • Location: Kandersted International Scout Center, Kandersteg, Switzerland
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 18:00 each day (Friday, Saturday & Sunday)
 • Price: USD $575.00 per person (25% VAT included). 4 nights lodging in double rooms included.
 • Included: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. Lodging is also included.
 • Description:

  Are your wilderness medicine protocols on the tip of your tongue or in the bottom of your pack? Join the leader in wilderness medicine for a three-day scenario-based course to review and practice evacuation and decision making guidelines. Our dynamic, experienced instructors will refresh you on the current techniques, protocols and controversies in the wilderness medicine field.

  The 3-day WFR Recertification course includes Adult/Child CPR & AED. This course is ideal for current Wilderness First Responders and Wildereness EMTs. The WFR Recertification course is pre-approved for 18 hours of EMT CEU’s by CECBEMS.

  WHO CAN RECERTIFY?  If you hold a current Wilderness First Responder certification of at least 70 hours, you can use this WFR-Refresher in order to recertify. If you have a Wilderness Advanced First Aid certification you can also refresh on the WFR-R course.

  After the  course you will receive a NOLS Wilderness Medicine WFR certification upon successful completion of your WFR Recert course. There is both a written and practical test that you have to pass. If you are a WAFA you will receive a WAFA card.

  Students  holding a current WFR certification from any other organization than NOLS Wilderness Medicine are REQUIRED to submit a photocopy of their certification card on the first day of the course.

  If you hold a current WFR certification from any other wilderness medicine organization with less than a 70 hour certification, you will receive a letter of course completion in lieu of a NOLS Wilderness Medicine WFR certification. This letter of completion may allow you to recertify with your original certifying organization. You must contact that organization prior to your NOLS Wilderness Medicine course to ensure that our course will meet their requirements for recertification.

  It is your responsibility to make sure your certification meets this standard. If you are unsure, please contact NOLS Wilderness Medicine before enrolling in a course and review the recertification portion of our website: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/. NOLS Wilderness Medicine certifications will be afforded a one-year period after expiration within which to recertify. This course will also recertify those who hold a valid WEMT (wilderness portion only) or WAFA certification.

  Please email us for the detailed course description. This course is taught in English with participants from all over the world.

  Link to the Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_18165_CourseDescription-LogisticsRegistrationTravelLodgi.pdf

   

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder Recertification | Sjövik, Sweden | November 4-6, 2022

 • Location: Sjöviksgården, Sjövik, Sweden
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 18:00 each day (Friday, Saturday & Sunday)
 • Price: USD $635.00 or SEK 6250:- (VAT included).
 • Included: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. Food & Lodging included.
 • Description:

  Are your wilderness medicine protocols on the tip of your tongue or in the bottom of your pack? Join the leader in wilderness medicine for a three-day scenario-based course to review and practice evacuation and decision making guidelines. Our dynamic, experienced instructors will refresh you on the current techniques, protocols and controversies in the wilderness medicine field.

  The 3-day WFR Recertification course includes Adult/Child CPR & AED. This course is ideal for current Wilderness First Responders and Wildereness EMTs. The WFR Recertification course is pre-approved for 18 hours of EMT CEU’s by CECBEMS.

  WHO CAN RECERTIFY?  If you hold a current Wilderness First Responder certification of at least 70 hours, you can use this WFR-Refresher in order to recertify. If you have a Wilderness Advanced First Aid certification you can also refresh on the WFR-R course.

  After the  course you will receive a NOLS Wilderness Medicine WFR certification upon successful completion of your WFR Recert course. There is both a written and practical test that you have to pass. If you are a WAFA you will receive a WAFA card.

  Students  holding a current WFR certification from any other organization than NOLS Wilderness Medicine are REQUIRED to submit a photocopy of their certification card on the first day of the course.

  If you hold a current WFR certification from any other wilderness medicine organization with less than a 70 hour certification, you will receive a letter of course completion in lieu of a NOLS Wilderness Medicine WFR certification. This letter of completion may allow you to recertify with your original certifying organization. You must contact that organization prior to your NOLS Wilderness Medicine course to ensure that our course will meet their requirements for recertification.

  It is your responsibility to make sure your certification meets this standard. If you are unsure, please contact NOLS Wilderness Medicine before enrolling in a course and review the recertification portion of our website: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/. NOLS Wilderness Medicine certifications will be afforded a one-year period after expiration within which to recertify. This course will also recertify those who hold a valid WEMT (wilderness portion only) or WAFA certification.

  Please email us for the detailed course description. This course is taught in English with participants from all over the world.

  Link to the Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_18302_CourseLogistics-RegistrationLodgingandTravel_rCJ2ghi.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register