NOLS Wilderness Medicine Första-Hjälpenkurser

View this information in English / Klicka för information på engelska

NOLS_WM_BADGE_wBKG copyCrossing Latitudes står som värd för NOLS Wilderness Medicine första-hjälpenkurser i Skandinavien och Europa. Fokus på NOLS sjukvårdskurser  ligger på hur vi tar hand om en skadad person tills hjälp kommer – om vi bestämmer att vi behöver hjälp.

WFA = Wilderness First Aid 16-24 timmar. Undervisas på svenska eller engelska.

WAFA = Wilderness Advanced First Aid 40-46 timmar. Undervisas på svenska eller engelska.

WFR = Wilderness First Responder 80 timmar. Undervisas bara på engelska.

WFR-R = Wilderness First Responder Refresher 24 timmar. Undervisas bara på engelska.

WEMT = Wilderness Emergency Medical Technician 200 timmar. Undervisas bara på engelska. Undervisas inte i Europa.

NOLS Wilderness Medicine kurser är intensiva med 50% praktik och realistiska scenarier. Vårt kursmaterial täcker patient-undersökning, ryggradsskador, skallskador, sårskötsel, benbrott, allergier och mycket, mycket mer. Efter en kurs med oss får deltagare certifiering i svensk hjärt- och lungräddning och NOLS Wilderness Medicine internationella certifiering.

Om friluftsliv är ditt intresse då borde första-hjälpen också vara det! En olycka händer så lätt!

NOLS är en internationell organisation vars mål är att via expeditioner undervisa ledarskap, miljö och etik, expeditionsdynamik, sjukvård och tekniska färdigheter.  NOLS internationella högkvarter är i Lander, Wyoming, USA. NOLS finns i Alaska, Rocky Mountain, Pacific Northwest, Northeast, Southwest, Teton – alla områden i USA samt i Australien, Nya Zeeland, Östra Afrika, Indien, Mexiko, Chile, Kanada och Skandinavien. Vildmarken är vårt klassrum! Om du vill beställa en NOLS katalog så klicka här!

NOLS Wilderess Medicine är en internationell organisation som undervisar vildmarks sjukvård. Vi har undervisat 181,000 personer runt om i världen. Efter kursen får man en internationell certifiering som kan betyda mycket för de som söker skid- eller friluftsguidejobb utomlands. De flesta guide företag i USA, Kanada, Nya Zealand, Brasilien eller Chile kräver att man har en Wilderness First Responder certifiering. WFR-kurser erbjuds i Skandinavien ett par gånger per år.

Ingen tidigare erfarenhet krävs för att ta en NOLS Wilderness Medicine kurs. Det är våra instruktörers jobb att se till att du har kul medans du lär dig livsviktiga saker. Crossing Latitudes representerar NOLS Wilderness Medicine i Skandinavien. Vi står som värd för ungefär 20-25 NOLS Wilderness Medicine första-hjälpenkurser per år i Skandinavien, Europa och i USA. Vi har undervisat nästan 3000 personer i Skandinavien sedan vi startade år 2000. Om kursen är på svenska så är givetvis kurs-materialet också på svenska. Alla våra svenska instruktörer har gått NOLS Wilderness Medicine instruktörsutbildning och vi undervisar både i Skandinavien och i USA.

Vi lovar att du kommer ha kul medans du lär dig oumbärliga kunskaper! Under kursen kommer du att vara både “patient” och “sjukvårdare”. Vi sätter upp realistiska scenarier med fejkat blod. 50% praktik och realistiska scenarier utomhus – i vilket väder vi än har under kursen. 50% är lektion, demonstration och diskussioner – oftast inomhus i ett klassrum. Under kursens gång så varvar vi lektioner och scenarier.

NOLS Wilderness Medicine kurser är för alla som gillar friluftsliv. På våra kurser har vi klättrare, scoutledare, paddlare, friluftsentusiaster, seglare, svamp plockare, militärer … alla med friluftsintresse. Våra svenska instruktörer har undervisat kurser för bl.a. Friluftsfrämjandet, Gränslösa Guider, Svenska Scoutförbundet, Friskis & Svettis Stockholm, Horizont Kajak, STF Saltoluokta, Göta Ingenjörsregemente, Svenska Kryssarklubben, RealGymnasiet, RyssbyGymnasiet, Älvdalens Fjäll- och Äventyrsledare, Storumans Fjälledarlinje, Klarälvdalens Folkhögskola, Campus Are natur & turist, Sogndals Folkhögskola i Norge, The Castle Climbing Center i London, UK, American School in London, UK, Adventure Burren på Irland samt för the US Airforce i England och Tyskland.

På NOLS Wilderness Medicine hemsida hittar du information om alla olika kurs-typer. NOLS Wilderness Medicine erbjuder också “Medical Expeditions” för folk som har en läkar-, sköterske- eller ambulansförarutbildning.  I Skandinavien undervisar vi  WFA’s, WAFA’s, WFR’s och WFR-R kurser. För att ta en WEMT kurs får du fara till USA.

WFA = Wilderness First Aid 16-40 timmar. Undervisas på svenska eller engelska.

WAFA = Wilderness Advanced First Aid 40-46 timmar. Undervisas på svenska eller engelska.

WFR = Wilderness First Responder 80 timmar. Undervisas bara på engelska.

WFR-R = Wilderness First Responder Refresher 24 timmar. Undervisas bara på engelska.

WEMT = Wilderness Emergency Medical Technician 200 timmar. Undervisas bara på engelska. Undervisas inte i Europa.

Vi är flera Skandinavier som jobbar för NOLS Wilderness Medicine. Lena Conlan – ägare av Crossing Latitudes samt Asa Pape, Roope Roine, Malin Thomasson och Elias Sjöberg. Om du vill veta mer om oss instruktörer så klicka här: NOLS Wilderness Medicine instruktörer

De flesta Wilderness First Aid (WFA) kurserna är 2 till 4 dagar och undervisas på svenska. Kursmatrialet är det samma vare sig kursen är 20 timmar eller 40 timmar. Skillnaden är att på de längre kurserna har vi mer tid för frågor, diskussioner om ledarskap och gruppdynamik, längre scenarier samt en nattövning. Ingen tidigare erfarenhet krävs. Om du har en NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Responder certifiering så kan en Wilderness First Aid-kurser tas som återcertifiering.

Lektioner på en Wilderness First Aid kurs:
Hjärt- och lungräddning
Patientundersökning
Primär undersökning och akut behandling (L-ABCDE)
Sekundär undersökning, fortsatt behandling och omhändertagande (vitalparametrar och medicinsk historia)
Dokumentation
Evakueringsplaner & metoder
Ryggskador
Skallskador
Cirkulationssvikt
Sårskötsel
Infektioner och Brännskador
Muskel-, led- och skelettskador
Urledvridningar
Värmerelaterade tillstånd
Nedkylning och köldskador
Blixtnedslag
Höjdsjuka                                                                                                                                                                                                                                               Medicinska Medicinska situationer: Diabetis, Epilepsi, Akuta buksjukdomar, Hjärt- och Andningsrealaterade problem
Anafylaktisk chock
Första Hjälpenutrustning

En Wilderness Advanced First Aid kurs liger på 40 timmar. Denna kurstyp är lite ovanlig då de flesta NOLS Wilderness Medicine kurser i Skandinavien är antingen Wilderness First Aid kurser (WFA) på 20-30 timmar eller Wilderness First Responder kurser (WFR) på 80 timmar. Hjärt- och lungräddning är och ett nattscenarie är inkluderade i en WAFA kurs. För att få en Wilderness Advanced First Aid certifiering krävs att du klarar både ett skriftligt och ett praktiskt prov.  En deltagare som inte klarar proven får istället för en WAFA certifiering en Wilderness First Aid (WFA) certifiering. Flera utbildningscentra i Skandinavien erbjuder sina elever denna WAFA kurs.

En Wilderness First Responder kurs är 80 timmar lång. En WFR är öppen för alla som är intresserade av en fördjupning i vildmarksmedicin. Alla NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Responder kurser undervisas på engelska men oftast är en av instruktörerna svensk och kan hjälpa till med översättningar om så behövs. Man måste inte ha tagit en kort WMI kurs innan man tar en WFR-kurs.  På en WFR kurs så bor och äter vi ofta tillsammans. Vi har deltagare från olika länder så förvänta dig intressanta diskussioner. På en WFR kurs har vi också större scenarier och även en natt scenarie. Ofta bjuder vi in folk utifrån som hjälper oss att vara “patienter”. Vi strävar efter att det ska bli så realistiskt som möjligt för dig som deltagare. NOLS Wilderness First Responder kursmaterial är internationellt erkänt och ofta ett krav för guider och intstruktörer i andra länder.

Atercertifiering av en Wilderness First Responder: Om du har en Wilderness First Responder (WFR) certifiering så är den giltlig i 2 år. Under dessa 2 år kan du kalla dig WFR. Om dina 2 år har gått ut dvs. du har passerat utgångsdatumet på ditt WFR certifierings-kort så kan du inte kalla dig WFR längre. Du har dock ytterligare ett år på dig att återcertifiera. Om du inte återcertifierar inom detta “extra” år efter utgångsdatumet så förlorar du din WFR status.

Bästa sättet att återcertifiera är att ta en WFR-Refresher kurs (24 timmar). Om du har en WFR certifiering från NOLS Wilderness Medicine så kan du även återcertifiera genom att ta en kort Wilderness First Aid kurs (2-3 dagars kurs på svenska eller engelska). Vi rekommenderar dock en WFR-R eftersom du då tar en kurs med bara WFR’s. Man måste alltid ta ett skriftligt och ett praktiskt prov när man återcertifierar sin WFR.

Om du har en WFR certifiering från ett annat företag än NOLS Wilderness Medicine och vill återcertifiera med oss (WMA, SOLO, Remote Medical, Aerie eller annat företag) måste du ta en WFR-R kurs. Om du klarar det skriftliga och praktiska provet får du efteråt en NOLS Wilderness Medicine WFR certifiering. För mer information om återcertifiering kolla in NOLS Wilderness Medicine hemsida: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/

För mer information och detaljerade kursbeskrivningar kontakta Crossing Latitudes.

Om du är intresserad av en kurs för bara din organisation och ledare så ring oss på 070-670 11 53 eller maila oss.

NOLS Wilderness First Aid | Grimslöf, Sweden | September 10-12, 2018

 • Plats: Grimslöfs Folkhögskola, Grimslöf
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: 08:00 - 17:00 på måndag och tisdag. 08:00 - 12:00 på onsdag.
 • Pris: TBA
 • Inkluderat: Kursmaterial, snusnäsduk, HLR-certifiering, NOLS Wilderness Medicine två-årig internationell certifiering och första-hjälpen pocket guide.
 • Beskrivning:

  Denna kurs på Grimslöfs Folkhögskola är tyvärr inte öppen till allmänheten .. men det kan eventuellt finns en eller två platser öppna.

  Kontakta oss om du är intresserad.

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Storuman, Sweden | September 17-21, 2018

 • Plats: Storuman Folkhögskola
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: 08:-17:00 var dag.
 • Pris: SEK 5625:- per person (25% moms inkluderat).
 • Inkluderat: Kursmaterial, snusnäsduk, HLR-certifiering, NOLS Wilderness Medicine två-årig internationell certifiering och första-hjälpen pocket guide.
 • Beskrivning:

  Storumans Folkhögskola i Storuman står återigen som värd för vår lite längre Wilderness First Aid kurs. Kursen undervisas på svenska och inkluderat är Hjärt- och lungräddning, en nattövning och improviserat bårbygge.

  Vårt kurs-material täcker Svenska Fjällrådets Fjäll-ledarnorm för sjukvårdsmoment.

  Du kan förvänta dig ett fakta baserat kursmaterial, inte bara kopierat från en text bok. Vi undervisar sjukvård som stöds av både svenska och amerikanska läkare med friluftsliv, glesbygd och expeditioner som intresse. Du kommer att lära dig de nyaste rönen inom vildmarksmedicin.

  50 % av kursen är scenarier, praktik och demonstration av behandlingsmetoder. 50 % är teori, lektioner och diskussioner om olyckshändelser, sjukdomar och beslut. Vi kommer att tillbringa mycket tid utomhus. Ett mål av våra mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i ryggmärgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att våga gå fram och hjälpa till om en olycka sker.

  Kontakta oss för detaljerad kursbeskrivning eller klicka på denna NOLS Wilderness Medicine link: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13255_StudentInformationLetter.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Bygdsilium, Sweden | September 28-30, 2018

 • Location: Toppstugan i Bygdsiljumbacken, Bygdsilium, Skellefteå kommun
 • Language: Svenska / Swedish
 • Time: Första hjälpen-kursen börjar fredagen den 28:e september klockan 18:00 och håller på fram till 22:00. På lördag och söndag börjar vi klockan 08:00 och slutar 18:00.
 • Price: För kurspris och anmälan kontakta Friluftsfrämjandet Region Norr.
 • Included: 30-sidigt kursmaterial, NOLS snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt NOLS Wilderness certifiering ingår också i priset. Givetvis ingår också utrustning som används under kursen så som sjukvårdsväskor med material, ryggbräda, bårar, liggunderlag, sovsäckar, nack-krage, HLR-dockor, skyddsmasker mm.
 • Description:

  Friluftsfrämjandet Region Norr står som värd för denna NOLS Wilderness Medicine sjukvårdskurs. Kursen är för ledare aktiva inom Friluftsfrämjandet. Du anmäler dig direkt till Friluftsfrämjandet Region Norr. Epost: regionnorr@friluftsframjandet.se

  Kursbeskrivning: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13368_StudentInformation.pdf

  Om du inte kan hitta ett datum som passar dig – maila oss. Det är inte ovanligt att vi har kurser på gång som ännu inte blivit listade. Om du vill boka en kurs för din skola, organisation eller företag maila oss på info@crossinglatitudes.com

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Stöllet, Sweden | October 2-5, 2018

 • Plats: Klarälvens Folkhögskola, Stöllet.
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Tisdagen den 2:e oktober: 14:00 – 17:00 Improviserat bår-bygge. 18:00 – 21:30 Hjärt- och lungräddning. Onsdagen den 3:e oktober: 08:00 – 17:00. Torsdagen den 4:e oktober: 08:00 – 17:00. Nattövning 19:00 – 23:00. Fredagen den 5:e oktober: 08:00 – 17:00.
 • Pris: SEK 3950:-
 • Inkluderat: Kursmaterial, snusnäsduk, HLR-certifiering, NOLS Wilderness Medicine två-årig internationell certifiering och första-hjälpen pocket guide.
 • Beskrivning:

  Klarälvens Folkhögskola i Stöllet står återigen som värd för vår lite längre Wilderness First Aid kurs. Kursen undervisas på svenska och inkluderat i år är improviserade bårar. Hjärt- och lungräddning och en nattövning är också inkluderat.

  Vårt kurs-material täcker Svenska Fjällrådets Fjäll-ledarnorm för sjukvårdsmoment.

  Tisdagen den 2:e oktober: 14:00 – 17:00 Improviserat bår-bygge. 18:00 – 21:30 Hjärt- och lungräddning enligt Svenska HLR Rådet. Improviserade bårar och HLR är inte nödvändigt för att få NOLS Wilderness Medicine certifieringen men rekommenderas. Båda momenten är inkluderade i kurspriset och ingår även i Svenska Fjällrådets Fjäll-ledarnormer för sjukvård.

  Onsdagen den 3:e oktober: 08:00 – 17:00.

  Torsdagen den 4:e oktober: 08:00 – 17:00. Nattövning 19:00 – 23:00.

  Fredagen den 5:e oktober: 08:00 – 17:00.

  Du kan förvänta dig ett fakta baserat kursmaterial, inte bara kopierat från en text bok. Vi undervisar sjukvård som stöds av både svenska och amerikanska läkare med friluftsliv, glesbygd och expeditioner som intresse. Du kommer att lära dig de nyaste rönen inom vildmarksmedicin.

  50 % av kursen är scenarier, praktik och demonstration av behandlingsmetoder. 50 % är teori, lektioner och diskussioner om olyckshändelser, sjukdomar och beslut. Vi kommer att tillbringa mycket tid utomhus. Ett mål av våra mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i ryggmärgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att våga gå fram och hjälpa till om en olycka sker.

  På denna länk kan du läsa den detaljerade kursbeskrivningen: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13195_StudentInformationLetter.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Kiljava, Finland | October 8-10, 2018

 • Location: Nurmijärvi Campus, Kiljava, Finland
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 17:00 each day
 • Price: TBA
 • Included: Included in the course is NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification and CPR certification.
 • Description:

  This course at Nurmijärvi Campus, Kiljava, Finland is not open to the public. If you can not find a course dates that works for you – please contact us. We might have other courses in the progress.

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder | Kandersteg, Switzerland | October 15-25, 2018

 • Location: Kandersteg International Scout Centre (KISC), Switzerland
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 17:00 each day. Day 6 is a day off.
 • Price: USD $1200.00
 • Included: The course fee includes lodging 11 nights, course materials such as the NOLS Wilderness Medicine book, WFR work book, a patient assessment bandana, CPR certification, WFR certification and of course all gear needed for a medicine course (First aid kits, BP cuffs, stethoscope, litters, vaccum matresses, ensolite pads, sleepingbags etc.).
 • Description:

  Kandersteg International Scout Centre (KISC) is our host and a more dramatic setting for a WFR course will be hard to find. Last year we had 20 participants from 12 different countries. Kandersteg is centrally located in Europe – 65km from Bern, the capital of Switzerland in the heart of the Bernese Alps. Kandersteg is a mecca for hikers offering hiking, via-ferrata paths and multi-pitch rock climbing.

  The skills learned on a WFR course are needed whether you are a climber, a sea kayak instructor, a mountaineer, a backpacker or a person who live far away from clinics and hospitals. Calling 911 (US) or 112 (Europe) is not always possible. The WFR course is designed to provide you with the tools to take care of an injured person and to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  The WFR course is taught in English. NOLS Wilderness Medicine internationally recognized WFR is designed specifically to provide you with the tools to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  Half of your time will be spent completing practical skills, case studies and scenarios designed to challenge your decision making abilities. Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Loviisa, Finland | November 2-4, 2018

 • Location: Strömfors The Outdoor Factory, Ahlströmintie 1, 07970 Loviisa, Finland.
 • Language: Finnish
 • Time: Course starts at 16:00 on Friday November 2nd. We will end around 20:00. On Saturday and Sunday we go from 08:30 to 18:00
 • Price: €370.00
 • Included: Included is NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, NOLS Wilderness Medicine First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine International Wilderness First Aid certification and CPR certification. Food and lodging is not included in your price.
 • Description:

  This course in Strömfors, Finland is taught in Finnish. Strömfors – The Outdoor Factory is our host.

  Two and a half days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course.

  KURSSIN KUVAUS: NOLS retkeilijän ensiapukurssi on käytännönläheinen ja nopeatempoinen kurssi paljon matkustaville ja luonnossa viihtyville. Kurssilla käsitellään monipuolisesti retkeilijän ensiapuun ja terveydenhoitoon liittyviä asioita.

  Kurssilla yhdistyvät luentomainen opetus ja käytännön harjoitukset niin sisällä kuin ulkonakin. Kolmen kurssipäivän aikana opit varautumaan odottamattomiin tilanteisiin ja saat tiedot, taidot ja osaamisen, joiden avulla pystyt tekemään järkeviä, harkittuja päätöksiä hätätilanteissa. Oli takamailla samoilu sitten intohimosi tai ammattisi, kysymyksen “mitä minun nyt pitäisi tehdä” ei pitäisi tulla hätätilanteessa mieleesi. Kurssi sopii erityisesti matkanjohtajille, leirinohjaajille, paljon luonnossa liikkuville ja syrjäseuduilla viihtyville.

  NOLS retkeilijän ensiapukurssi on useiden amerikkalaisten organisaatioiden hyväksymä (mm. American Camping Association, the United States Forest Service). Euroopassa NOLSin ensiapukurssit ovat hyvää vauhtia vakiinnuttamassa asemaansa retkeilyalan toimijoiden ja kesäleirien järjestäjien keskuudessa. Pohjoismaissa ja Euroopassa NOLSin ensiapukursseja on järjestetty jo vuodesta 2000.

  A link to the course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13371_StudentInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder Refresher | Värmdö, Sweden | November 2-4, 2018

 • Location: Skatboet, Värmdö, Stockholm, Sweden
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 18:00 each day (Friday, Saturday & Sunday)
 • Price: SEK 4550:- per person (25% VAT included). Food & lodging is included.
 • Included: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. Lodging & Food is also included.
 • Description:

  Are your wilderness medicine protocols on the tip of your tongue or in the bottom of your pack? Join the leader in wilderness medicine for a three-day scenario-based course to review and practice evacuation and decision making guidelines. Our dynamic, experienced instructors will refresh you on the current techniques, protocols and controversies in the wilderness medicine field.

  The 3-day WFR Recertification course includes Adult/Child CPR & AED. This course is ideal for current Wilderness First Responders and Wildereness EMTs. The WFR Recertification course is pre-approved for 18 hours of EMT CEU’s by CECBEMS.

  WHO CAN RECERTIFY?  If you hold a current Wilderness First Responder certification of at least 70 hours, you can use this WFR-Refresher in order to recertify. If you have a Wilderness Advanced First Aid certification you can also refresh on the WFR-R course.

  After the  course you will receive a NOLS Wilderness Medicine WFR certification upon successful completion of your WFR Recert course. There is both a written and practical test that you have to pass. If you are a WAFA you will receive a WAFA card.

  Students  holding a current WFR certification from any other organization than NOLS Wilderness Medicine are REQUIRED to submit a photocopy of their certification card on the first day of the course.

  If you hold a current WFR certification from any other wilderness medicine organization with less than a 70 hour certification, you will receive a letter of course completion in lieu of a NOLS Wilderness Medicine WFR certification. This letter of completion may allow you to recertify with your original certifying organization. You must contact that organization prior to your NOLS Wilderness Medicine course to ensure that our course will meet their requirements for recertification.

  It is your responsibility to make sure your certification meets this standard. If you are unsure, please contact NOLS Wilderness Medicine before enrolling in a course and review the recertification portion of our website: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/. NOLS Wilderness Medicine certifications will be afforded a one-year period after expiration within which to recertify. This course will also recertify those who hold a valid WEMT (wilderness portion only) or WAFA certification.

  Please email us for the detailed course description. This course is taught in English with participants from all over the world.

  Here is also a link to the Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13256_StudentInformationLetter.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Färgelanda, Sweden | November 6-8, 2018

 • Plats: Dalslands Folkhögskola
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: 08:00 - 18:00 var dag.
 • Pris: TBA
 • Inkluderat: Kursmaterial, snusnäsduk, HLR-certifiering, NOLS Wilderness Medicine två-årig internationell certifiering och första-hjälpen pocket guide.
 • Beskrivning:

  Denna kurs på Dalslands Folkhögskola är inte öppen till allmänheten. Kursen är bokad av Dalslands Folkhögskola. Om du är intresserad av våra kurser eller kanske att stå som värd för en kurs så kontakta oss på info@crossinglatitudes.com

  Kursbeskrivning: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13752_StudentInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Danderyd, Sweden | November 9-11, 2018

 • Plats: Oskarsborg, Danderyd
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Fredagen den 9:e november börjar vi med Hjärt- och Lungräddning klockan 18:00. HLR kursen är inte obligatorisk men ingår i ditt pris och rekommenderas givetvis. På lördag och söndag så börjar vi klockan 08:00. Vi kommer att hålla på fram till 18:00 var dag med några korta fika pauser och en timmes lunch.
 • Pris: TBA
 • Inkluderat: Kursmaterial, snusnäsduk, HLR-certifiering, NOLS Wilderness Medicine två-årig internationell certifiering och första-hjälpen pocket guide. Lätt lunch och logi på golv är också inkluderat.
 • Beskrivning:

  Denna kurs på Oskarsborg i Danderyd är inte öppen till allmänheten. Kursen är bokad av Scouterna i Roslagen. Om du är scout och intresserad av antingen just denna kurs eller att stå som värd för en kurs så kontakta oss på info@crossinglatitudes.com

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Edinburgh, Scotland | January 21-24, 2019

 • Location: T he Moray House of Education, Edinburgh, UK.
 • Language: English
 • Time: 08:00 to 18:00 each day.
 • Price: TBA
 • Included: 30 Page NOLS Wilderness Medicine Hand-out, Pocket Guide, CPR certification, Patient assessment bandana, international WFA certifictaion.
 • Description:

  This course might have a few spots open to the public. The course is booked by the The Moray House of Education, Edinburgh. Fast paced and hands-on, this Wilderness First Aid course covers a wide range of wilderness medicine topics for people who travel and enjoy the outdoors. Whether spending time in the backcountry is your passion or your profession, you should never have to ask, “What do I do now?”

  Included in this course is CPR, Improvised litter building and a night scenario. These topics and events are skills added to the traditional Wilderness First Aid curriculum.

  Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13964_StudentInformation.pdf

   

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Bozeman, MT. USA | February 9-10, 2019

 • Location: Lindley Center, Bozeman.
 • Language: English
 • Time: 08:00 AM to 6:00 PM each day.
 • Price: US $260.00
 • Included: First Aid Pocket Guide, 30-page handout, coffee, tea and snacks and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Aid certification included.
 • Description:

  Two days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots are open on this WFA course to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios!

  Course site: Lindley Center, Bozeman.

  Detailed Course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13816_StudentInformation.pdf

  CPR is not included in this Wilderness First Aid course but after the course is over on Sunday evening an American Heart Association CPR / AED course is held. This course costs $45.00. It makes for a very long day to add this 3.5 hour long CPR course but it is doable. Crossing Latitudes offers American Heart Association HeartSaver (CPR/AED) courses on a regular basis. Contact us if you are interested in signing up or want to host a course for friends and family.

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Värmdö, Sweden | March 11-15, 2019

 • Plats: Saktboet on Värmdö, Stockholm
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Måndag den 11:e mars börjar vi klockan 12:30. Andra dagar börjar vi klockan 08:00. Vi kommer att hålla på fram till 18:00 var dag förutom vår sista dag fredag då vi slutar efter lunch. På torsdag kväll kommer vi även att ha en nattövning. Nattövningen startar vid 19:00 och håller på fram till ca 23:00.
 • Pris: TBA
 • Inkluderat: Inkluderat i kursen är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, första-hjälpen Pocket Guide, HLR-certifiering samt NOLS Wilderness Medicine’s internationella Wilderness First Aid certifiering.
 • Beskrivning:

  Denna 5 dagars NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid (WFA) kurs är tyvärr inte öppen för allmänheten. Kursen är bokad av RealGymnasiet och deras elever från flera skolar runt om Sverige tar kursen.

  Om du inte kan hitta ett datum som passar dig – låt oss veta.

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Värmdö, Sweden | March 22-24, 2019

 • Plats: Saktboet on Värmdö, Stockholm
 • Språk: English
 • Tid: We start our Wilderness First Aid course course Friday March 22 at 08:00. We will have class until 18:00 with a few short breaks and an hour lunch. Same schedule – 08:00 to 18:00 goes for Saturday and Sunday as well. You are welcome to arrive the evening before.
 • Pris: SEK 4050:-
 • Inkluderat: Included in the course fee is NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification and CPR certification. Lodging is included but food is not in your price.
 • Beskrivning:

  This WFA course is taught in English.

  Three days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA, Svenska Fjälledare and many other organizations.

  Skatboet (the Magpie’s nest) is located on the island of Värmdö, Stockholm, Sweden. You can reach Skatboet by bus from Stockholm (approximately 30 minutes bus ride and 10 minutes walk). Skatboet belongs to Stockholm Scouts. Their web page is only in Swedish but on this link you can see some photos of the buildings and the surroundings: http://skatboetvarmdo.se/bildgalleri/

  Lodging is included.

  Here is a link to the course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13917_StudentInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Vallentuna, Sweden | March 29-31, 2019

 • Plats: Orkesta Bygdegård Lindholmen, Vallentuna
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Fredag, lördag och söndag 08:00 till ca 18:00. Nattövning lördag kväll för de som vill och kan vara med. 19:00 - 23:00
 • Pris: SEK 4050:-
 • Inkluderat: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt Wilderness First Aid certifiering. Lunch var dag ingår också. Boende är gratis på golvet i bygdegården eller i eget tält utanför. Du är välkommen att komma torsdagkväll.
 • Beskrivning:

  SARInfo står som värd för denna 3-dagars NOLS Wilderness Medicine kurs. Kursen undervisas på svenska.

  NOLS Wilderness Medicine (https://www.nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/) första-hjälpenkurs fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Vi varvar inom- och utomhus lektioner, demonstrationer och praktik hela tiden. Kanske måste du göra en patientundersökning samt plåstra om en vän som blöder från ett sår i ansiktet. Kanske måste du hjälpa en deltagare som har en kraftig allergisk reaktion eller ta hand om en vän vars axel hoppat ur led. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Vi är oftast ute en timme och sedan inomhus en timme eller två.

  På 3-dagars långa första-hjälpenkurser har vi lite extra tid för diskussioner, reflektion och ett nattscenario. Nattscenariet gör denna kurs unik jämte med de andra korta kurserna.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, magkramper, vrickade fötter, synförändringar, urledvridningar, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, brännskador, behandlingsmetoder, spjälning av brutna ben, allergier, nedkylning, värmerelaterade sjukdomar och evakueringsbeslut mm.

  50 % av kursen är realistiska scenarier där du får öva på vad du har lärt dig. All deltagare kommer att vara både “patienter” och “sjukvårdare”.  50 % är teori, lektion och diskussion om olyckshändelser, sjukdomar och evakuerings-beslut.

  Vårt mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i ryggmärgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att göra sitt bästa om en olycka sker. Maila oss om detaljerad kursbeskrivning eller klicka här: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13918_StudentInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Responder Refresher | Bozeman, MT. USA | April 12-14, 2019

 • Location: Lindley Center, Bozeman.
 • Language: English
 • Time: 08:00 AM to 5:00 PM each day.
 • Price: USD $320.00
 • Included: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. Coffee, tea and snacks are also included.
 • Description:

  WILDERNESS FIRST RESPONDER RECERTIFICATION COURSE

  This three day hands-on WFR refresher course is for folks in need of rectifying their Wilderness First Responder. NOLS Wilderness Medicine WFR Refresher is open to all folks with a WFR of 70 hours or longer. NOLS Wilderness Medicine grads have a “re-entry year” of a year from the date their card expires. Contact us for a detailed course description. Price: $320.00. CPR, NOLS Wilderness Medicine handbook, snacks and drinks included. Course location: Lindley Center in Bozeman, MT. USA.

  Here is a link to the detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13817_StudentInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder | Flåm, Norway | April 24 - May 4, 2019

 • Location: Samfunnshuset, Flåm, Norway. The Community House in Flåm 10 minutes walk from the Flåm Camp & Hostel.
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 17:00 each day
 • Price: USD $1400.00
 • Included: NOLS Wilderness Medicine handbook, NOLS Wilderness Medicine text book (sent to you when you pay your course fee), Patient Assessment bandana, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international WFR certification included. Coffee, tea and snacks are also provided. Lodging is included at the Flåm Camping & Hostel.
 • Description:

  Join us in Flåm, Norway for an international Wilderness First Responder (WFR) course. The WFR course is designed to provide you with the tools to take care of an injured person and to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  The skills learned on a WFR course are needed whether you are a climber, a sea kayak instructor, a mountaineer, a backpacker or a person who live far away from clinics and hospitals. Calling 911 (US) or 112 (Europe) is not always possible.

  The WFR course type is highly recommended for members of ATTA, Svenska Fjälledare (Swedish Mountain Guides) and may other organizations.

  Classroom lectures and demonstrations are combined with realistic scenarios where mock patients will challenge you to integrate your learning.

  Half of your time will be spent completing practical skills, case studies and scenarios designed to challenge your decision making abilities. Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

  This WFR course is held in Flåm, Norway. The small community of Flåm sits by the shore of Aurland Fjord – part of the mighty Sognefjord. Njord Kayak is our host and lodging is included in your course fee at the Flåm Camp & Hostel. The course is open to the public and we usually receive participants from all over Europe. Click on the link for the detailed course description below.

  Participants are required to pass both written and practical examinations to obtain WFR and CPR certification. Successful course completion earns you a NOLS Wilderness Medicine Adult & Child CPR certification and a NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Responder international certification.

  The NOLS Wilderness Medicine 80-hour Wilderness First Responder course is international industry standard.

  Email us for detailed Course Description or visit NOLS Wilderness Medicine for more information: https://nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-WFR/

  Course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13672_StudentInformation.pdf

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder Refresher | Flåm, Norway | May 6-8, 2019

 • Location: Samfunnshuset, Flåm, Norway. The Community House in Flåm 10 minutes walk from the Flåm Camp & Hostel.
 • Language: English
 • Time: 08:00 AM to 6:00 PM each day.
 • Price: NOK 3800:- (25% VAT included)
 • Included: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included.
 • Description:

  Are your wilderness medicine protocols on the tip of your tongue or in the bottom of your pack? Join the leader in wilderness medicine for a three-day scenario-based course to review and practice evacuation and decision making guidelines. Our dynamic, experienced instructors will refresh you on the current techniques, protocols and controversies in the wilderness medicine field.

  The 3-day WFR Recertification course includes Adult/Child CPR & AED. This course is ideal for current Wilderness First Responders and Wildereness EMTs. The WFR Recertification course is pre-approved for 18 hours of EMT CEU’s by CECBEMS.

  The WFR-Refresher course usually draws folks from all over the world. Join us in Flåm – located by the mighty Sognefjord in Norway. This is a spectacular place to spend some extra days in before or after the WFR-R course. Go hiking, biking, sea kayaking, deep sea rafting …

  Flåm Camping & Hostel gives a discount to all NOLS Wilderness Medicine participants.

  WHO CAN RECERTIFY?  If you hold a current Wilderness First Responder certification of at least 70 hours, you can use this WFR-Refresher in order to recertify. If you have a Wilderness Advanced First Aid certification you can also refresh on the WFR-R course.

  After the  course you will receive a NOLS Wilderness Medicine WFR certification upon successful completion of your WFR Recert course. There is both a written and practical test that you have to pass. If you are a WAFA you will receive a WAFA card.

  Students  holding a current WFR certification from any other organization than NOLS Wilderness Medicine are REQUIRED to submit a photocopy of their certification card on the first day of the course.

  If you hold a current WFR certification from any other wilderness medicine organization with less than a 70 hour certification, you will receive a letter of course completion in lieu of a NOLS Wilderness Medicine WFR certification. This letter of completion may allow you to recertify with your original certifying organization. You must contact that organization prior to your NOLS Wilderness Medicine course to ensure that our course will meet their requirements for recertification.

  It is your responsibility to make sure your certification meets this standard. If you are unsure, please contact NOLS Wilderness Medicine before enrolling in a course and review the recertification portion of our website: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/. NOLS Wilderness Medicine certifications will be afforded a one-year period after expiration within which to recertify. This course will also recertify those who hold a valid WEMT (wilderness portion only) or WAFA certification.

  Please email us for the detailed course description. This course is taught in English with participants from all over the world.

  Here is also a link to the Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13673_StudentInformation.pdf


Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Flåm, Norway | May 10-12, 2019

 • Location: Samfunnshuset, Flåm, Norway. The Community House in Flåm 10 minutes walk from the Flåm Camp & Hostel.
 • Language: English
 • Time: 08:00 AM to 6:00 PM each day.
 • Price: NOK 3800:- (25% VAT included)
 • Included: 30 Page NOLS Wilderness Medicine Hand-out, Pocket Guide, CPR certification, Patient assessment bandana, international WFA certifictaion. Food & Lodging is not included but Flåm Camp & Hostel will give you a discount if you book a cabin or a room.
 • Description:

  Flåm lies on the shore of the mighty Sognefjord. A great place to visit and take a NOLS Wilderness Medicine course. Three days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA, Svenska Fjälledare and many other organizations.

  Course site: Flåm Samfunnshus (Flåm Community Center)

  Recommended lodging: Flåm Camping & Hostel  You receive a discount if you rent a room or a cabin. Let them know you are signed up on a NOLS Wilderness Medicine course.

  Here is a link to the course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13674_StudentInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Bozeman, MT. USA | May 18-19, 2019

 • Location: Lindley Center, Bozeman.
 • Language: English
 • Time: 08:00 AM to 6:00 PM each day.
 • Price: US $260.00
 • Included: First Aid Pocket Guide, 30-page handout, coffee, tea and snacks and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Aid certification included.
 • Description:

  Two days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots are open on this WFA course to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios!

  Course site: Lindley Center, Bozeman.

  Detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13818_StudentInformation.pdf

  CPR is not included in this Wilderness First Aid course but after the course is over on Sunday evening an American Heart Association CPR / AED course is held. This course costs $35.00. It makes for a very long day to add this 3.5 hour long CPR course but it is doable. Crossing Latitudes offers American Heart Association HeartSaver (CPR/AED) courses on a regular basis. Contact us if you are interested in signing up or want to host a course for friends and family.

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Vallentuna, Sweden | June 7-9, 2019

 • Location: Orkesta Bygdegård Lindholmen, Vallentuna
 • Language: Svenska / Swedish
 • Time: Fredag, lördag och söndag 08:00 till ca 18:00. Nattövning lördag kväll för de som vill och kan vara med. 19:00 - 23:00
 • Price: SEK 4050:-
 • Included: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt Wilderness First Aid certifiering. Lunch var dag ingår också. Boende är gratis på golvet i bygdegården eller i eget tält utanför. Du är välkommen att komma torsdagkväll.
 • Description:

  SARInfo står som värd för denna 3-dagars NOLS Wilderness Medicine kurs. Kursen undervisas på svenska.

  NOLS Wilderness Medicine (https://www.nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/) första-hjälpenkurs fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Vi varvar inom- och utomhus lektioner, demonstrationer och praktik hela tiden. Kanske måste du göra en patientundersökning samt plåstra om en vän som blöder från ett sår i ansiktet. Kanske måste du hjälpa en deltagare som har en kraftig allergisk reaktion eller ta hand om en vän vars axel hoppat ur led. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Vi är oftast ute en timme och sedan inomhus en timme eller två.

  På 3-dagars långa första-hjälpenkurser har vi lite extra tid för diskussioner, reflektion och ett nattscenario. Nattscenariet gör denna kurs unik jämte med de andra korta kurserna.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, magkramper, vrickade fötter, synförändringar, urledvridningar, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, brännskador, behandlingsmetoder, spjälning av brutna ben, allergier, nedkylning, värmerelaterade sjukdomar och evakueringsbeslut mm.

  50 % av kursen är realistiska scenarier där du får öva på vad du har lärt dig. All deltagare kommer att vara både “patienter” och “sjukvårdare”.  50 % är teori, lektion och diskussion om olyckshändelser, sjukdomar och evakuerings-beslut.

  Vårt mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i ryggmärgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att göra sitt bästa om en olycka sker. Maila oss om detaljerad kursbeskrivning eller klicka här: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13919_StudentInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Saltoluokta, Sweden | June 14-17, 2019

 • Plats: STF Saltoluokta Fjällstation
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Vi börjar fredag den 14:e juni klockan 13:00 efter lunch. De andra morgnarna börjar vi klockan 08:00. Vi avslutar klockan 18:00 på kvällarna. Vi bryter för kortare fika-pauser och en timmes lunch varje dag. Kursen avslutas klockan 18:00 på måndag den 17:e juni.
 • Pris: SEK 5180:-
 • Inkluderat: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt NOLS Wilderness First Aid certifiering.
 • Beskrivning:

  Bättre ställe än Saltoluokta Fjällstation är svårt att hitta för en sjukvårdskurs som fokuserar på friluftsliv. Denna kurs är lite längre än våra vanliga Wilderness First Aid (WFA) kurser. En dag extra ger oss tid att gå upp på fjället för några längre scenarier. Ingen tidigare erfarenhet krävs.

  I kurspriset ingår ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk med patientundersökning, första-hjälpen Pocket Guide, HLR-certifiering samt NOLS Wilderness Medicine internationella Wilderness First Aid certifiering. Inkluderat är också kaffe, te, frukt och snacks under kursdagarna.

  Kost & Logi är inte inkluderat. Du bokar eget boende via STF Fjällbokningen – enkelrum, två bädds-rum, 6 bädds-rum, tältplats … du bestämmer själv vilken standard du vill ha på ditt boende.

  Det samma gäller för din mat. Du kan antingen ta med egen mat och laga i service-byggnaden eller boka måltider på fjällstationen. För mer information om STF Saltoluokta fjällstation, boende alternativ och bokning besök: https://www.svenskaturistforeningen.se/anlaggningar/stf-saltoluokta-fjallstation/

  En länk till NOLS Wilderness Medicine detaljerade kursbeskrivning för kursen på Salto kommer snart.

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Responder-Refresher | Värmdö, Sweden | November 1-3, 2019

 • Location: Skatboet, Värmdö, Stockholm, Sweden
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 18:00 each day (Friday, Saturday & Sunday)
 • Price: SEK 4600:- per person (25% VAT included). Food & lodging is included.
 • Included: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. Lodging & Food is also included.
 • Description:

  Are your wilderness medicine protocols on the tip of your tongue or in the bottom of your pack? Join the leader in wilderness medicine for a three-day scenario-based course to review and practice evacuation and decision making guidelines. Our dynamic, experienced instructors will refresh you on the current techniques, protocols and controversies in the wilderness medicine field.

  The 3-day WFR Recertification course includes Adult/Child CPR & AED. This course is ideal for current Wilderness First Responders and Wildereness EMTs. The WFR Recertification course is pre-approved for 18 hours of EMT CEU’s by CECBEMS.

  WHO CAN RECERTIFY?  If you hold a current Wilderness First Responder certification of at least 70 hours, you can use this WFR-Refresher in order to recertify. If you have a Wilderness Advanced First Aid certification you can also refresh on the WFR-R course.

  After the  course you will receive a NOLS Wilderness Medicine WFR certification upon successful completion of your WFR Recert course. There is both a written and practical test that you have to pass. If you are a WAFA you will receive a WAFA card.

  Students  holding a current WFR certification from any other organization than NOLS Wilderness Medicine are REQUIRED to submit a photocopy of their certification card on the first day of the course.

  If you hold a current WFR certification from any other wilderness medicine organization with less than a 70 hour certification, you will receive a letter of course completion in lieu of a NOLS Wilderness Medicine WFR certification. This letter of completion may allow you to recertify with your original certifying organization. You must contact that organization prior to your NOLS Wilderness Medicine course to ensure that our course will meet their requirements for recertification.

  It is your responsibility to make sure your certification meets this standard. If you are unsure, please contact NOLS Wilderness Medicine before enrolling in a course and review the recertification portion of our website: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/. NOLS Wilderness Medicine certifications will be afforded a one-year period after expiration within which to recertify. This course will also recertify those who hold a valid WEMT (wilderness portion only) or WAFA certification.

  Please email us for the detailed course description. This course is taught in English with participants from all over the world.

  Here is also a link to the Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_14039_StudentInformation.pdf

   

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid Courses (16-24 hours / timmar)

NOLS Wilderness First Aid | Grimslöf, Sweden | September 10-12, 2018

 • Plats: Grimslöfs Folkhögskola, Grimslöf
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: 08:00 - 17:00 på måndag och tisdag. 08:00 - 12:00 på onsdag.
 • Pris: TBA
 • Inkluderat: Kursmaterial, snusnäsduk, HLR-certifiering, NOLS Wilderness Medicine två-årig internationell certifiering och första-hjälpen pocket guide.
 • Beskrivning:

  Denna kurs på Grimslöfs Folkhögskola är tyvärr inte öppen till allmänheten .. men det kan eventuellt finns en eller två platser öppna.

  Kontakta oss om du är intresserad.

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Storuman, Sweden | September 17-21, 2018

 • Plats: Storuman Folkhögskola
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: 08:-17:00 var dag.
 • Pris: SEK 5625:- per person (25% moms inkluderat).
 • Inkluderat: Kursmaterial, snusnäsduk, HLR-certifiering, NOLS Wilderness Medicine två-årig internationell certifiering och första-hjälpen pocket guide.
 • Beskrivning:

  Storumans Folkhögskola i Storuman står återigen som värd för vår lite längre Wilderness First Aid kurs. Kursen undervisas på svenska och inkluderat är Hjärt- och lungräddning, en nattövning och improviserat bårbygge.

  Vårt kurs-material täcker Svenska Fjällrådets Fjäll-ledarnorm för sjukvårdsmoment.

  Du kan förvänta dig ett fakta baserat kursmaterial, inte bara kopierat från en text bok. Vi undervisar sjukvård som stöds av både svenska och amerikanska läkare med friluftsliv, glesbygd och expeditioner som intresse. Du kommer att lära dig de nyaste rönen inom vildmarksmedicin.

  50 % av kursen är scenarier, praktik och demonstration av behandlingsmetoder. 50 % är teori, lektioner och diskussioner om olyckshändelser, sjukdomar och beslut. Vi kommer att tillbringa mycket tid utomhus. Ett mål av våra mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i ryggmärgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att våga gå fram och hjälpa till om en olycka sker.

  Kontakta oss för detaljerad kursbeskrivning eller klicka på denna NOLS Wilderness Medicine link: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13255_StudentInformationLetter.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Bygdsilium, Sweden | September 28-30, 2018

 • Location: Toppstugan i Bygdsiljumbacken, Bygdsilium, Skellefteå kommun
 • Language: Svenska / Swedish
 • Time: Första hjälpen-kursen börjar fredagen den 28:e september klockan 18:00 och håller på fram till 22:00. På lördag och söndag börjar vi klockan 08:00 och slutar 18:00.
 • Price: För kurspris och anmälan kontakta Friluftsfrämjandet Region Norr.
 • Included: 30-sidigt kursmaterial, NOLS snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt NOLS Wilderness certifiering ingår också i priset. Givetvis ingår också utrustning som används under kursen så som sjukvårdsväskor med material, ryggbräda, bårar, liggunderlag, sovsäckar, nack-krage, HLR-dockor, skyddsmasker mm.
 • Description:

  Friluftsfrämjandet Region Norr står som värd för denna NOLS Wilderness Medicine sjukvårdskurs. Kursen är för ledare aktiva inom Friluftsfrämjandet. Du anmäler dig direkt till Friluftsfrämjandet Region Norr. Epost: regionnorr@friluftsframjandet.se

  Kursbeskrivning: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13368_StudentInformation.pdf

  Om du inte kan hitta ett datum som passar dig – maila oss. Det är inte ovanligt att vi har kurser på gång som ännu inte blivit listade. Om du vill boka en kurs för din skola, organisation eller företag maila oss på info@crossinglatitudes.com

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Stöllet, Sweden | October 2-5, 2018

 • Plats: Klarälvens Folkhögskola, Stöllet.
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Tisdagen den 2:e oktober: 14:00 – 17:00 Improviserat bår-bygge. 18:00 – 21:30 Hjärt- och lungräddning. Onsdagen den 3:e oktober: 08:00 – 17:00. Torsdagen den 4:e oktober: 08:00 – 17:00. Nattövning 19:00 – 23:00. Fredagen den 5:e oktober: 08:00 – 17:00.
 • Pris: SEK 3950:-
 • Inkluderat: Kursmaterial, snusnäsduk, HLR-certifiering, NOLS Wilderness Medicine två-årig internationell certifiering och första-hjälpen pocket guide.
 • Beskrivning:

  Klarälvens Folkhögskola i Stöllet står återigen som värd för vår lite längre Wilderness First Aid kurs. Kursen undervisas på svenska och inkluderat i år är improviserade bårar. Hjärt- och lungräddning och en nattövning är också inkluderat.

  Vårt kurs-material täcker Svenska Fjällrådets Fjäll-ledarnorm för sjukvårdsmoment.

  Tisdagen den 2:e oktober: 14:00 – 17:00 Improviserat bår-bygge. 18:00 – 21:30 Hjärt- och lungräddning enligt Svenska HLR Rådet. Improviserade bårar och HLR är inte nödvändigt för att få NOLS Wilderness Medicine certifieringen men rekommenderas. Båda momenten är inkluderade i kurspriset och ingår även i Svenska Fjällrådets Fjäll-ledarnormer för sjukvård.

  Onsdagen den 3:e oktober: 08:00 – 17:00.

  Torsdagen den 4:e oktober: 08:00 – 17:00. Nattövning 19:00 – 23:00.

  Fredagen den 5:e oktober: 08:00 – 17:00.

  Du kan förvänta dig ett fakta baserat kursmaterial, inte bara kopierat från en text bok. Vi undervisar sjukvård som stöds av både svenska och amerikanska läkare med friluftsliv, glesbygd och expeditioner som intresse. Du kommer att lära dig de nyaste rönen inom vildmarksmedicin.

  50 % av kursen är scenarier, praktik och demonstration av behandlingsmetoder. 50 % är teori, lektioner och diskussioner om olyckshändelser, sjukdomar och beslut. Vi kommer att tillbringa mycket tid utomhus. Ett mål av våra mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i ryggmärgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att våga gå fram och hjälpa till om en olycka sker.

  På denna länk kan du läsa den detaljerade kursbeskrivningen: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13195_StudentInformationLetter.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Kiljava, Finland | October 8-10, 2018

 • Location: Nurmijärvi Campus, Kiljava, Finland
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 17:00 each day
 • Price: TBA
 • Included: Included in the course is NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification and CPR certification.
 • Description:

  This course at Nurmijärvi Campus, Kiljava, Finland is not open to the public. If you can not find a course dates that works for you – please contact us. We might have other courses in the progress.

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Loviisa, Finland | November 2-4, 2018

 • Location: Strömfors The Outdoor Factory, Ahlströmintie 1, 07970 Loviisa, Finland.
 • Language: Finnish
 • Time: Course starts at 16:00 on Friday November 2nd. We will end around 20:00. On Saturday and Sunday we go from 08:30 to 18:00
 • Price: €370.00
 • Included: Included is NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, NOLS Wilderness Medicine First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine International Wilderness First Aid certification and CPR certification. Food and lodging is not included in your price.
 • Description:

  This course in Strömfors, Finland is taught in Finnish. Strömfors – The Outdoor Factory is our host.

  Two and a half days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course.

  KURSSIN KUVAUS: NOLS retkeilijän ensiapukurssi on käytännönläheinen ja nopeatempoinen kurssi paljon matkustaville ja luonnossa viihtyville. Kurssilla käsitellään monipuolisesti retkeilijän ensiapuun ja terveydenhoitoon liittyviä asioita.

  Kurssilla yhdistyvät luentomainen opetus ja käytännön harjoitukset niin sisällä kuin ulkonakin. Kolmen kurssipäivän aikana opit varautumaan odottamattomiin tilanteisiin ja saat tiedot, taidot ja osaamisen, joiden avulla pystyt tekemään järkeviä, harkittuja päätöksiä hätätilanteissa. Oli takamailla samoilu sitten intohimosi tai ammattisi, kysymyksen “mitä minun nyt pitäisi tehdä” ei pitäisi tulla hätätilanteessa mieleesi. Kurssi sopii erityisesti matkanjohtajille, leirinohjaajille, paljon luonnossa liikkuville ja syrjäseuduilla viihtyville.

  NOLS retkeilijän ensiapukurssi on useiden amerikkalaisten organisaatioiden hyväksymä (mm. American Camping Association, the United States Forest Service). Euroopassa NOLSin ensiapukurssit ovat hyvää vauhtia vakiinnuttamassa asemaansa retkeilyalan toimijoiden ja kesäleirien järjestäjien keskuudessa. Pohjoismaissa ja Euroopassa NOLSin ensiapukursseja on järjestetty jo vuodesta 2000.

  A link to the course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13371_StudentInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Färgelanda, Sweden | November 6-8, 2018

 • Plats: Dalslands Folkhögskola
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: 08:00 - 18:00 var dag.
 • Pris: TBA
 • Inkluderat: Kursmaterial, snusnäsduk, HLR-certifiering, NOLS Wilderness Medicine två-årig internationell certifiering och första-hjälpen pocket guide.
 • Beskrivning:

  Denna kurs på Dalslands Folkhögskola är inte öppen till allmänheten. Kursen är bokad av Dalslands Folkhögskola. Om du är intresserad av våra kurser eller kanske att stå som värd för en kurs så kontakta oss på info@crossinglatitudes.com

  Kursbeskrivning: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13752_StudentInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Danderyd, Sweden | November 9-11, 2018

 • Plats: Oskarsborg, Danderyd
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Fredagen den 9:e november börjar vi med Hjärt- och Lungräddning klockan 18:00. HLR kursen är inte obligatorisk men ingår i ditt pris och rekommenderas givetvis. På lördag och söndag så börjar vi klockan 08:00. Vi kommer att hålla på fram till 18:00 var dag med några korta fika pauser och en timmes lunch.
 • Pris: TBA
 • Inkluderat: Kursmaterial, snusnäsduk, HLR-certifiering, NOLS Wilderness Medicine två-årig internationell certifiering och första-hjälpen pocket guide. Lätt lunch och logi på golv är också inkluderat.
 • Beskrivning:

  Denna kurs på Oskarsborg i Danderyd är inte öppen till allmänheten. Kursen är bokad av Scouterna i Roslagen. Om du är scout och intresserad av antingen just denna kurs eller att stå som värd för en kurs så kontakta oss på info@crossinglatitudes.com

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Edinburgh, Scotland | January 21-24, 2019

 • Location: T he Moray House of Education, Edinburgh, UK.
 • Language: English
 • Time: 08:00 to 18:00 each day.
 • Price: TBA
 • Included: 30 Page NOLS Wilderness Medicine Hand-out, Pocket Guide, CPR certification, Patient assessment bandana, international WFA certifictaion.
 • Description:

  This course might have a few spots open to the public. The course is booked by the The Moray House of Education, Edinburgh. Fast paced and hands-on, this Wilderness First Aid course covers a wide range of wilderness medicine topics for people who travel and enjoy the outdoors. Whether spending time in the backcountry is your passion or your profession, you should never have to ask, “What do I do now?”

  Included in this course is CPR, Improvised litter building and a night scenario. These topics and events are skills added to the traditional Wilderness First Aid curriculum.

  Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13964_StudentInformation.pdf

   

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Bozeman, MT. USA | February 9-10, 2019

 • Location: Lindley Center, Bozeman.
 • Language: English
 • Time: 08:00 AM to 6:00 PM each day.
 • Price: US $260.00
 • Included: First Aid Pocket Guide, 30-page handout, coffee, tea and snacks and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Aid certification included.
 • Description:

  Two days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots are open on this WFA course to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios!

  Course site: Lindley Center, Bozeman.

  Detailed Course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13816_StudentInformation.pdf

  CPR is not included in this Wilderness First Aid course but after the course is over on Sunday evening an American Heart Association CPR / AED course is held. This course costs $45.00. It makes for a very long day to add this 3.5 hour long CPR course but it is doable. Crossing Latitudes offers American Heart Association HeartSaver (CPR/AED) courses on a regular basis. Contact us if you are interested in signing up or want to host a course for friends and family.

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Värmdö, Sweden | March 11-15, 2019

 • Plats: Saktboet on Värmdö, Stockholm
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Måndag den 11:e mars börjar vi klockan 12:30. Andra dagar börjar vi klockan 08:00. Vi kommer att hålla på fram till 18:00 var dag förutom vår sista dag fredag då vi slutar efter lunch. På torsdag kväll kommer vi även att ha en nattövning. Nattövningen startar vid 19:00 och håller på fram till ca 23:00.
 • Pris: TBA
 • Inkluderat: Inkluderat i kursen är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, första-hjälpen Pocket Guide, HLR-certifiering samt NOLS Wilderness Medicine’s internationella Wilderness First Aid certifiering.
 • Beskrivning:

  Denna 5 dagars NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid (WFA) kurs är tyvärr inte öppen för allmänheten. Kursen är bokad av RealGymnasiet och deras elever från flera skolar runt om Sverige tar kursen.

  Om du inte kan hitta ett datum som passar dig – låt oss veta.

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Värmdö, Sweden | March 22-24, 2019

 • Plats: Saktboet on Värmdö, Stockholm
 • Språk: English
 • Tid: We start our Wilderness First Aid course course Friday March 22 at 08:00. We will have class until 18:00 with a few short breaks and an hour lunch. Same schedule – 08:00 to 18:00 goes for Saturday and Sunday as well. You are welcome to arrive the evening before.
 • Pris: SEK 4050:-
 • Inkluderat: Included in the course fee is NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification and CPR certification. Lodging is included but food is not in your price.
 • Beskrivning:

  This WFA course is taught in English.

  Three days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA, Svenska Fjälledare and many other organizations.

  Skatboet (the Magpie’s nest) is located on the island of Värmdö, Stockholm, Sweden. You can reach Skatboet by bus from Stockholm (approximately 30 minutes bus ride and 10 minutes walk). Skatboet belongs to Stockholm Scouts. Their web page is only in Swedish but on this link you can see some photos of the buildings and the surroundings: http://skatboetvarmdo.se/bildgalleri/

  Lodging is included.

  Here is a link to the course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13917_StudentInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Vallentuna, Sweden | March 29-31, 2019

 • Plats: Orkesta Bygdegård Lindholmen, Vallentuna
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Fredag, lördag och söndag 08:00 till ca 18:00. Nattövning lördag kväll för de som vill och kan vara med. 19:00 - 23:00
 • Pris: SEK 4050:-
 • Inkluderat: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt Wilderness First Aid certifiering. Lunch var dag ingår också. Boende är gratis på golvet i bygdegården eller i eget tält utanför. Du är välkommen att komma torsdagkväll.
 • Beskrivning:

  SARInfo står som värd för denna 3-dagars NOLS Wilderness Medicine kurs. Kursen undervisas på svenska.

  NOLS Wilderness Medicine (https://www.nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/) första-hjälpenkurs fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Vi varvar inom- och utomhus lektioner, demonstrationer och praktik hela tiden. Kanske måste du göra en patientundersökning samt plåstra om en vän som blöder från ett sår i ansiktet. Kanske måste du hjälpa en deltagare som har en kraftig allergisk reaktion eller ta hand om en vän vars axel hoppat ur led. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Vi är oftast ute en timme och sedan inomhus en timme eller två.

  På 3-dagars långa första-hjälpenkurser har vi lite extra tid för diskussioner, reflektion och ett nattscenario. Nattscenariet gör denna kurs unik jämte med de andra korta kurserna.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, magkramper, vrickade fötter, synförändringar, urledvridningar, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, brännskador, behandlingsmetoder, spjälning av brutna ben, allergier, nedkylning, värmerelaterade sjukdomar och evakueringsbeslut mm.

  50 % av kursen är realistiska scenarier där du får öva på vad du har lärt dig. All deltagare kommer att vara både “patienter” och “sjukvårdare”.  50 % är teori, lektion och diskussion om olyckshändelser, sjukdomar och evakuerings-beslut.

  Vårt mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i ryggmärgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att göra sitt bästa om en olycka sker. Maila oss om detaljerad kursbeskrivning eller klicka här: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13918_StudentInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Flåm, Norway | May 10-12, 2019

 • Location: Samfunnshuset, Flåm, Norway. The Community House in Flåm 10 minutes walk from the Flåm Camp & Hostel.
 • Language: English
 • Time: 08:00 AM to 6:00 PM each day.
 • Price: NOK 3800:- (25% VAT included)
 • Included: 30 Page NOLS Wilderness Medicine Hand-out, Pocket Guide, CPR certification, Patient assessment bandana, international WFA certifictaion. Food & Lodging is not included but Flåm Camp & Hostel will give you a discount if you book a cabin or a room.
 • Description:

  Flåm lies on the shore of the mighty Sognefjord. A great place to visit and take a NOLS Wilderness Medicine course. Three days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA, Svenska Fjälledare and many other organizations.

  Course site: Flåm Samfunnshus (Flåm Community Center)

  Recommended lodging: Flåm Camping & Hostel  You receive a discount if you rent a room or a cabin. Let them know you are signed up on a NOLS Wilderness Medicine course.

  Here is a link to the course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13674_StudentInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Bozeman, MT. USA | May 18-19, 2019

 • Location: Lindley Center, Bozeman.
 • Language: English
 • Time: 08:00 AM to 6:00 PM each day.
 • Price: US $260.00
 • Included: First Aid Pocket Guide, 30-page handout, coffee, tea and snacks and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Aid certification included.
 • Description:

  Two days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots are open on this WFA course to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios!

  Course site: Lindley Center, Bozeman.

  Detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13818_StudentInformation.pdf

  CPR is not included in this Wilderness First Aid course but after the course is over on Sunday evening an American Heart Association CPR / AED course is held. This course costs $35.00. It makes for a very long day to add this 3.5 hour long CPR course but it is doable. Crossing Latitudes offers American Heart Association HeartSaver (CPR/AED) courses on a regular basis. Contact us if you are interested in signing up or want to host a course for friends and family.

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Vallentuna, Sweden | June 7-9, 2019

 • Location: Orkesta Bygdegård Lindholmen, Vallentuna
 • Language: Svenska / Swedish
 • Time: Fredag, lördag och söndag 08:00 till ca 18:00. Nattövning lördag kväll för de som vill och kan vara med. 19:00 - 23:00
 • Price: SEK 4050:-
 • Included: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt Wilderness First Aid certifiering. Lunch var dag ingår också. Boende är gratis på golvet i bygdegården eller i eget tält utanför. Du är välkommen att komma torsdagkväll.
 • Description:

  SARInfo står som värd för denna 3-dagars NOLS Wilderness Medicine kurs. Kursen undervisas på svenska.

  NOLS Wilderness Medicine (https://www.nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/) första-hjälpenkurs fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Vi varvar inom- och utomhus lektioner, demonstrationer och praktik hela tiden. Kanske måste du göra en patientundersökning samt plåstra om en vän som blöder från ett sår i ansiktet. Kanske måste du hjälpa en deltagare som har en kraftig allergisk reaktion eller ta hand om en vän vars axel hoppat ur led. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Vi är oftast ute en timme och sedan inomhus en timme eller två.

  På 3-dagars långa första-hjälpenkurser har vi lite extra tid för diskussioner, reflektion och ett nattscenario. Nattscenariet gör denna kurs unik jämte med de andra korta kurserna.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, magkramper, vrickade fötter, synförändringar, urledvridningar, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, brännskador, behandlingsmetoder, spjälning av brutna ben, allergier, nedkylning, värmerelaterade sjukdomar och evakueringsbeslut mm.

  50 % av kursen är realistiska scenarier där du får öva på vad du har lärt dig. All deltagare kommer att vara både “patienter” och “sjukvårdare”.  50 % är teori, lektion och diskussion om olyckshändelser, sjukdomar och evakuerings-beslut.

  Vårt mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i ryggmärgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att göra sitt bästa om en olycka sker. Maila oss om detaljerad kursbeskrivning eller klicka här: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13919_StudentInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Saltoluokta, Sweden | June 14-17, 2019

 • Plats: STF Saltoluokta Fjällstation
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Vi börjar fredag den 14:e juni klockan 13:00 efter lunch. De andra morgnarna börjar vi klockan 08:00. Vi avslutar klockan 18:00 på kvällarna. Vi bryter för kortare fika-pauser och en timmes lunch varje dag. Kursen avslutas klockan 18:00 på måndag den 17:e juni.
 • Pris: SEK 5180:-
 • Inkluderat: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt NOLS Wilderness First Aid certifiering.
 • Beskrivning:

  Bättre ställe än Saltoluokta Fjällstation är svårt att hitta för en sjukvårdskurs som fokuserar på friluftsliv. Denna kurs är lite längre än våra vanliga Wilderness First Aid (WFA) kurser. En dag extra ger oss tid att gå upp på fjället för några längre scenarier. Ingen tidigare erfarenhet krävs.

  I kurspriset ingår ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk med patientundersökning, första-hjälpen Pocket Guide, HLR-certifiering samt NOLS Wilderness Medicine internationella Wilderness First Aid certifiering. Inkluderat är också kaffe, te, frukt och snacks under kursdagarna.

  Kost & Logi är inte inkluderat. Du bokar eget boende via STF Fjällbokningen – enkelrum, två bädds-rum, 6 bädds-rum, tältplats … du bestämmer själv vilken standard du vill ha på ditt boende.

  Det samma gäller för din mat. Du kan antingen ta med egen mat och laga i service-byggnaden eller boka måltider på fjällstationen. För mer information om STF Saltoluokta fjällstation, boende alternativ och bokning besök: https://www.svenskaturistforeningen.se/anlaggningar/stf-saltoluokta-fjallstation/

  En länk till NOLS Wilderness Medicine detaljerade kursbeskrivning för kursen på Salto kommer snart.

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness Advanced First Aid Courses (40 hours / timmar)

Please check back soon for more courses, or contact info@crossinglatitudes.com to schedule a course.

NOLS Wilderness First Responder Courses (80 hours / timmar)

NOLS Wilderness First Responder | Kandersteg, Switzerland | October 15-25, 2018

 • Location: Kandersteg International Scout Centre (KISC), Switzerland
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 17:00 each day. Day 6 is a day off.
 • Price: USD $1200.00
 • Included: The course fee includes lodging 11 nights, course materials such as the NOLS Wilderness Medicine book, WFR work book, a patient assessment bandana, CPR certification, WFR certification and of course all gear needed for a medicine course (First aid kits, BP cuffs, stethoscope, litters, vaccum matresses, ensolite pads, sleepingbags etc.).
 • Description:

  Kandersteg International Scout Centre (KISC) is our host and a more dramatic setting for a WFR course will be hard to find. Last year we had 20 participants from 12 different countries. Kandersteg is centrally located in Europe – 65km from Bern, the capital of Switzerland in the heart of the Bernese Alps. Kandersteg is a mecca for hikers offering hiking, via-ferrata paths and multi-pitch rock climbing.

  The skills learned on a WFR course are needed whether you are a climber, a sea kayak instructor, a mountaineer, a backpacker or a person who live far away from clinics and hospitals. Calling 911 (US) or 112 (Europe) is not always possible. The WFR course is designed to provide you with the tools to take care of an injured person and to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  The WFR course is taught in English. NOLS Wilderness Medicine internationally recognized WFR is designed specifically to provide you with the tools to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  Half of your time will be spent completing practical skills, case studies and scenarios designed to challenge your decision making abilities. Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder | Flåm, Norway | April 24 - May 4, 2019

 • Location: Samfunnshuset, Flåm, Norway. The Community House in Flåm 10 minutes walk from the Flåm Camp & Hostel.
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 17:00 each day
 • Price: USD $1400.00
 • Included: NOLS Wilderness Medicine handbook, NOLS Wilderness Medicine text book (sent to you when you pay your course fee), Patient Assessment bandana, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international WFR certification included. Coffee, tea and snacks are also provided. Lodging is included at the Flåm Camping & Hostel.
 • Description:

  Join us in Flåm, Norway for an international Wilderness First Responder (WFR) course. The WFR course is designed to provide you with the tools to take care of an injured person and to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  The skills learned on a WFR course are needed whether you are a climber, a sea kayak instructor, a mountaineer, a backpacker or a person who live far away from clinics and hospitals. Calling 911 (US) or 112 (Europe) is not always possible.

  The WFR course type is highly recommended for members of ATTA, Svenska Fjälledare (Swedish Mountain Guides) and may other organizations.

  Classroom lectures and demonstrations are combined with realistic scenarios where mock patients will challenge you to integrate your learning.

  Half of your time will be spent completing practical skills, case studies and scenarios designed to challenge your decision making abilities. Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

  This WFR course is held in Flåm, Norway. The small community of Flåm sits by the shore of Aurland Fjord – part of the mighty Sognefjord. Njord Kayak is our host and lodging is included in your course fee at the Flåm Camp & Hostel. The course is open to the public and we usually receive participants from all over Europe. Click on the link for the detailed course description below.

  Participants are required to pass both written and practical examinations to obtain WFR and CPR certification. Successful course completion earns you a NOLS Wilderness Medicine Adult & Child CPR certification and a NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Responder international certification.

  The NOLS Wilderness Medicine 80-hour Wilderness First Responder course is international industry standard.

  Email us for detailed Course Description or visit NOLS Wilderness Medicine for more information: https://nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-WFR/

  Course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13672_StudentInformation.pdf

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder Recertification Courses

NOLS Wilderness First Responder Refresher | Värmdö, Sweden | November 2-4, 2018

 • Location: Skatboet, Värmdö, Stockholm, Sweden
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 18:00 each day (Friday, Saturday & Sunday)
 • Price: SEK 4550:- per person (25% VAT included). Food & lodging is included.
 • Included: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. Lodging & Food is also included.
 • Description:

  Are your wilderness medicine protocols on the tip of your tongue or in the bottom of your pack? Join the leader in wilderness medicine for a three-day scenario-based course to review and practice evacuation and decision making guidelines. Our dynamic, experienced instructors will refresh you on the current techniques, protocols and controversies in the wilderness medicine field.

  The 3-day WFR Recertification course includes Adult/Child CPR & AED. This course is ideal for current Wilderness First Responders and Wildereness EMTs. The WFR Recertification course is pre-approved for 18 hours of EMT CEU’s by CECBEMS.

  WHO CAN RECERTIFY?  If you hold a current Wilderness First Responder certification of at least 70 hours, you can use this WFR-Refresher in order to recertify. If you have a Wilderness Advanced First Aid certification you can also refresh on the WFR-R course.

  After the  course you will receive a NOLS Wilderness Medicine WFR certification upon successful completion of your WFR Recert course. There is both a written and practical test that you have to pass. If you are a WAFA you will receive a WAFA card.

  Students  holding a current WFR certification from any other organization than NOLS Wilderness Medicine are REQUIRED to submit a photocopy of their certification card on the first day of the course.

  If you hold a current WFR certification from any other wilderness medicine organization with less than a 70 hour certification, you will receive a letter of course completion in lieu of a NOLS Wilderness Medicine WFR certification. This letter of completion may allow you to recertify with your original certifying organization. You must contact that organization prior to your NOLS Wilderness Medicine course to ensure that our course will meet their requirements for recertification.

  It is your responsibility to make sure your certification meets this standard. If you are unsure, please contact NOLS Wilderness Medicine before enrolling in a course and review the recertification portion of our website: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/. NOLS Wilderness Medicine certifications will be afforded a one-year period after expiration within which to recertify. This course will also recertify those who hold a valid WEMT (wilderness portion only) or WAFA certification.

  Please email us for the detailed course description. This course is taught in English with participants from all over the world.

  Here is also a link to the Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13256_StudentInformationLetter.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder Refresher | Bozeman, MT. USA | April 12-14, 2019

 • Location: Lindley Center, Bozeman.
 • Language: English
 • Time: 08:00 AM to 5:00 PM each day.
 • Price: USD $320.00
 • Included: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. Coffee, tea and snacks are also included.
 • Description:

  WILDERNESS FIRST RESPONDER RECERTIFICATION COURSE

  This three day hands-on WFR refresher course is for folks in need of rectifying their Wilderness First Responder. NOLS Wilderness Medicine WFR Refresher is open to all folks with a WFR of 70 hours or longer. NOLS Wilderness Medicine grads have a “re-entry year” of a year from the date their card expires. Contact us for a detailed course description. Price: $320.00. CPR, NOLS Wilderness Medicine handbook, snacks and drinks included. Course location: Lindley Center in Bozeman, MT. USA.

  Here is a link to the detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13817_StudentInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder Refresher | Flåm, Norway | May 6-8, 2019

 • Location: Samfunnshuset, Flåm, Norway. The Community House in Flåm 10 minutes walk from the Flåm Camp & Hostel.
 • Language: English
 • Time: 08:00 AM to 6:00 PM each day.
 • Price: NOK 3800:- (25% VAT included)
 • Included: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included.
 • Description:

  Are your wilderness medicine protocols on the tip of your tongue or in the bottom of your pack? Join the leader in wilderness medicine for a three-day scenario-based course to review and practice evacuation and decision making guidelines. Our dynamic, experienced instructors will refresh you on the current techniques, protocols and controversies in the wilderness medicine field.

  The 3-day WFR Recertification course includes Adult/Child CPR & AED. This course is ideal for current Wilderness First Responders and Wildereness EMTs. The WFR Recertification course is pre-approved for 18 hours of EMT CEU’s by CECBEMS.

  The WFR-Refresher course usually draws folks from all over the world. Join us in Flåm – located by the mighty Sognefjord in Norway. This is a spectacular place to spend some extra days in before or after the WFR-R course. Go hiking, biking, sea kayaking, deep sea rafting …

  Flåm Camping & Hostel gives a discount to all NOLS Wilderness Medicine participants.

  WHO CAN RECERTIFY?  If you hold a current Wilderness First Responder certification of at least 70 hours, you can use this WFR-Refresher in order to recertify. If you have a Wilderness Advanced First Aid certification you can also refresh on the WFR-R course.

  After the  course you will receive a NOLS Wilderness Medicine WFR certification upon successful completion of your WFR Recert course. There is both a written and practical test that you have to pass. If you are a WAFA you will receive a WAFA card.

  Students  holding a current WFR certification from any other organization than NOLS Wilderness Medicine are REQUIRED to submit a photocopy of their certification card on the first day of the course.

  If you hold a current WFR certification from any other wilderness medicine organization with less than a 70 hour certification, you will receive a letter of course completion in lieu of a NOLS Wilderness Medicine WFR certification. This letter of completion may allow you to recertify with your original certifying organization. You must contact that organization prior to your NOLS Wilderness Medicine course to ensure that our course will meet their requirements for recertification.

  It is your responsibility to make sure your certification meets this standard. If you are unsure, please contact NOLS Wilderness Medicine before enrolling in a course and review the recertification portion of our website: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/. NOLS Wilderness Medicine certifications will be afforded a one-year period after expiration within which to recertify. This course will also recertify those who hold a valid WEMT (wilderness portion only) or WAFA certification.

  Please email us for the detailed course description. This course is taught in English with participants from all over the world.

  Here is also a link to the Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_13673_StudentInformation.pdf


Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder-Refresher | Värmdö, Sweden | November 1-3, 2019

 • Location: Skatboet, Värmdö, Stockholm, Sweden
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 18:00 each day (Friday, Saturday & Sunday)
 • Price: SEK 4600:- per person (25% VAT included). Food & lodging is included.
 • Included: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. Lodging & Food is also included.
 • Description:

  Are your wilderness medicine protocols on the tip of your tongue or in the bottom of your pack? Join the leader in wilderness medicine for a three-day scenario-based course to review and practice evacuation and decision making guidelines. Our dynamic, experienced instructors will refresh you on the current techniques, protocols and controversies in the wilderness medicine field.

  The 3-day WFR Recertification course includes Adult/Child CPR & AED. This course is ideal for current Wilderness First Responders and Wildereness EMTs. The WFR Recertification course is pre-approved for 18 hours of EMT CEU’s by CECBEMS.

  WHO CAN RECERTIFY?  If you hold a current Wilderness First Responder certification of at least 70 hours, you can use this WFR-Refresher in order to recertify. If you have a Wilderness Advanced First Aid certification you can also refresh on the WFR-R course.

  After the  course you will receive a NOLS Wilderness Medicine WFR certification upon successful completion of your WFR Recert course. There is both a written and practical test that you have to pass. If you are a WAFA you will receive a WAFA card.

  Students  holding a current WFR certification from any other organization than NOLS Wilderness Medicine are REQUIRED to submit a photocopy of their certification card on the first day of the course.

  If you hold a current WFR certification from any other wilderness medicine organization with less than a 70 hour certification, you will receive a letter of course completion in lieu of a NOLS Wilderness Medicine WFR certification. This letter of completion may allow you to recertify with your original certifying organization. You must contact that organization prior to your NOLS Wilderness Medicine course to ensure that our course will meet their requirements for recertification.

  It is your responsibility to make sure your certification meets this standard. If you are unsure, please contact NOLS Wilderness Medicine before enrolling in a course and review the recertification portion of our website: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/. NOLS Wilderness Medicine certifications will be afforded a one-year period after expiration within which to recertify. This course will also recertify those who hold a valid WEMT (wilderness portion only) or WAFA certification.

  Please email us for the detailed course description. This course is taught in English with participants from all over the world.

  Here is also a link to the Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_14039_StudentInformation.pdf

   

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register