NOLS Wilderness Medicine Första-Hjälpenkurser

View this information in English / Klicka för information på engelska

NOLS_WM_BADGE_wBKG copyCrossing Latitudes arrangerar NOLS Wilderness Medicine första-hjälpenkurser i Skandinavien, Europa och i USA. Fokus på NOLS sjukvårdskurser  ligger på hur vi tar hand om en skadad person tills hjälp kommer – om vi bestämmer att hjälp behövs.

WFA = Wilderness First Aid 16-24 timmar. Undervisas på svenska, finska eller engelska.

WAFA = Wilderness Advanced First Aid 40-46 timmar. Undervisas på svenska eller engelska.

WFR = Wilderness First Responder 80 timmar. Undervisas bara på engelska.

WFR-R = Wilderness First Responder Refresher 24 timmar. Undervisas bara på engelska.

WEMT = Wilderness Emergency Medical Technician 200 timmar. Undervisas bara på engelska. WEMT kurserna undervisas bara i USA.

NOLS Wilderness Medicine kurser är intensiva med 50% praktik och realistiska scenarier. Vårt kursmaterial täcker patient-undersökning, ryggradsskador, skallskador, sårskötsel, benbrott, allergier och mycket, mycket mer. Efter en kurs med oss får deltagare certifiering i svensk hjärt- och lungräddning och NOLS Wilderness Medicine internationella certifiering.

Om friluftsliv är ditt intresse då borde första-hjälpen också vara det! En olycka händer så lätt!

NOLS är en internationell organisation vars mål är att via expeditioner undervisa ledarskap, miljö och etik, expeditionsdynamik, riskanalys, sjukvård och tekniska färdigheter.  NOLS internationella högkvarter är i Lander, Wyoming, USA. NOLS finns i Alaska, Rocky Mountain, Pacific Northwest, Northeast, Southwest, Teton – alla områden i USA samt i Australien, Nya Zeeland, Östra Afrika, Indien, Mexiko, Chile, Kanada och i Skandinavien. Vildmarken är vårt klassrum! Om du vill beställa en NOLS katalog så klicka här!

NOLS Wilderess Medicine är en internationell organisation som undervisar vildmarks sjukvård. NOLS har utbildat nästan 200,000 personer runt om i världen. Efter kursen får man en internationell certifiering som kan betyda mycket för de som söker friluftsguidejobb. De flesta guide-företagen i USA, Kanada, Nya Zealand, Brasilien eller Chile kräver att man har en Wilderness First Responder certifiering. Crossing Latitudes arrangerar minst 2 WFR-kurser i Europa vart år.

Ingen tidigare erfarenhet krävs för att ta en NOLS Wilderness Medicine kurs. Det är våra instruktörers jobb att se till att du har kul medans du lär dig livsviktiga saker. Crossing Latitudes representerar NOLS Wilderness Medicine i Skandinavien. Vi arrangerar 20-25 NOLS Wilderness Medicine första-hjälpenkurser per år i Skandinavien, Europa och i USA. Vi har undervisat nästan 3500 personer i Skandinavien sedan vi startade år 2000. Om kursen är på svenska så är givetvis kurs-materialet också på svenska. Alla våra skandinaviska instruktörer har gått NOLS Wilderness Medicine instruktörsutbildning och vi undervisar runt om i hela världen.

Vi lovar att du kommer ha kul medans du lär dig oumbärliga kunskaper! Under kursen kommer du att vara både “patient” och “sjukvårdare”. Vi sätter upp realistiska scenarier med fejkat blod. 50% praktik och realistiska scenarier utomhus – i vilket väder vi än har under kursen. 50% är lektion, demonstration och diskussioner – oftast inomhus i ett klassrum. Under kursens gång så varvar vi lektioner och scenarier.

NOLS Wilderness Medicine kurser är för alla som gillar friluftsliv. På våra kurser har vi klättrare, scoutledare, paddlare, friluftsentusiaster, seglare, svamp plockare, militärer … alla med friluftsintresse. Våra svenska instruktörer har undervisat kurser för bl.a. Friluftsfrämjandet, Gränslösa Guider, Svenska Scoutförbundet, Friskis & Svettis Stockholm, Horizont Kajak, STF Saltoluokta, Göta Ingenjörsregemente, Svenska Kryssarklubben, RealGymnasiet, RyssbyGymnasiet, Älvdalens Fjäll- och Äventyrsledare, Storumans Fjälledarlinje, Klarälvdalens Folkhögskola, Grimslöfs Folkhögskola, Campus Are natur & turist, Sogndals Folkhögskola i Norge, The Castle Climbing Center i London, UK, American School in London, UK, Adventure Burren på Irland, University of Edinburgh, UK, Élményakadémia /Academy of Experience Hungary samt för the US Airforce i England och Tyskland.

På NOLS Wilderness Medicine hemsida hittar du information om alla olika kurs-typer. NOLS Wilderness Medicine erbjuder också “Medical Expeditions” för folk som har en läkar-, sköterske- eller ambulansförarutbildning.  I Skandinavien och Europa undervisar vi  WFA’s, WAFA’s, WFR’s och WFR-R kurser. WEMT kurser undervisas bara i USA.

WFA = Wilderness First Aid 16-40 timmar. Undervisas på svenska, finska eller engelska.

WAFA = Wilderness Advanced First Aid 40-46 timmar. Undervisas på svenska eller engelska.

WFR = Wilderness First Responder 80 timmar. Undervisas bara på engelska.

WFR-R = Wilderness First Responder Refresher 24 timmar. Undervisas bara på engelska.

WEMT = Wilderness Emergency Medical Technician 200 timmar. Undervisas bara på engelska. Undervisas bara i USA.

Vi är flera Skandinavier som jobbar för NOLS Wilderness Medicine. Lena Conlan – ägare av Crossing Latitudes samt Asa Hultman Pape, Roope Roine, Malin Thomasson och Elias Sjöberg. Om du vill veta mer om oss instruktörer så klicka här: NOLS Wilderness Medicine instruktörer

De flesta Wilderness First Aid (WFA) kurserna är 2,5 till 4 dagar och undervisas på svenska, finska eller engelska. Kursmatrialet är det samma vare sig kursen är 20 timmar eller 40 timmar. Skillnaden är att på de längre kurserna har vi mer tid för frågor, diskussioner om ledarskap och gruppdynamik, längre scenarier samt kanske en nattövning. Ingen tidigare erfarenhet krävs. Om du har en Wilderness First Responder certifiering från NOLS Wilderness Medicine så kan en WFA som återcertifiering.

Lektioner på en Wilderness First Aid kurs:
Hjärt- och lungräddning
Patientundersökning
Primär undersökning och akut behandling (L-ABCDE)
Sekundär fokuserad undersökning, fortsatt behandling och omhändertagande (vitalparametrar och medicinsk historia)
Dokumentation
Evakueringsplaner & metoder
Ryggskador
Skallskador
Cirkulationssvikt
Sårskötsel
Infektioner och Brännskador
Muskel-, led- och skelettskador
Urledvridningar
Värmerelaterade tillstånd
Nedkylning och köldskador
Blixtnedslag
Höjdsjuka                                                                                                                                                                                                                                               Medicinska Medicinska situationer: Diabetis, Epilepsi, Akuta buksjukdomar, Hjärt- och Andningsrealaterade problem
Anafylaktisk chock
Första Hjälpenutrustning

En Wilderness Advanced First Aid (WAFA) kurs liger på 40 timmar. Denna kurstyp är lite ovanlig då de flesta NOLS Wilderness Medicine kurser i Skandinavien är antingen Wilderness First Aid kurser (WFA) på 20-30 timmar eller Wilderness First Responder kurser (WFR) på 80 timmar. Hjärt- och lungräddning är och ett nattscenarie är inkluderade i en WAFA kurs. För att få en Wilderness Advanced First Aid certifiering krävs att du klarar både ett skriftligt och ett praktiskt prov.  En deltagare som inte klarar proven får istället för en WAFA certifiering en Wilderness First Aid (WFA) certifiering. Vissa utbildningscentra i Skandinavien erbjuder sina elever en WAFA kurs.

En Wilderness First Responder (WFR) kurs är 80 timmar lång. En WFR är öppen för alla som är intresserade av en fördjupning i vildmarksmedicin. Alla NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Responder kurser undervisas på engelska men i Europa är oftast en av instruktörerna svensk och kan hjälpa till med översättningar om så behövs. Man måste inte ha varit med på en WFA eller WAFA kurs innan man tar en WFR-kurs.  På en WFR kurs så bor och äter vi ofta tillsammans. Vi har deltagare från olika länder så förvänta dig intressanta diskussioner. På en WFR kurs har vi också större scenarier och även en natt scenarie. Ofta bjuder vi in folk utifrån som hjälper oss att vara “patienter”. Vi strävar efter att det ska bli så realistiskt som möjligt för dig som deltagare. NOLS Wilderness First Responder kursmaterial är internationellt erkänt och ofta ett krav för guider och intstruktörer i andra länder. Kursboken skickas ut när man betalar in kursavgiften.

Atercertifiering av en Wilderness First Responder (WFR-Recertification) En Wilderness First Responder (WFR) certifiering är giltlig i 2 år. Under dessa 2 år kan du kalla dig WFR. Om dina 2 år har gått ut dvs. du har passerat utgångsdatumet på ditt WFR certifierings-kort så kan du inte kalla dig WFR längre. Du har dock ytterligare ett år på dig att återcertifiera. Om du inte återcertifierar inom detta “extra” år efter utgångsdatumet så förlorar du din WFR status.

Bästa sättet att återcertifiera är att ta en WFR-Refresher kurs (24 timmar). Om du har en WFR certifiering från NOLS Wilderness Medicine så kan du även återcertifiera genom att ta en kort Wilderness First Aid kurs (2-3 dagars kurs på svenska, finska eller engelska). Vi rekommenderar dock en WFR-R eftersom alla deltagare har en WFR och kursen är scenarie baserad. Man måste alltid ta ett skriftligt och ett praktiskt prov när man återcertifierar sin WFR eller WAFA.

Om du har en WAFA eller WFR certifiering från ett annat företag än NOLS Wilderness Medicine och vill återcertifiera med oss (WMA, SOLO, Remote Medical, Aerie eller annat företag) måste du ta en WFR-R kurs. Om du klarar det skriftliga och praktiska provet får du efteråt en NOLS Wilderness Medicine WFR certifiering. För mer information om återcertifiering kolla in NOLS Wilderness Medicine hemsida: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/

För mer information och detaljerade kursbeskrivningar kontakta Crossing Latitudes.

Om du är intresserad av en kurs för bara din organisation och ledare så ring oss på 070-670 11 53 eller maila oss.

NOLS Wilderness First Aid | Grimslöf, Sweden | September 4-6, 2019

 • Plats: Grimslöfs Folkhögskola
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Onsdag: 08:00–17:30 Torsdag: 08:00-17:30 och fredag 08:00-12:00
 • Pris: Kontakta oss.
 • Inkluderat: Inkluderat i kursen är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, första-hjälpen Pocket Guide, HLR-certifiering samt NOLS Wilderness Medicine’s internationella Wilderness First Aid certifiering.
 • Beskrivning:

  Grimslöfs Folkhögskola i Småland står som värd för denna kurs. Endast ett fåtal platser är öppna för allmänheten.  Kursen undervisas på svenska.

  NOLS Wilderness Medicine (https://www.nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/) första-hjälpenkurs fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Vi varvar inom- och utomhus lektioner, demonstrationer och praktik hela tiden. Kanske måste du göra en patientundersökning samt plåstra om en vän som blöder från ett sår i ansiktet. Kanske måste du hjälpa en deltagare som har en kraftig allergisk reaktion eller ta hand om en vän vars axel hoppat ur led. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Vi är oftast ute en timme och sedan inomhus en timme eller två – vi varvar lektioner och scenarier hela dagarna.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, magkramper, vrickade fötter, urledvridningar, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, brännskador, behandlingsmetoder, spjälning av brutna ben, allergier, nedkylning, värmerelaterade sjukdomar och evakueringsbeslut mm.

  50 % av kursen är realistiska scenarier där du får öva på vad du har lärt dig. All deltagare kommer att vara både “patienter” och “sjukvårdare”.  50 % är teori, lektion och diskussion om olyckshändelser, sjukdomar och evakuerings-beslut.

  Vårt mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i ryggmärgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att göra sitt bästa om en olycka sker. Maila oss om detaljerad kursbeskrivning eller klicka här: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_14772_StudentInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Responder | Kobarid, Slovenia | September 28 - October 8, 2019

 • Location: Kamp Koren, Kobarid, Slovenia
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 17:00 each day
 • Price: €900.00
 • Included: NOLS Wilderness Medicine handbook, NOLS Wilderness Medicine text book (sent to you when you pay your course fee), Patient Assessment bandana, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international WFR certification included. Lodging is not included.
 • Description:

  Crossing Latitudes and the Slovenian Canyoning Federation are together hosting the very first NOLS Wilderness Medicine course in Slovenia. We hope for international participation just like the WFR courses in Norway and Switzerland each year.

  The WFR course is designed to provide you with the tools to take care of an injured person and to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  The skills learned on a WFR course are needed whether you are a climber, a sea kayak instructor, a mountaineer, a backpacker or a person who live far away from clinics and hospitals. Calling 911 (US) or 112 (Europe) is not always possible.

  Classroom lectures and demonstrations are combined with realistic scenarios where mock patients will challenge you to integrate your learning.

  Half of your time will be spent completing practical skills, case studies and scenarios designed to challenge your decision making abilities. Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

  This WFR course is held at Kamp Koren, Kobarid, Slovenia. https://www.campingslovenia.com/

  We highly recommend that you book your lodging (tent site, caravan, an Eco chalet or glamping) at Kamp Koren – situated by the Soca River only 500 meters from the town of Kobarid. When you book your lodging at Kamp Koren mention that you are taking the NOLS Wilderness Medicine course. Phone: +386 (0)5 389 13 11 Email: info@kamp-koren.si

  How about arriving a day or two before or stay after the first aid course and enjoy kayaking, fishing, mountain cycling, climbing, paragliding, walking … Check out Kamp Koren’s activities at: https://www.campingslovenia.com/sport-activities

  Click on the link for the detailed course description below.

  Participants are required to pass both written and practical examinations to obtain WFR and CPR certification. Successful course completion earns you a NOLS Wilderness Medicine Adult & Child CPR certification and a NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Responder international certification.

  The NOLS Wilderness Medicine 80-hour Wilderness First Responder course is international industry standard.

  Email us for detailed Course Description or visit NOLS Wilderness Medicine for more information: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_14640_StudentInformation.pdf

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Stöllet, Sweden | October 1-4, 2019

 • Plats: Klarälvens Folkhögskola, Stöllet
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Tisdag 14:00 - 21:00. Onsdag 08:00 -17:00. Torsdag 08:00 -17:00 + nattövening. Fredag 08:00 - 17:00
 • Pris: Kontakta oss för mer information.
 • Inkluderat: Inkluderat i kursen är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, första-hjälpen Pocket Guide, HLR-certifiering samt NOLS Wilderness Medicine’s internationella Wilderness First Aid certifiering.
 • Beskrivning:

  Denna NOLS Wilderness Medicine första-hjälpen utbildning fokuserar på frilufts-relaterade skador och sjukdomar. Kursen ingår i Klarälvens fjälledarlinje och flertalet av deltagarna går på denna utbildning. Eventuellt finns ett fåtal platser öppna för allmänheten.

  Kanske måste du göra en patientundersökning och plåstra om en klättrare som blöder från ett sår i ansiktet. Kanske måste du hjälpa en orienterare som har en kraftig allergisk reaktion eller ta hand om en paddlare vars axel har hoppat ur led. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, magkramper, vrickade fötter, synförändringar, urledvridningar, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, behandlingsmetoder, spjälning av brutna ben, allergier, nedkylning, ryggradsskador och evakueringsbeslut mm. Lista på alla ämnen längre ner.

   

  Länk till den detaljerade kursbeskrivningen: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_14989_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Responder | Kandersteg, Switzerland | October 14-24, 2019

 • Location: Kandersteg International Scout Centre (KISC), Switzerland
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 17:00 each day. Day 6 is a day off.
 • Price: USD $1350.00
 • Included: The course fee includes lodging 11 nights (double rooms), course materials such as the NOLS Wilderness Medicine book, WFR work book, a patient assessment bandana, CPR certification, WFR certification and of course all gear needed for a medicine course (First aid kits, BP cuffs, stethoscope, litters, vaccum matresses, ensolite pads, sleepingbags etc.).
 • Description:

  Kandersteg International Scout Centre (KISC) is our host and a more dramatic setting for a WFR course will be hard to find. Last year we had 30 participants from 13 different countries. Kandersteg is centrally located in Europe – 65 km from Bern, the capital of Switzerland in the heart of the Bernese Alps. Kandersteg is a mecca for hikers offering hiking, via-ferrata paths and multi-pitch rock climbing.

  The skills learned on a WFR course are needed whether you are a climber, a sea kayak instructor, a mountaineer, a backpacker or a person who live far away from clinics and hospitals. Calling 911 (US) or 112 (Europe) is not always possible. The WFR course is designed to provide you with the tools to take care of an injured person and to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  The WFR course is taught in English. NOLS Wilderness Medicine internationally recognized WFR is designed specifically to provide you with the tools to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  Half of your time will be spent completing practical skills, case studies and scenarios designed to challenge your decision making abilities. Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

  Here is a link to the Course Description https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_14479_StudentInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Katrineholm, Sweden | October 25-27, 2019

 • Plats: Katrineholms Scoutgård
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Första hjälpen-kursen börjar på fredag morgon den 25:e oktober klockan 08:00 och vi håller på fram till 18:00. Lördag och söndag börjar vi klockan 08:00 och slutar 18:00.
 • Pris: Kontakta oss.
 • Inkluderat: Inkluderat i kursen är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, första-hjälpen Pocket Guide, HLR-certifiering samt NOLS Wilderness Medicine’s internationella Wilderness First Aid certifiering. Logi på kursgården är också inkluderat.
 • Beskrivning:

  SAR Södermanland står som värd för denna 3-dagars NOLS Wilderness Medicine kurs. Kursen är inte öppen för allmänheten. Om du inte kan hitta ett datum som passar dig – var snälla och maila oss. Kanske har vi fler kurser på gång …

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Kandersteg, Switzerland | October 25-27, 2019

 • Location: Kandersteg International Scout Centre (KISC), Switzerland
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 17:30 each day (Friday, Saturday & Sunday)
 • Price: TBA
 • Included: 30 Page NOLS Wilderness Medicine Hand-out, Pocket Guide, CPR certification, Patient assessment bandana, international WFA certification.
 • Description:

  Kandersteg International Scout Centre (KISC) is our host and a more dramatic setting for a three day WFA course will be hard to find. Kandersteg is centrally located in Europe – 65 km from Bern, the capital of Switzerland in the heart of the Bernese Alps. Kandersteg is a mecca for hikers offering hiking, via-ferrata paths and multi-pitch rock climbing. We suggest you arrive a few days before course start or stay a few days to enjoy this great area!

  The course are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA.

  The WFA course is taught in English. There is no written or practical test – you just need to be active in both classes and our many scenarios. Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

  Here is a Link to the Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_14478_StudentInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder-Refresher | Värmdö, Sweden | November 1-3, 2019

 • Location: Skatboet, Värmdö, Stockholm, Sweden
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 18:00 each day (Friday, Saturday & Sunday)
 • Price: SEK 4600:- per person (25% VAT included). Food & lodging is included.
 • Included: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. Lodging & Food is also included.
 • Description:

  Are your wilderness medicine protocols on the tip of your tongue or in the bottom of your pack? Join the leader in wilderness medicine for a three-day scenario-based course to review and practice evacuation and decision making guidelines. Our dynamic, experienced instructors will refresh you on the current techniques, protocols and controversies in the wilderness medicine field.

  The 3-day WFR Recertification course includes Adult/Child CPR & AED. This course is ideal for current Wilderness First Responders and Wildereness EMTs. The WFR Recertification course is pre-approved for 18 hours of EMT CEU’s by CECBEMS.

  WHO CAN RECERTIFY?  If you hold a current Wilderness First Responder certification of at least 70 hours, you can use this WFR-Refresher in order to recertify. If you have a Wilderness Advanced First Aid certification you can also refresh on the WFR-R course.

  After the  course you will receive a NOLS Wilderness Medicine WFR certification upon successful completion of your WFR Recert course. There is both a written and practical test that you have to pass. If you are a WAFA you will receive a WAFA card.

  Students  holding a current WFR certification from any other organization than NOLS Wilderness Medicine are REQUIRED to submit a photocopy of their certification card on the first day of the course.

  If you hold a current WFR certification from any other wilderness medicine organization with less than a 70 hour certification, you will receive a letter of course completion in lieu of a NOLS Wilderness Medicine WFR certification. This letter of completion may allow you to recertify with your original certifying organization. You must contact that organization prior to your NOLS Wilderness Medicine course to ensure that our course will meet their requirements for recertification.

  It is your responsibility to make sure your certification meets this standard. If you are unsure, please contact NOLS Wilderness Medicine before enrolling in a course and review the recertification portion of our website: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/. NOLS Wilderness Medicine certifications will be afforded a one-year period after expiration within which to recertify. This course will also recertify those who hold a valid WEMT (wilderness portion only) or WAFA certification.

  Please email us for the detailed course description. This course is taught in English with participants from all over the world.

  Here is also a link to the Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_14039_StudentInformation.pdf

   

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Loviisa, Finland | November 8-10, 2019

 • Location: Strömfors - Outdoor Factory
 • Language: Finnish
 • Time: Friday 16:00 to 20:00. Saturday & Sunday 08:00 to 17:00
 • Price: €360.00
 • Included: Included is in the course is NOLS Wilderness Medicine 30 page handout, a First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana and NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid certification.
 • Description:

  NOLS WILDERNESS MEDICINE     RETKEILIJÄN ENSIAPUKURSSI

  STRÖMFORS OUTDOOR, LOVIISA

  MARRASKUU 8-10, 2019   Kurssin opetuskieli on suomi.

  AJANKOHTA: Marraskuu 8-10, 2019

  HINTA: 340.00e/henkilö (sis. ALV). Hintaan sisältyy 30-sivuinen NOLS retkeilijän ensiapuopas, englannin- tai ruotsinkielinen NOLS Wilderness Medicine First Aid Pocket Guide -taskuopas, ensiarvio-ohjeliina, NOLS Wilderness Medicine International Wilderness First Aid -ensiaputodistus (WFA) ja todistus elvytyskoulutuksesta. Hinta ei sisällä ruokailuja tai majoitusta.

  PAIKKA: Strömfors Outdoor Factory, Ahlströmintie 1, 07970 Loviisa   http://stromforsoutdoor.com/location/

  OPETUSAJAT: Perjantaina 08.11.2019 opetusta on kello 16.00-20.00. Lauantaina ja sunnuntaina aloitamme kello 8.00 ja päätämme kello 17.00. Pidämme päivän aikana lyhyitä kahvitaukoja ja tunnin lounastauon.

  RUOKAILUT JA MAJOITUS: Kurssin hinta ei sisällä ruokailuja tai majoitusta. Kohtuuhintaista majoitusta ja ruokailua tarjoa Strömforsoutdoor. Lisätiedot: www.stromforsoutdoor.com tai Anna Jaakonsaari, puhelin +358 40 730 7362, s-posti anna@stromforsoutdoor.com.

  ILMOITTAUTUMINEN: Sähköpostitse, Roope Roine, roope@moln.fi. Hän lähettää sinulle lisää tietoa koskien kurssia ja maksua. Vahvistat ilmoittautumisesi maksamalla osallistumismaksu Crossing Latitudesille. Maksuvälineinä käyvät luottokortti (VISA/MasterCard), pankkisiirto Crossing Latitudesin ruotsalaiselle pankkitilille, tai lasku. Kun olemme vastaanottaneet kurssimaksun, lähetämme maksukuitin ja osallistumisvahvistuksen sinulle s-postitse.

  Osallistumismaksun maksu: Crossing Latitudes Latitudes, Inc. IBAN: SE07 9500 0099 6034 1007 5141. BIC: NDEASESS   Pankki: NORDEA Bank AB, SE-10571 Stockholm, Sweden. Muista kirjoittaa viesti kentään: WFA Strömfors, Finland.

  Detailed Course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15589_CourseInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Kathmandu, Nepal | November 28-30, 2019

 • Location: Peaks of Nepal, Kathmandu
 • Language: English
 • Time: 09:00am to 5:30pm each day
 • Price: USD $300.00
 • Included: Included is in the course is NOLS Wilderness Medicine 30 page handout, a First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana and NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid certification.
 • Description:

  This three-day course covers a wide range of wilderness medicine topics for people who travel in the outdoors. You will find a list of our classes further below. No previous experience is needed.

  On this course, you’ll learn how to prepare for the unexpected and how to take care of both serious and not so serious injuries. NOLS Wilderness Medicine curriculum is unique. We laugh a lot even if we are learning how to save lives.

  After the course you’ll have the knowledge, skills and ability to make sound decisions in an emergency situation. This course is ideal for trip leaders, camp staff, outdoor enthusiasts and individuals in remote locations.

  50% of our time should be hands-on. We will spend 1-2 hours in the classroom with lectures and demonstrations, then go outside. Back inside again for more lectures and then more time outdoors. No matter what the weather is – we will spend many hours outside!

  Here is a link to the detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15041_CourseInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Umeå, Sweden | December 6-8, 2019

 • Plats: IKSU, Umeå Universitet
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Fredagen den 6:e december 2019 börjar vi med Hjärt- och lungräddning klockan 18:00 och håller på fram till klockan 22:00. På lördag och söndag morgon börjar vi klockan 08:00 och håller på fram till 17:30.
 • Pris: IKSU Friluftsmedlemmar anmäler sig direkt till Johan Magnusson på johan.magnusson@nsf.scout.se Icke IKSU medlemmar anmäler sig till info@crossinglatitudes.com
 • Inkluderat: Inkluderat i kursen är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, första-hjälpen Pocket Guide, HLR-certifiering samt NOLS Wilderness Medicine’s internationella Wilderness First Aid certifiering.
 • Beskrivning:

  Denna kurs är bokad av IKSU Frilufts – en friluftsorganisation på Umeå universitet. Ett fåtal platser är öppna till icke IKSU medlemmar.

  IKSU Friluftsmedlemmar anmäler sig direkt till Johan Magnusson på johan.magnusson@nsf.scout.se

  För icke IKSU medlemmar är priset SEK 4000:- (moms inkluderat). Icke IKSU medlemmar anmäler sig direkt till Crossing Latitudes. Maila oss först så vi vet om det finns plats på kursen eller inte.

  Denna NOLS Wilderness Medicine första-hjälpen utbildning fokuserar på frilufts-relaterade skador och sjukdomar. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt.Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, hjärt- och lungräddning, magont, vrickade fötter, urledvridningar, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, spjälning, allergier, nedkylning, ryggradsskador och evakueringsbeslut mm. Se lista av alla ämnen längre ner.50 % av kursen är scenarier, praktik och demonstration av behandlingsmetoder. 50 % är teori, lektioner och diskussioner om olyckshändelser, sjukdomar och beslut. Vi kommer att tillbringa mycket tid utomhus men även flera timmar om dagen inne i klassrummet. Ett mål av våra mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i märgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att våga gå fram och hjälpa till om en olycka sker. Läs den detaljerade kursbeskrivningen genom att klicka här: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_14818_StudentInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Skaulo, Sweden | December 10-12, 2019

 • Location: Snowtrail Dogcamp, Skaulo
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 18:00 each day
 • Price: SEK 3500:-
 • Included: Included in the course fee is NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification and CPR certification. Lunch abd "fika" is included each day. Lodging is not included.
 • Description:

  This WFA course is taught in English.

  Three days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all folks who guide or spend time in the great outdoors … dog handlers, winter enthusiasts (winter will have arrived in Skaulo in December), mountain guides, climbers …

  Lunch and “fika” is included but lodging is not. You can contact Snowtrail Dogcamp and they can help out with lodging.

  Click here for the detailed course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15042_CourseInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Syöte, Pudasjärvi, Finland | December 13-15, 2019

 • Location: Syöte Visitor Center
 • Language: Finnish
 • Time: Friday 10:00 - 17:00. Saturday & Sunday 08:00 to 17:00
 • Price: €375.00
 • Included: Included is in the course is NOLS Wilderness Medicine 30 page handout, a First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana and NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid certification. Soup lunch is also included each day.
 • Description:

  RETKEILIJÄN ENSIAPUKURSSI

  SYÖTE VISITOR CENTER, PUDASJÄRVI, FINLAND JOULUKUU 13-15, 2019

  Kurssin opetuskieli on suomi.

  AJANKOHTA: Joulukuu 13-15, 2019

  HINTA: 375.00e/henkilö (sis. ALV). Viimeinen ilmoittautumispäivä on 8. Marraskuuta 2019.

  Hintaan sisältyy: Keittolounas joka päivä, 30-sivuinen NOLS retkeilijän ensiapuopas, englannin- tai ruotsinkielinen NOLS Wilderness Medicine First Aid Pocket Guide -taskuopas, ensiarvio-ohjeliina, NOLS Wilderness Medicine International Wilderness First Aid -ensiaputodistus (WFA) ja todistus elvytyskoulutuksesta. Hinta ei sisällä muita ruokailuja kuin keittolounaan tai majoitusta.

  PAIKKA: Visitor Center of Syöte, Pudasjärvi, Finland

  https://www.luontoon.fi/syotteenluontokeskus?inheritRedirect=true

  OPETUSAJAT: Perjantaina 13.12.2019 opetusta on kello 10.00 – 17:00. Lauantaina ja sunnuntaina aloitamme kello 09.00 ja päätämme kello 17.00. Pidämme päivän aikana lyhyitä kahvitaukoja ja tunnin lounastauon.

  RUOKAILUT JA MAJOITUS: Keittolounas sisältyy kurssin hintaan. Osallistujat vastaavat itse omasta majoituksestaan.

  ILMOITTAUTUMINEN: Sähköpostitse, Roope Roine, roope@moln.fi. Hän lähettää sinulle lisää tietoa koskien kurssia ja maksua. Vahvistat ilmoittautumisesi maksamalla osallistumismaksu Crossing Latitudesille. Maksuvälineinä käyvät luottokortti (VISA/MasterCard), pankkisiirto Crossing Latitudesin ruotsalaiselle pankkitilille, tai lasku. Kun olemme vastaanottaneet kurssimaksun, lähetämme maksukuitin ja osallistumisvahvistuksen sinulle s-postitse.

  Osallistumismaksun maksu: Crossing Latitudes, Inc. IBAN: SE07 9500 0099 6034 1007 5141. BIC: NDEASESS   Pankki: NORDEA Bank AB, SE-10571 Stockholm, Sweden. Muista kirjoittaa viesti kentään: WFA Syöte, Finland.

  If you contact info@crossinglatitudes.com please write in Swedish or English.

  Detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15588_CourseInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Bozeman, MT | December 14-15, 2019

 • Location: The Spire Climbing Center
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 17:00 each day
 • Price: $275.00
 • Included: Included is in the course is NOLS Wilderness Medicine 30 page handout, a First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana and NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid certification. The course fee includes the Bozeman Ice Climbing Festival VIP pass which gives you entry into 5 nights of evening events during the Bozeman Ice Fest.
 • Description:

  Crossing Latitudes & Bozeman Ice Climbing Festival are hosting a NOLS Wilderness Medicine WFA course. Fast paced and hands-on, this two-day course covers a wide range of wilderness medicine topics for people who travel in the outdoors. Whether spending time in the backcountry is your passion or your profession, you should never have to ask, “What do I do now?”

  On this course, you’ll learn how to prepare for the unexpected. NOLS Wilderness Medicine curriculum is unique and includes many advanced topics that other programs leave out such as dislocation reduction, focused spinal assessment and epinephrine administration. In just two days, you’ll have the knowledge, skills and ability to make sound decisions in emergency situations. This course is ideal for trip leaders, camp staff, outdoor enthusiasts and individuals in remote locations. NOLS Wilderness Medicine course is pre-approved by such organizations as the American Camping Association, the United States Forest Service, and other governmental agencies. This course does not include CPR.

  This course cannot be used as a WFR or WEMT re-certification course unless you hold an eligible certification from NOLS Wilderness Medicine. For further information, see the FAQ portion of our website: https://nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/recertify/

  PRICE: $275.00 The course fee includes the Bozeman Ice Climbing Festival VIP pass which gives you entry into 5 nights of evening events during the Bozeman Ice Fest.

  SIGNING UP: We ask for full payment in order to reserve a spot on the course. Payment can be done through the Bozeman Ice Climbing Festival web site: https://bozemanicefest.com/clinic-registration/wilderness-first-aid

  Email: kevin@bozemanicefest.com  Phone: 4065951784

  For course specific questions please email Crossing Latitudes at info@crossinglatitudes.com

  Phone: 406-585-5356.   Webpage: http://www.crossinglatitudes.com

  Last Day to sign up is November 20, 2019. Detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15373_CourseInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Bozeman, MT | February 8-9, 2020

 • Plats: Lindley Center, Bozeman, MT.
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 AM to 6:00 PM each day.
 • Pris: US $260.00
 • Inkluderat: First Aid Pocket Guide, 30-page handout, coffee, tea and snacks and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Aid certification included.
 • Beskrivning:

  Two days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots are open on this WFA course to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios!

  Course site: Lindley Center, Bozeman.

  Detailed Course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15011_CourseInformation.pdf

  CPR is not included in this Wilderness First Aid course but after the course is over on Sunday evening an American Heart Association CPR / AED course is held. This course costs $45.00. It makes for a very long day to add this 3.5 hour long CPR course but it is doable. Crossing Latitudes offers American Heart Association HeartSaver (CPR/AED) courses on a regular basis. Contact us if you are interested in signing up or want to host a course for friends and family.

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Värmdö, Sweden | March 20-22, 2020

 • Plats: Saktboet on Värmdö, Stockholm
 • Språk: English
 • Tid: We start our Wilderness First Aid course course Friday March 22 at 08:00. We will have class until 18:00 with a few short breaks and an hour lunch. Same schedule – 08:00 to 18:00 goes for Saturday and Sunday as well. You are welcome to arrive the evening before.
 • Pris: SEK 4250:-
 • Inkluderat: Included in the course fee is NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification and CPR certification. Lodging is included but food is not in your price.
 • Beskrivning:

  This WFA course is taught in English.

  Three days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA, Svenska Fjälledare and many other organizations.

  Skatboet (the Magpie’s nest) is located on the island of Värmdö, Stockholm, Sweden. You can reach Skatboet by bus from Stockholm (approximately 30 minutes bus ride and 10 minutes walk). Skatboet belongs to Stockholm Scouts. Their web page is only in Swedish but on this link you can see some photos of the buildings and the surroundings: http://skatboetvarmdo.se/bildgalleri/

  Lodging is included.

  Here is the link to the detailed description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15142_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Lindholmen, Sweden | March 27-29, 2020

 • Plats: Orkesta Bygdegård Lindholmen, Vallentuna
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Fredag, lördag och söndag 08:00 till ca 18:00. Nattövning lördag kväll för de som vill och kan vara med. 19:00 - 23:00
 • Pris: SEK 4250:-
 • Inkluderat: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt Wilderness First Aid certifiering. Lunch var dag ingår också. Boende är gratis på golvet i bygdegården eller i eget tält utanför. Du är välkommen att komma torsdagkväll.
 • Beskrivning:

  SARInfo står som värd för denna 3-dagars NOLS Wilderness Medicine kurs. Kursen undervisas på svenska.

  NOLS Wilderness Medicine (https://www.nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/) första-hjälpenkurs fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Vi varvar inom- och utomhus lektioner, demonstrationer och praktik hela tiden. Kanske måste du göra en patientundersökning samt plåstra om en vän som blöder från ett sår i ansiktet. Kanske måste du hjälpa en deltagare som har en kraftig allergisk reaktion eller ta hand om en vän vars axel hoppat ur led. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Vi är oftast ute en timme och sedan inomhus en timme eller två.

  På 3-dagars långa första-hjälpenkurser har vi lite extra tid för diskussioner, reflektion och ett nattscenario. Nattscenariet gör denna kurs unik jämte med de andra korta kurserna.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, magkramper, vrickade fötter, synförändringar, urledvridningar, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, brännskador, behandlingsmetoder, spjälning av brutna ben, allergier, nedkylning, värmerelaterade sjukdomar och evakueringsbeslut mm.

  50 % av kursen är realistiska scenarier där du får öva på vad du har lärt dig. All deltagare kommer att vara både “patienter” och “sjukvårdare”.  50 % är teori, lektion och diskussion om olyckshändelser, sjukdomar och evakuerings-beslut.

  Vårt mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i ryggmärgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att göra sitt bästa om en olycka sker. Klicka här för den detaljerade kursbeskrivningen: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15143_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Responder Recertification | Bozeman, MT | April 3-5, 2020

 • Plats: Lindley Center, Bozeman, MT.
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 AM to 5:00 PM each day.
 • Pris: US $320.00
 • Inkluderat: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. Coffee, tea and snacks are also included.
 • Beskrivning:

  WILDERNESS FIRST RESPONDER RECERTIFICATION COURSE

  This three day hands-on WFR refresher course is for folks in need of rectifying their Wilderness First Responder. NOLS Wilderness Medicine WFR Refresher is open to all folks with a WFR of 70 hours or longer. NOLS Wilderness Medicine grads have a “re-entry year” of a year from the date their card expires. Contact us for a detailed course description. Price: $320.00. CPR, NOLS Wilderness Medicine handbook, snacks and drinks included. Course location: Lindley Center in Bozeman, MT. USA.

  Here is a link to the detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15013_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Responder | Flåm, Norway | April 15-25, 2020

 • Plats: Samfunnhuset, Flåm
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 - 17:00 each day.
 • Pris: USD $1400.00
 • Inkluderat: NOLS Wilderness Medicine handbook, NOLS Wilderness Medicine text book (sent to you when you pay your course fee), Patient Assessment bandana, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international WFR certification included. Coffee, tea and snacks are also provided. 11 nights of lodging at the Flåm Camping & Hostel is also included.
 • Beskrivning:

  Join us in Flåm, Norway for yet another international Wilderness First Responder (WFR) course. The WFR course is designed to provide you with the tools to take care of an injured person and to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  The skills learned on a WFR course are needed whether you are a climber, a sea kayak instructor, a mountaineer, a backpacker or a person who live far away from clinics and hospitals. Calling 911 (US) or 112 (Europe) is not always possible.

  The WFR course type is highly recommended for members of ATTA, Svenska Fjälledare (Swedish Mountain Guides) and may other organizations.

  Classroom lectures and demonstrations are combined with realistic scenarios where mock patients will challenge you to integrate your learning.

  Half of your time will be spent completing practical skills, case studies and scenarios designed to challenge your decision making abilities. Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

  This WFR course is held in Flåm, Norway. The small community of Flåm sits by the shore of Aurland Fjord – part of the mighty Sognefjord. Njord Kayak is our host and lodging is included in your course fee at the Flåm Camp & Hostel. The course is open to the public and we usually receive participants from all over Europe. Click on the link for the detailed course description below.

  Participants are required to pass both written and practical examinations to obtain WFR and CPR certification. Successful course completion earns you a NOLS Wilderness Medicine Adult & Child CPR certification and a NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Responder international certification.

  The NOLS Wilderness Medicine 80-hour Wilderness First Responder course is international industry standard.

  Email us for detailed Course Description or visit NOLS Wilderness Medicine for more information: https://nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-WFR/

  Here is a link to the detailed course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15000_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Responder Refresher | Flåm, Norway | April 27-29, 2020

 • Plats: Samfunnhuset, Flåm
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 -18:00 each day.
 • Pris: NOK 3800:-
 • Inkluderat: Included in the course fee is NOLS Wilderness Medicine Wilderness Handbook, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFR certification and CPR certification. Food and lodging is not included in your price.
 • Beskrivning:

  Join the leader in wilderness medicine for a three-day scenario-based course to review and practice evacuation and decision making guidelines. Our dynamic, experienced instructors will refresh you on the current techniques, protocols and controversies in the wilderness medicine field.

  The 3-day WFR Recertification course includes Adult/Child CPR & AED. This course is ideal for current Wilderness First Responders and Wildereness EMTs. The WFR Recertification course is pre-approved for 18 hours of EMT CEU’s by CECBEMS.

  The WFR-Refresher course usually draws folks from all over the world. Join us in Flåm – located by the mighty Sognefjord in Norway. This is a spectacular place to spend some extra days in before or after the WFR-R course. Go hiking, biking, sea kayaking, deep sea rafting …

  Flåm Camping & Hostel gives a discount to all NOLS Wilderness Medicine participants.

  WHO CAN RECERTIFY?  If you hold a current Wilderness First Responder certification of at least 70 hours, you can use this WFR-Refresher in order to recertify. If you have a Wilderness Advanced First Aid certification you can also refresh on the WFR-R course.

  After the  course you will receive a NOLS Wilderness Medicine WFR certification upon successful completion of your WFR Recert course. There is both a written and practical test that you have to pass. If you are a WAFA you will receive a WAFA card.

  Students  holding a current WFR certification from any other organization than NOLS Wilderness Medicine are REQUIRED to submit a photocopy of their certification card on the first day of the course.

  It is your responsibility to make sure your certification meets this standard. If you are unsure, please contact NOLS Wilderness Medicine before enrolling in a course and review the recertification portion of our website: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/. NOLS Wilderness Medicine certifications will be afforded a one-year period after expiration within which to recertify. This course will also recertify those who hold a valid WEMT (wilderness portion only) or WAFA certification.

  Please email us for the detailed course description. This course is taught in English with participants from all over the world.

  Here is a link to the Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15001_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Flåm, Norway | May 1-3, 2020

 • Plats: Samfunnhuset, Flåm
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 -18:00 each day.
 • Pris: NOK 3800:-
 • Inkluderat: Included in the course fee isNOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide,a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification and CPR certification. Food and lodging is notincluded in your price.
 • Beskrivning:

  Flåm lies on the shore of the mighty Sognefjord. A great place to visit and take a NOLS Wilderness Medicine course. Three days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA, Svenska Fjälledare and many other organizations.

  Course site: Flåm Samfunnshus (Flåm Community Center)

  Recommended lodging: Flåm Camping & Hostel  You receive a discount if you rent a room or a cabin. Let them know you are signed up on a NOLS Wilderness Medicine course.

  Here is a link to the course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_14993_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Bozeman, MT | May 23-24, 2020

 • Plats: Lindley Center, Bozeman, MT.
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 AM to 6:00 PM each day.
 • Pris: US $260.00
 • Inkluderat: First Aid Pocket Guide, 30-page handout, coffee, tea and snacks and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Aid certification included.
 • Beskrivning:

  Two days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots are open on this WFA course to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios!

  Course site: Lindley Center, Bozeman.

  Detailed Course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15012_CourseInformation.pdf

  CPR is not included in this Wilderness First Aid course but after the course is over on Sunday evening an American Heart Association CPR / AED course is held. This course costs $45.00. It makes for a very long day to add this 3.5 hour long CPR course but it is doable. Crossing Latitudes offers American Heart Association HeartSaver (CPR/AED) courses on a regular basis. Contact us if you are interested in signing up or want to host a course for friends and family.

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Responder Recertification | Bozeman, MT | May 29-31, 2020

 • Plats: Lindley Center, Bozeman, MT.
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 AM to 5:00 PM each day.
 • Pris: US $320.00
 • Inkluderat: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. Coffee, tea and snacks are also included.
 • Beskrivning:

  WILDERNESS FIRST RESPONDER RECERTIFICATION COURSE

  This three day hands-on WFR refresher course is for folks in need of rectifying their Wilderness First Responder. NOLS Wilderness Medicine WFR Refresher is open to all folks with a WFR of 70 hours or longer. NOLS Wilderness Medicine grads have a “re-entry year” of a year from the date their card expires. Contact us for a detailed course description. Price: $320.00. CPR, NOLS Wilderness Medicine handbook, snacks and drinks included. Course location: Lindley Center in Bozeman, MT. USA.

  Here is a link to the detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15014_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Lindholmen, Sweden | June 5-7, 2020

 • Location: Orkesta Bygdegård Lindholmen, Vallentuna
 • Language: Svenska / Swedish
 • Time: Fredag, lördag och söndag 08:00 till ca 18:00. Nattövning lördag kväll för de som vill och kan vara med. 19:00 - 23:00
 • Price: SEK 4250:-
 • Included: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt Wilderness First Aid certifiering. Lunch var dag ingår också. Boende är gratis på golvet i bygdegården eller i eget tält utanför. Du är välkommen att komma torsdagkväll.
 • Description:

  SARInfo står som värd för denna 3-dagars NOLS Wilderness Medicine kurs. Kursen undervisas på svenska.

  NOLS Wilderness Medicine (https://www.nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/) första-hjälpenkurs fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Vi varvar inom- och utomhus lektioner, demonstrationer och praktik hela tiden. Kanske måste du göra en patientundersökning samt plåstra om en vän som blöder från ett sår i ansiktet. Kanske måste du hjälpa en deltagare som har en kraftig allergisk reaktion eller ta hand om en vän vars axel hoppat ur led. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Vi är oftast ute en timme och sedan inomhus en timme eller två.

  På 3-dagars långa första-hjälpenkurser har vi lite extra tid för diskussioner, reflektion och ett nattscenario. Nattscenariet gör denna kurs unik jämte med de andra korta kurserna.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, magkramper, vrickade fötter, synförändringar, urledvridningar, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, brännskador, behandlingsmetoder, spjälning av brutna ben, allergier, nedkylning, värmerelaterade sjukdomar och evakueringsbeslut mm.

  50 % av kursen är realistiska scenarier där du får öva på vad du har lärt dig. All deltagare kommer att vara både “patienter” och “sjukvårdare”.  50 % är teori, lektion och diskussion om olyckshändelser, sjukdomar och evakuerings-beslut.

  Vårt mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i ryggmärgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att göra sitt bästa om en olycka sker. Klicka här för den detaljerad kursbeskrivningen: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15144_CourseInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid Courses (16-24 hours / timmar)

NOLS Wilderness First Aid | Grimslöf, Sweden | September 4-6, 2019

 • Plats: Grimslöfs Folkhögskola
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Onsdag: 08:00–17:30 Torsdag: 08:00-17:30 och fredag 08:00-12:00
 • Pris: Kontakta oss.
 • Inkluderat: Inkluderat i kursen är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, första-hjälpen Pocket Guide, HLR-certifiering samt NOLS Wilderness Medicine’s internationella Wilderness First Aid certifiering.
 • Beskrivning:

  Grimslöfs Folkhögskola i Småland står som värd för denna kurs. Endast ett fåtal platser är öppna för allmänheten.  Kursen undervisas på svenska.

  NOLS Wilderness Medicine (https://www.nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/) första-hjälpenkurs fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Vi varvar inom- och utomhus lektioner, demonstrationer och praktik hela tiden. Kanske måste du göra en patientundersökning samt plåstra om en vän som blöder från ett sår i ansiktet. Kanske måste du hjälpa en deltagare som har en kraftig allergisk reaktion eller ta hand om en vän vars axel hoppat ur led. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Vi är oftast ute en timme och sedan inomhus en timme eller två – vi varvar lektioner och scenarier hela dagarna.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, magkramper, vrickade fötter, urledvridningar, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, brännskador, behandlingsmetoder, spjälning av brutna ben, allergier, nedkylning, värmerelaterade sjukdomar och evakueringsbeslut mm.

  50 % av kursen är realistiska scenarier där du får öva på vad du har lärt dig. All deltagare kommer att vara både “patienter” och “sjukvårdare”.  50 % är teori, lektion och diskussion om olyckshändelser, sjukdomar och evakuerings-beslut.

  Vårt mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i ryggmärgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att göra sitt bästa om en olycka sker. Maila oss om detaljerad kursbeskrivning eller klicka här: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_14772_StudentInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Stöllet, Sweden | October 1-4, 2019

 • Plats: Klarälvens Folkhögskola, Stöllet
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Tisdag 14:00 - 21:00. Onsdag 08:00 -17:00. Torsdag 08:00 -17:00 + nattövening. Fredag 08:00 - 17:00
 • Pris: Kontakta oss för mer information.
 • Inkluderat: Inkluderat i kursen är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, första-hjälpen Pocket Guide, HLR-certifiering samt NOLS Wilderness Medicine’s internationella Wilderness First Aid certifiering.
 • Beskrivning:

  Denna NOLS Wilderness Medicine första-hjälpen utbildning fokuserar på frilufts-relaterade skador och sjukdomar. Kursen ingår i Klarälvens fjälledarlinje och flertalet av deltagarna går på denna utbildning. Eventuellt finns ett fåtal platser öppna för allmänheten.

  Kanske måste du göra en patientundersökning och plåstra om en klättrare som blöder från ett sår i ansiktet. Kanske måste du hjälpa en orienterare som har en kraftig allergisk reaktion eller ta hand om en paddlare vars axel har hoppat ur led. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, magkramper, vrickade fötter, synförändringar, urledvridningar, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, behandlingsmetoder, spjälning av brutna ben, allergier, nedkylning, ryggradsskador och evakueringsbeslut mm. Lista på alla ämnen längre ner.

   

  Länk till den detaljerade kursbeskrivningen: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_14989_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Kandersteg, Switzerland | October 25-27, 2019

 • Location: Kandersteg International Scout Centre (KISC), Switzerland
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 17:30 each day (Friday, Saturday & Sunday)
 • Price: TBA
 • Included: 30 Page NOLS Wilderness Medicine Hand-out, Pocket Guide, CPR certification, Patient assessment bandana, international WFA certification.
 • Description:

  Kandersteg International Scout Centre (KISC) is our host and a more dramatic setting for a three day WFA course will be hard to find. Kandersteg is centrally located in Europe – 65 km from Bern, the capital of Switzerland in the heart of the Bernese Alps. Kandersteg is a mecca for hikers offering hiking, via-ferrata paths and multi-pitch rock climbing. We suggest you arrive a few days before course start or stay a few days to enjoy this great area!

  The course are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA.

  The WFA course is taught in English. There is no written or practical test – you just need to be active in both classes and our many scenarios. Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

  Here is a Link to the Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_14478_StudentInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Katrineholm, Sweden | October 25-27, 2019

 • Plats: Katrineholms Scoutgård
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Första hjälpen-kursen börjar på fredag morgon den 25:e oktober klockan 08:00 och vi håller på fram till 18:00. Lördag och söndag börjar vi klockan 08:00 och slutar 18:00.
 • Pris: Kontakta oss.
 • Inkluderat: Inkluderat i kursen är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, första-hjälpen Pocket Guide, HLR-certifiering samt NOLS Wilderness Medicine’s internationella Wilderness First Aid certifiering. Logi på kursgården är också inkluderat.
 • Beskrivning:

  SAR Södermanland står som värd för denna 3-dagars NOLS Wilderness Medicine kurs. Kursen är inte öppen för allmänheten. Om du inte kan hitta ett datum som passar dig – var snälla och maila oss. Kanske har vi fler kurser på gång …

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Loviisa, Finland | November 8-10, 2019

 • Location: Strömfors - Outdoor Factory
 • Language: Finnish
 • Time: Friday 16:00 to 20:00. Saturday & Sunday 08:00 to 17:00
 • Price: €360.00
 • Included: Included is in the course is NOLS Wilderness Medicine 30 page handout, a First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana and NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid certification.
 • Description:

  NOLS WILDERNESS MEDICINE     RETKEILIJÄN ENSIAPUKURSSI

  STRÖMFORS OUTDOOR, LOVIISA

  MARRASKUU 8-10, 2019   Kurssin opetuskieli on suomi.

  AJANKOHTA: Marraskuu 8-10, 2019

  HINTA: 340.00e/henkilö (sis. ALV). Hintaan sisältyy 30-sivuinen NOLS retkeilijän ensiapuopas, englannin- tai ruotsinkielinen NOLS Wilderness Medicine First Aid Pocket Guide -taskuopas, ensiarvio-ohjeliina, NOLS Wilderness Medicine International Wilderness First Aid -ensiaputodistus (WFA) ja todistus elvytyskoulutuksesta. Hinta ei sisällä ruokailuja tai majoitusta.

  PAIKKA: Strömfors Outdoor Factory, Ahlströmintie 1, 07970 Loviisa   http://stromforsoutdoor.com/location/

  OPETUSAJAT: Perjantaina 08.11.2019 opetusta on kello 16.00-20.00. Lauantaina ja sunnuntaina aloitamme kello 8.00 ja päätämme kello 17.00. Pidämme päivän aikana lyhyitä kahvitaukoja ja tunnin lounastauon.

  RUOKAILUT JA MAJOITUS: Kurssin hinta ei sisällä ruokailuja tai majoitusta. Kohtuuhintaista majoitusta ja ruokailua tarjoa Strömforsoutdoor. Lisätiedot: www.stromforsoutdoor.com tai Anna Jaakonsaari, puhelin +358 40 730 7362, s-posti anna@stromforsoutdoor.com.

  ILMOITTAUTUMINEN: Sähköpostitse, Roope Roine, roope@moln.fi. Hän lähettää sinulle lisää tietoa koskien kurssia ja maksua. Vahvistat ilmoittautumisesi maksamalla osallistumismaksu Crossing Latitudesille. Maksuvälineinä käyvät luottokortti (VISA/MasterCard), pankkisiirto Crossing Latitudesin ruotsalaiselle pankkitilille, tai lasku. Kun olemme vastaanottaneet kurssimaksun, lähetämme maksukuitin ja osallistumisvahvistuksen sinulle s-postitse.

  Osallistumismaksun maksu: Crossing Latitudes Latitudes, Inc. IBAN: SE07 9500 0099 6034 1007 5141. BIC: NDEASESS   Pankki: NORDEA Bank AB, SE-10571 Stockholm, Sweden. Muista kirjoittaa viesti kentään: WFA Strömfors, Finland.

  Detailed Course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15589_CourseInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Kathmandu, Nepal | November 28-30, 2019

 • Location: Peaks of Nepal, Kathmandu
 • Language: English
 • Time: 09:00am to 5:30pm each day
 • Price: USD $300.00
 • Included: Included is in the course is NOLS Wilderness Medicine 30 page handout, a First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana and NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid certification.
 • Description:

  This three-day course covers a wide range of wilderness medicine topics for people who travel in the outdoors. You will find a list of our classes further below. No previous experience is needed.

  On this course, you’ll learn how to prepare for the unexpected and how to take care of both serious and not so serious injuries. NOLS Wilderness Medicine curriculum is unique. We laugh a lot even if we are learning how to save lives.

  After the course you’ll have the knowledge, skills and ability to make sound decisions in an emergency situation. This course is ideal for trip leaders, camp staff, outdoor enthusiasts and individuals in remote locations.

  50% of our time should be hands-on. We will spend 1-2 hours in the classroom with lectures and demonstrations, then go outside. Back inside again for more lectures and then more time outdoors. No matter what the weather is – we will spend many hours outside!

  Here is a link to the detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15041_CourseInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Umeå, Sweden | December 6-8, 2019

 • Plats: IKSU, Umeå Universitet
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Fredagen den 6:e december 2019 börjar vi med Hjärt- och lungräddning klockan 18:00 och håller på fram till klockan 22:00. På lördag och söndag morgon börjar vi klockan 08:00 och håller på fram till 17:30.
 • Pris: IKSU Friluftsmedlemmar anmäler sig direkt till Johan Magnusson på johan.magnusson@nsf.scout.se Icke IKSU medlemmar anmäler sig till info@crossinglatitudes.com
 • Inkluderat: Inkluderat i kursen är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, första-hjälpen Pocket Guide, HLR-certifiering samt NOLS Wilderness Medicine’s internationella Wilderness First Aid certifiering.
 • Beskrivning:

  Denna kurs är bokad av IKSU Frilufts – en friluftsorganisation på Umeå universitet. Ett fåtal platser är öppna till icke IKSU medlemmar.

  IKSU Friluftsmedlemmar anmäler sig direkt till Johan Magnusson på johan.magnusson@nsf.scout.se

  För icke IKSU medlemmar är priset SEK 4000:- (moms inkluderat). Icke IKSU medlemmar anmäler sig direkt till Crossing Latitudes. Maila oss först så vi vet om det finns plats på kursen eller inte.

  Denna NOLS Wilderness Medicine första-hjälpen utbildning fokuserar på frilufts-relaterade skador och sjukdomar. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt.Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, hjärt- och lungräddning, magont, vrickade fötter, urledvridningar, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, spjälning, allergier, nedkylning, ryggradsskador och evakueringsbeslut mm. Se lista av alla ämnen längre ner.50 % av kursen är scenarier, praktik och demonstration av behandlingsmetoder. 50 % är teori, lektioner och diskussioner om olyckshändelser, sjukdomar och beslut. Vi kommer att tillbringa mycket tid utomhus men även flera timmar om dagen inne i klassrummet. Ett mål av våra mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i märgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att våga gå fram och hjälpa till om en olycka sker. Läs den detaljerade kursbeskrivningen genom att klicka här: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_14818_StudentInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Skaulo, Sweden | December 10-12, 2019

 • Location: Snowtrail Dogcamp, Skaulo
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 18:00 each day
 • Price: SEK 3500:-
 • Included: Included in the course fee is NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification and CPR certification. Lunch abd "fika" is included each day. Lodging is not included.
 • Description:

  This WFA course is taught in English.

  Three days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all folks who guide or spend time in the great outdoors … dog handlers, winter enthusiasts (winter will have arrived in Skaulo in December), mountain guides, climbers …

  Lunch and “fika” is included but lodging is not. You can contact Snowtrail Dogcamp and they can help out with lodging.

  Click here for the detailed course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15042_CourseInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Syöte, Pudasjärvi, Finland | December 13-15, 2019

 • Location: Syöte Visitor Center
 • Language: Finnish
 • Time: Friday 10:00 - 17:00. Saturday & Sunday 08:00 to 17:00
 • Price: €375.00
 • Included: Included is in the course is NOLS Wilderness Medicine 30 page handout, a First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana and NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid certification. Soup lunch is also included each day.
 • Description:

  RETKEILIJÄN ENSIAPUKURSSI

  SYÖTE VISITOR CENTER, PUDASJÄRVI, FINLAND JOULUKUU 13-15, 2019

  Kurssin opetuskieli on suomi.

  AJANKOHTA: Joulukuu 13-15, 2019

  HINTA: 375.00e/henkilö (sis. ALV). Viimeinen ilmoittautumispäivä on 8. Marraskuuta 2019.

  Hintaan sisältyy: Keittolounas joka päivä, 30-sivuinen NOLS retkeilijän ensiapuopas, englannin- tai ruotsinkielinen NOLS Wilderness Medicine First Aid Pocket Guide -taskuopas, ensiarvio-ohjeliina, NOLS Wilderness Medicine International Wilderness First Aid -ensiaputodistus (WFA) ja todistus elvytyskoulutuksesta. Hinta ei sisällä muita ruokailuja kuin keittolounaan tai majoitusta.

  PAIKKA: Visitor Center of Syöte, Pudasjärvi, Finland

  https://www.luontoon.fi/syotteenluontokeskus?inheritRedirect=true

  OPETUSAJAT: Perjantaina 13.12.2019 opetusta on kello 10.00 – 17:00. Lauantaina ja sunnuntaina aloitamme kello 09.00 ja päätämme kello 17.00. Pidämme päivän aikana lyhyitä kahvitaukoja ja tunnin lounastauon.

  RUOKAILUT JA MAJOITUS: Keittolounas sisältyy kurssin hintaan. Osallistujat vastaavat itse omasta majoituksestaan.

  ILMOITTAUTUMINEN: Sähköpostitse, Roope Roine, roope@moln.fi. Hän lähettää sinulle lisää tietoa koskien kurssia ja maksua. Vahvistat ilmoittautumisesi maksamalla osallistumismaksu Crossing Latitudesille. Maksuvälineinä käyvät luottokortti (VISA/MasterCard), pankkisiirto Crossing Latitudesin ruotsalaiselle pankkitilille, tai lasku. Kun olemme vastaanottaneet kurssimaksun, lähetämme maksukuitin ja osallistumisvahvistuksen sinulle s-postitse.

  Osallistumismaksun maksu: Crossing Latitudes, Inc. IBAN: SE07 9500 0099 6034 1007 5141. BIC: NDEASESS   Pankki: NORDEA Bank AB, SE-10571 Stockholm, Sweden. Muista kirjoittaa viesti kentään: WFA Syöte, Finland.

  If you contact info@crossinglatitudes.com please write in Swedish or English.

  Detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15588_CourseInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Bozeman, MT | December 14-15, 2019

 • Location: The Spire Climbing Center
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 17:00 each day
 • Price: $275.00
 • Included: Included is in the course is NOLS Wilderness Medicine 30 page handout, a First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana and NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid certification. The course fee includes the Bozeman Ice Climbing Festival VIP pass which gives you entry into 5 nights of evening events during the Bozeman Ice Fest.
 • Description:

  Crossing Latitudes & Bozeman Ice Climbing Festival are hosting a NOLS Wilderness Medicine WFA course. Fast paced and hands-on, this two-day course covers a wide range of wilderness medicine topics for people who travel in the outdoors. Whether spending time in the backcountry is your passion or your profession, you should never have to ask, “What do I do now?”

  On this course, you’ll learn how to prepare for the unexpected. NOLS Wilderness Medicine curriculum is unique and includes many advanced topics that other programs leave out such as dislocation reduction, focused spinal assessment and epinephrine administration. In just two days, you’ll have the knowledge, skills and ability to make sound decisions in emergency situations. This course is ideal for trip leaders, camp staff, outdoor enthusiasts and individuals in remote locations. NOLS Wilderness Medicine course is pre-approved by such organizations as the American Camping Association, the United States Forest Service, and other governmental agencies. This course does not include CPR.

  This course cannot be used as a WFR or WEMT re-certification course unless you hold an eligible certification from NOLS Wilderness Medicine. For further information, see the FAQ portion of our website: https://nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/recertify/

  PRICE: $275.00 The course fee includes the Bozeman Ice Climbing Festival VIP pass which gives you entry into 5 nights of evening events during the Bozeman Ice Fest.

  SIGNING UP: We ask for full payment in order to reserve a spot on the course. Payment can be done through the Bozeman Ice Climbing Festival web site: https://bozemanicefest.com/clinic-registration/wilderness-first-aid

  Email: kevin@bozemanicefest.com  Phone: 4065951784

  For course specific questions please email Crossing Latitudes at info@crossinglatitudes.com

  Phone: 406-585-5356.   Webpage: http://www.crossinglatitudes.com

  Last Day to sign up is November 20, 2019. Detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15373_CourseInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Bozeman, MT | February 8-9, 2020

 • Plats: Lindley Center, Bozeman, MT.
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 AM to 6:00 PM each day.
 • Pris: US $260.00
 • Inkluderat: First Aid Pocket Guide, 30-page handout, coffee, tea and snacks and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Aid certification included.
 • Beskrivning:

  Two days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots are open on this WFA course to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios!

  Course site: Lindley Center, Bozeman.

  Detailed Course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15011_CourseInformation.pdf

  CPR is not included in this Wilderness First Aid course but after the course is over on Sunday evening an American Heart Association CPR / AED course is held. This course costs $45.00. It makes for a very long day to add this 3.5 hour long CPR course but it is doable. Crossing Latitudes offers American Heart Association HeartSaver (CPR/AED) courses on a regular basis. Contact us if you are interested in signing up or want to host a course for friends and family.

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Värmdö, Sweden | March 20-22, 2020

 • Plats: Saktboet on Värmdö, Stockholm
 • Språk: English
 • Tid: We start our Wilderness First Aid course course Friday March 22 at 08:00. We will have class until 18:00 with a few short breaks and an hour lunch. Same schedule – 08:00 to 18:00 goes for Saturday and Sunday as well. You are welcome to arrive the evening before.
 • Pris: SEK 4250:-
 • Inkluderat: Included in the course fee is NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification and CPR certification. Lodging is included but food is not in your price.
 • Beskrivning:

  This WFA course is taught in English.

  Three days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA, Svenska Fjälledare and many other organizations.

  Skatboet (the Magpie’s nest) is located on the island of Värmdö, Stockholm, Sweden. You can reach Skatboet by bus from Stockholm (approximately 30 minutes bus ride and 10 minutes walk). Skatboet belongs to Stockholm Scouts. Their web page is only in Swedish but on this link you can see some photos of the buildings and the surroundings: http://skatboetvarmdo.se/bildgalleri/

  Lodging is included.

  Here is the link to the detailed description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15142_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Lindholmen, Sweden | March 27-29, 2020

 • Plats: Orkesta Bygdegård Lindholmen, Vallentuna
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Fredag, lördag och söndag 08:00 till ca 18:00. Nattövning lördag kväll för de som vill och kan vara med. 19:00 - 23:00
 • Pris: SEK 4250:-
 • Inkluderat: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt Wilderness First Aid certifiering. Lunch var dag ingår också. Boende är gratis på golvet i bygdegården eller i eget tält utanför. Du är välkommen att komma torsdagkväll.
 • Beskrivning:

  SARInfo står som värd för denna 3-dagars NOLS Wilderness Medicine kurs. Kursen undervisas på svenska.

  NOLS Wilderness Medicine (https://www.nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/) första-hjälpenkurs fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Vi varvar inom- och utomhus lektioner, demonstrationer och praktik hela tiden. Kanske måste du göra en patientundersökning samt plåstra om en vän som blöder från ett sår i ansiktet. Kanske måste du hjälpa en deltagare som har en kraftig allergisk reaktion eller ta hand om en vän vars axel hoppat ur led. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Vi är oftast ute en timme och sedan inomhus en timme eller två.

  På 3-dagars långa första-hjälpenkurser har vi lite extra tid för diskussioner, reflektion och ett nattscenario. Nattscenariet gör denna kurs unik jämte med de andra korta kurserna.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, magkramper, vrickade fötter, synförändringar, urledvridningar, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, brännskador, behandlingsmetoder, spjälning av brutna ben, allergier, nedkylning, värmerelaterade sjukdomar och evakueringsbeslut mm.

  50 % av kursen är realistiska scenarier där du får öva på vad du har lärt dig. All deltagare kommer att vara både “patienter” och “sjukvårdare”.  50 % är teori, lektion och diskussion om olyckshändelser, sjukdomar och evakuerings-beslut.

  Vårt mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i ryggmärgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att göra sitt bästa om en olycka sker. Klicka här för den detaljerade kursbeskrivningen: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15143_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Flåm, Norway | May 1-3, 2020

 • Plats: Samfunnhuset, Flåm
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 -18:00 each day.
 • Pris: NOK 3800:-
 • Inkluderat: Included in the course fee isNOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide,a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification and CPR certification. Food and lodging is notincluded in your price.
 • Beskrivning:

  Flåm lies on the shore of the mighty Sognefjord. A great place to visit and take a NOLS Wilderness Medicine course. Three days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA, Svenska Fjälledare and many other organizations.

  Course site: Flåm Samfunnshus (Flåm Community Center)

  Recommended lodging: Flåm Camping & Hostel  You receive a discount if you rent a room or a cabin. Let them know you are signed up on a NOLS Wilderness Medicine course.

  Here is a link to the course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_14993_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Bozeman, MT | May 23-24, 2020

 • Plats: Lindley Center, Bozeman, MT.
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 AM to 6:00 PM each day.
 • Pris: US $260.00
 • Inkluderat: First Aid Pocket Guide, 30-page handout, coffee, tea and snacks and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Aid certification included.
 • Beskrivning:

  Two days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots are open on this WFA course to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios!

  Course site: Lindley Center, Bozeman.

  Detailed Course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15012_CourseInformation.pdf

  CPR is not included in this Wilderness First Aid course but after the course is over on Sunday evening an American Heart Association CPR / AED course is held. This course costs $45.00. It makes for a very long day to add this 3.5 hour long CPR course but it is doable. Crossing Latitudes offers American Heart Association HeartSaver (CPR/AED) courses on a regular basis. Contact us if you are interested in signing up or want to host a course for friends and family.

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Lindholmen, Sweden | June 5-7, 2020

 • Location: Orkesta Bygdegård Lindholmen, Vallentuna
 • Language: Svenska / Swedish
 • Time: Fredag, lördag och söndag 08:00 till ca 18:00. Nattövning lördag kväll för de som vill och kan vara med. 19:00 - 23:00
 • Price: SEK 4250:-
 • Included: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt Wilderness First Aid certifiering. Lunch var dag ingår också. Boende är gratis på golvet i bygdegården eller i eget tält utanför. Du är välkommen att komma torsdagkväll.
 • Description:

  SARInfo står som värd för denna 3-dagars NOLS Wilderness Medicine kurs. Kursen undervisas på svenska.

  NOLS Wilderness Medicine (https://www.nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/) första-hjälpenkurs fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Vi varvar inom- och utomhus lektioner, demonstrationer och praktik hela tiden. Kanske måste du göra en patientundersökning samt plåstra om en vän som blöder från ett sår i ansiktet. Kanske måste du hjälpa en deltagare som har en kraftig allergisk reaktion eller ta hand om en vän vars axel hoppat ur led. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Vi är oftast ute en timme och sedan inomhus en timme eller två.

  På 3-dagars långa första-hjälpenkurser har vi lite extra tid för diskussioner, reflektion och ett nattscenario. Nattscenariet gör denna kurs unik jämte med de andra korta kurserna.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, magkramper, vrickade fötter, synförändringar, urledvridningar, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, brännskador, behandlingsmetoder, spjälning av brutna ben, allergier, nedkylning, värmerelaterade sjukdomar och evakueringsbeslut mm.

  50 % av kursen är realistiska scenarier där du får öva på vad du har lärt dig. All deltagare kommer att vara både “patienter” och “sjukvårdare”.  50 % är teori, lektion och diskussion om olyckshändelser, sjukdomar och evakuerings-beslut.

  Vårt mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i ryggmärgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att göra sitt bästa om en olycka sker. Klicka här för den detaljerad kursbeskrivningen: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15144_CourseInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness Advanced First Aid Courses (40 hours / timmar)

Please check back soon for more courses, or contact info@crossinglatitudes.com to schedule a course.

NOLS Wilderness First Responder Courses (80 hours / timmar)

NOLS Wilderness First Responder | Kobarid, Slovenia | September 28 - October 8, 2019

 • Location: Kamp Koren, Kobarid, Slovenia
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 17:00 each day
 • Price: €900.00
 • Included: NOLS Wilderness Medicine handbook, NOLS Wilderness Medicine text book (sent to you when you pay your course fee), Patient Assessment bandana, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international WFR certification included. Lodging is not included.
 • Description:

  Crossing Latitudes and the Slovenian Canyoning Federation are together hosting the very first NOLS Wilderness Medicine course in Slovenia. We hope for international participation just like the WFR courses in Norway and Switzerland each year.

  The WFR course is designed to provide you with the tools to take care of an injured person and to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  The skills learned on a WFR course are needed whether you are a climber, a sea kayak instructor, a mountaineer, a backpacker or a person who live far away from clinics and hospitals. Calling 911 (US) or 112 (Europe) is not always possible.

  Classroom lectures and demonstrations are combined with realistic scenarios where mock patients will challenge you to integrate your learning.

  Half of your time will be spent completing practical skills, case studies and scenarios designed to challenge your decision making abilities. Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

  This WFR course is held at Kamp Koren, Kobarid, Slovenia. https://www.campingslovenia.com/

  We highly recommend that you book your lodging (tent site, caravan, an Eco chalet or glamping) at Kamp Koren – situated by the Soca River only 500 meters from the town of Kobarid. When you book your lodging at Kamp Koren mention that you are taking the NOLS Wilderness Medicine course. Phone: +386 (0)5 389 13 11 Email: info@kamp-koren.si

  How about arriving a day or two before or stay after the first aid course and enjoy kayaking, fishing, mountain cycling, climbing, paragliding, walking … Check out Kamp Koren’s activities at: https://www.campingslovenia.com/sport-activities

  Click on the link for the detailed course description below.

  Participants are required to pass both written and practical examinations to obtain WFR and CPR certification. Successful course completion earns you a NOLS Wilderness Medicine Adult & Child CPR certification and a NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Responder international certification.

  The NOLS Wilderness Medicine 80-hour Wilderness First Responder course is international industry standard.

  Email us for detailed Course Description or visit NOLS Wilderness Medicine for more information: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_14640_StudentInformation.pdf

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder | Kandersteg, Switzerland | October 14-24, 2019

 • Location: Kandersteg International Scout Centre (KISC), Switzerland
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 17:00 each day. Day 6 is a day off.
 • Price: USD $1350.00
 • Included: The course fee includes lodging 11 nights (double rooms), course materials such as the NOLS Wilderness Medicine book, WFR work book, a patient assessment bandana, CPR certification, WFR certification and of course all gear needed for a medicine course (First aid kits, BP cuffs, stethoscope, litters, vaccum matresses, ensolite pads, sleepingbags etc.).
 • Description:

  Kandersteg International Scout Centre (KISC) is our host and a more dramatic setting for a WFR course will be hard to find. Last year we had 30 participants from 13 different countries. Kandersteg is centrally located in Europe – 65 km from Bern, the capital of Switzerland in the heart of the Bernese Alps. Kandersteg is a mecca for hikers offering hiking, via-ferrata paths and multi-pitch rock climbing.

  The skills learned on a WFR course are needed whether you are a climber, a sea kayak instructor, a mountaineer, a backpacker or a person who live far away from clinics and hospitals. Calling 911 (US) or 112 (Europe) is not always possible. The WFR course is designed to provide you with the tools to take care of an injured person and to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  The WFR course is taught in English. NOLS Wilderness Medicine internationally recognized WFR is designed specifically to provide you with the tools to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  Half of your time will be spent completing practical skills, case studies and scenarios designed to challenge your decision making abilities. Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

  Here is a link to the Course Description https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_14479_StudentInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder | Flåm, Norway | April 15-25, 2020

 • Plats: Samfunnhuset, Flåm
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 - 17:00 each day.
 • Pris: USD $1400.00
 • Inkluderat: NOLS Wilderness Medicine handbook, NOLS Wilderness Medicine text book (sent to you when you pay your course fee), Patient Assessment bandana, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international WFR certification included. Coffee, tea and snacks are also provided. 11 nights of lodging at the Flåm Camping & Hostel is also included.
 • Beskrivning:

  Join us in Flåm, Norway for yet another international Wilderness First Responder (WFR) course. The WFR course is designed to provide you with the tools to take care of an injured person and to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  The skills learned on a WFR course are needed whether you are a climber, a sea kayak instructor, a mountaineer, a backpacker or a person who live far away from clinics and hospitals. Calling 911 (US) or 112 (Europe) is not always possible.

  The WFR course type is highly recommended for members of ATTA, Svenska Fjälledare (Swedish Mountain Guides) and may other organizations.

  Classroom lectures and demonstrations are combined with realistic scenarios where mock patients will challenge you to integrate your learning.

  Half of your time will be spent completing practical skills, case studies and scenarios designed to challenge your decision making abilities. Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

  This WFR course is held in Flåm, Norway. The small community of Flåm sits by the shore of Aurland Fjord – part of the mighty Sognefjord. Njord Kayak is our host and lodging is included in your course fee at the Flåm Camp & Hostel. The course is open to the public and we usually receive participants from all over Europe. Click on the link for the detailed course description below.

  Participants are required to pass both written and practical examinations to obtain WFR and CPR certification. Successful course completion earns you a NOLS Wilderness Medicine Adult & Child CPR certification and a NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Responder international certification.

  The NOLS Wilderness Medicine 80-hour Wilderness First Responder course is international industry standard.

  Email us for detailed Course Description or visit NOLS Wilderness Medicine for more information: https://nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-WFR/

  Here is a link to the detailed course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15000_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Responder Recertification Courses

NOLS Wilderness First Responder-Refresher | Värmdö, Sweden | November 1-3, 2019

 • Location: Skatboet, Värmdö, Stockholm, Sweden
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 18:00 each day (Friday, Saturday & Sunday)
 • Price: SEK 4600:- per person (25% VAT included). Food & lodging is included.
 • Included: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. Lodging & Food is also included.
 • Description:

  Are your wilderness medicine protocols on the tip of your tongue or in the bottom of your pack? Join the leader in wilderness medicine for a three-day scenario-based course to review and practice evacuation and decision making guidelines. Our dynamic, experienced instructors will refresh you on the current techniques, protocols and controversies in the wilderness medicine field.

  The 3-day WFR Recertification course includes Adult/Child CPR & AED. This course is ideal for current Wilderness First Responders and Wildereness EMTs. The WFR Recertification course is pre-approved for 18 hours of EMT CEU’s by CECBEMS.

  WHO CAN RECERTIFY?  If you hold a current Wilderness First Responder certification of at least 70 hours, you can use this WFR-Refresher in order to recertify. If you have a Wilderness Advanced First Aid certification you can also refresh on the WFR-R course.

  After the  course you will receive a NOLS Wilderness Medicine WFR certification upon successful completion of your WFR Recert course. There is both a written and practical test that you have to pass. If you are a WAFA you will receive a WAFA card.

  Students  holding a current WFR certification from any other organization than NOLS Wilderness Medicine are REQUIRED to submit a photocopy of their certification card on the first day of the course.

  If you hold a current WFR certification from any other wilderness medicine organization with less than a 70 hour certification, you will receive a letter of course completion in lieu of a NOLS Wilderness Medicine WFR certification. This letter of completion may allow you to recertify with your original certifying organization. You must contact that organization prior to your NOLS Wilderness Medicine course to ensure that our course will meet their requirements for recertification.

  It is your responsibility to make sure your certification meets this standard. If you are unsure, please contact NOLS Wilderness Medicine before enrolling in a course and review the recertification portion of our website: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/. NOLS Wilderness Medicine certifications will be afforded a one-year period after expiration within which to recertify. This course will also recertify those who hold a valid WEMT (wilderness portion only) or WAFA certification.

  Please email us for the detailed course description. This course is taught in English with participants from all over the world.

  Here is also a link to the Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_14039_StudentInformation.pdf

   

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder Recertification | Bozeman, MT | April 3-5, 2020

 • Plats: Lindley Center, Bozeman, MT.
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 AM to 5:00 PM each day.
 • Pris: US $320.00
 • Inkluderat: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. Coffee, tea and snacks are also included.
 • Beskrivning:

  WILDERNESS FIRST RESPONDER RECERTIFICATION COURSE

  This three day hands-on WFR refresher course is for folks in need of rectifying their Wilderness First Responder. NOLS Wilderness Medicine WFR Refresher is open to all folks with a WFR of 70 hours or longer. NOLS Wilderness Medicine grads have a “re-entry year” of a year from the date their card expires. Contact us for a detailed course description. Price: $320.00. CPR, NOLS Wilderness Medicine handbook, snacks and drinks included. Course location: Lindley Center in Bozeman, MT. USA.

  Here is a link to the detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15013_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Responder Refresher | Flåm, Norway | April 27-29, 2020

 • Plats: Samfunnhuset, Flåm
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 -18:00 each day.
 • Pris: NOK 3800:-
 • Inkluderat: Included in the course fee is NOLS Wilderness Medicine Wilderness Handbook, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFR certification and CPR certification. Food and lodging is not included in your price.
 • Beskrivning:

  Join the leader in wilderness medicine for a three-day scenario-based course to review and practice evacuation and decision making guidelines. Our dynamic, experienced instructors will refresh you on the current techniques, protocols and controversies in the wilderness medicine field.

  The 3-day WFR Recertification course includes Adult/Child CPR & AED. This course is ideal for current Wilderness First Responders and Wildereness EMTs. The WFR Recertification course is pre-approved for 18 hours of EMT CEU’s by CECBEMS.

  The WFR-Refresher course usually draws folks from all over the world. Join us in Flåm – located by the mighty Sognefjord in Norway. This is a spectacular place to spend some extra days in before or after the WFR-R course. Go hiking, biking, sea kayaking, deep sea rafting …

  Flåm Camping & Hostel gives a discount to all NOLS Wilderness Medicine participants.

  WHO CAN RECERTIFY?  If you hold a current Wilderness First Responder certification of at least 70 hours, you can use this WFR-Refresher in order to recertify. If you have a Wilderness Advanced First Aid certification you can also refresh on the WFR-R course.

  After the  course you will receive a NOLS Wilderness Medicine WFR certification upon successful completion of your WFR Recert course. There is both a written and practical test that you have to pass. If you are a WAFA you will receive a WAFA card.

  Students  holding a current WFR certification from any other organization than NOLS Wilderness Medicine are REQUIRED to submit a photocopy of their certification card on the first day of the course.

  It is your responsibility to make sure your certification meets this standard. If you are unsure, please contact NOLS Wilderness Medicine before enrolling in a course and review the recertification portion of our website: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/. NOLS Wilderness Medicine certifications will be afforded a one-year period after expiration within which to recertify. This course will also recertify those who hold a valid WEMT (wilderness portion only) or WAFA certification.

  Please email us for the detailed course description. This course is taught in English with participants from all over the world.

  Here is a link to the Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15001_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Responder Recertification | Bozeman, MT | May 29-31, 2020

 • Plats: Lindley Center, Bozeman, MT.
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 AM to 5:00 PM each day.
 • Pris: US $320.00
 • Inkluderat: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. Coffee, tea and snacks are also included.
 • Beskrivning:

  WILDERNESS FIRST RESPONDER RECERTIFICATION COURSE

  This three day hands-on WFR refresher course is for folks in need of rectifying their Wilderness First Responder. NOLS Wilderness Medicine WFR Refresher is open to all folks with a WFR of 70 hours or longer. NOLS Wilderness Medicine grads have a “re-entry year” of a year from the date their card expires. Contact us for a detailed course description. Price: $320.00. CPR, NOLS Wilderness Medicine handbook, snacks and drinks included. Course location: Lindley Center in Bozeman, MT. USA.

  Here is a link to the detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15014_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com