NOLS Wilderness Medicine Första-Hjälpenkurser

View this information in English / Klicka för information på engelska

NOLS_WM_BADGECrossing Latitudes står som värd för NOLS Wilderness Medicine första-hjälpenkurser i Skandinavien och Europa. Fokus på NOLS sjukvårdskurser  ligger på hur vi tar hand om en skadad person tills hjälp kommer – om vi bestämmer att vi behöver hjälp.

WFA = Wilderness First Aid 16-24 timmar. Undervisas på svenska eller engelska.

WAFA = Wilderness Advanced First Aid 40-46 timmar. Undervisas på svenska eller engelska.

WFR = Wilderness First Responder 80 timmar. Undervisas bara på engelska.

WFR-R = Wilderness First Responder Refresher 24 timmar. Undervisas bara på engelska.

WEMT = Wilderness Emergency Medical Technician 200 timmar. Undervisas bara på engelska. Undervisas inte i Europa.

NOLS Wilderness Medicine kurser är intensiva med 50% praktik och realistiska scenarier. Vårt kursmaterial täcker patient-undersökning, ryggradsskador, skallskador, sårskötsel, benbrott, allergier och mycket, mycket mer. Efter en kurs med oss får deltagare certifiering i svensk hjärt- och lungräddning och NOLS Wilderness Medicine internationella certifiering.

Om friluftsliv är ditt intresse då borde första-hjälpen också vara det! En olycka händer så lätt!

NOLS är en internationell organisation vars mål är att via expeditioner undervisa ledarskap, miljö och etik, expeditionsdynamik, sjukvård och tekniska färdigheter.  NOLS internationella högkvarter är i Lander, Wyoming, USA. NOLS finns i Alaska, Rocky Mountain, Pacific Northwest, Northeast, Southwest, Teton – alla områden i USA samt i Australien, Nya Zeeland, Östra Afrika, Indien, Mexiko, Chile, Kanada och Skandinavien. Vildmarken är vårt klassrum! Om du vill beställa en NOLS katalog så klicka här!

NOLS Wilderess Medicine är en internationell organisation som undervisar vildmarks sjukvård. Vi har undervisat 181,000 personer runt om i världen. Efter kursen får man en internationell certifiering som kan betyda mycket för de som söker skid- eller friluftsguidejobb utomlands. De flesta guide företag i USA, Kanada, Nya Zealand, Brasilien eller Chile kräver att man har en Wilderness First Responder certifiering. WFR-kurser erbjuds i Skandinavien ett par gånger per år.

Ingen tidigare erfarenhet krävs för att ta en NOLS Wilderness Medicine kurs. Det är våra instruktörers jobb att se till att du har kul medans du lär dig livsviktiga saker. Crossing Latitudes representerar NOLS Wilderness Medicine i Skandinavien. Vi står som värd för ungefär 20-25 NOLS Wilderness Medicine första-hjälpenkurser per år i Skandinavien, Europa och i USA. Vi har undervisat nästan 3000 personer i Skandinavien sedan vi startade år 2000. Om kursen är på svenska så är givetvis kurs-materialet också på svenska. Alla våra svenska instruktörer har gått NOLS Wilderness Medicine instruktörsutbildning och vi undervisar både i Skandinavien och i USA.

Vi lovar att du kommer ha kul medans du lär dig oumbärliga kunskaper! Under kursen kommer du att vara både “patient” och “sjukvårdare”. Vi sätter upp realistiska scenarier med fejkat blod. 50% praktik och realistiska scenarier utomhus – i vilket väder vi än har under kursen. 50% är lektion, demonstration och diskussioner – oftast inomhus i ett klassrum. Under kursens gång så varvar vi lektioner och scenarier.

NOLS Wilderness Medicine kurser är för alla som gillar friluftsliv. På våra kurser har vi klättrare, scoutledare, paddlare, friluftsentusiaster, seglare, svamp plockare, militärer … alla med friluftsintresse. Våra svenska instruktörer har undervisat kurser för bl.a. Friluftsfrämjandet, Gränslösa Guider, Svenska Scoutförbundet, Friskis & Svettis Stockholm, Horizont Kajak, STF Saltoluokta, Göta Ingenjörsregemente, Svenska Kryssarklubben, RealGymnasiet, RyssbyGymnasiet, Älvdalens Fjäll- och Äventyrsledare, Storumans Fjälledarlinje, Klarälvdalens Folkhögskola, Campus Are natur & turist, Sogndals Folkhögskola i Norge, The Castle Climbing Center i London, UK, American School in London, UK, Adventure Burren på Irland samt för the US Airforce i England och Tyskland.

På NOLS Wilderness Medicine hemsida hittar du information om alla olika kurs-typer. NOLS Wilderness Medicine erbjuder också “Medical Expeditions” för folk som har en läkar-, sköterske- eller ambulansförarutbildning.  I Skandinavien undervisar vi  WFA’s, WAFA’s, WFR’s och WFR-R kurser. För att ta en WEMT kurs får du fara till USA.

WFA = Wilderness First Aid 16-40 timmar. Undervisas på svenska eller engelska.

WAFA = Wilderness Advanced First Aid 40-46 timmar. Undervisas på svenska eller engelska.

WFR = Wilderness First Responder 80 timmar. Undervisas bara på engelska.

WFR-R = Wilderness First Responder Refresher 24 timmar. Undervisas bara på engelska.

WEMT = Wilderness Emergency Medical Technician 200 timmar. Undervisas bara på engelska. Undervisas inte i Europa.

Vi är flera Skandinavier som jobbar för NOLS Wilderness Medicine. Lena Conlan – ägare av Crossing Latitudes samt Asa Pape, Roope Roine, Malin Thomasson och Elias Sjöberg. Om du vill veta mer om oss instruktörer så klicka här: NOLS Wilderness Medicine instruktörer

De flesta Wilderness First Aid (WFA) kurserna är 2 till 4 dagar och undervisas på svenska. Kursmatrialet är det samma vare sig kursen är 20 timmar eller 40 timmar. Skillnaden är att på de längre kurserna har vi mer tid för frågor, diskussioner om ledarskap och gruppdynamik, längre scenarier samt en nattövning. Ingen tidigare erfarenhet krävs. Om du har en NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Responder certifiering så kan en Wilderness First Aid-kurser tas som återcertifiering.

Lektioner på en Wilderness First Aid kurs:
Hjärt- och lungräddning
Patientundersökning
Primär undersökning och akut behandling (L-ABCDE)
Sekundär undersökning, fortsatt behandling och omhändertagande (vitalparametrar och medicinsk historia)
Dokumentation
Evakueringsplaner & metoder
Ryggskador
Skallskador
Cirkulationssvikt
Sårskötsel
Infektioner och Brännskador
Muskel-, led- och skelettskador
Urledvridningar
Värmerelaterade tillstånd
Nedkylning och köldskador
Blixtnedslag
Höjdsjuka                                                                                                                                                                                                                                               Medicinska Medicinska situationer: Diabetis, Epilepsi, Akuta buksjukdomar, Hjärt- och Andningsrealaterade problem
Anafylaktisk chock
Första Hjälpenutrustning

En Wilderness Advanced First Aid kurs liger på 40 timmar. Denna kurstyp är lite ovanlig då de flesta NOLS Wilderness Medicine kurser i Skandinavien är antingen Wilderness First Aid kurser (WFA) på 20-30 timmar eller Wilderness First Responder kurser (WFR) på 80 timmar. Hjärt- och lungräddning är och ett nattscenarie är inkluderade i en WAFA kurs. För att få en Wilderness Advanced First Aid certifiering krävs att du klarar både ett skriftligt och ett praktiskt prov.  En deltagare som inte klarar proven får istället för en WAFA certifiering en Wilderness First Aid (WFA) certifiering. Flera utbildningscentra i Skandinavien erbjuder sina elever denna WAFA kurs.

En Wilderness First Responder kurs är 80 timmar lång. En WFR är öppen för alla som är intresserade av en fördjupning i vildmarksmedicin. Alla NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Responder kurser undervisas på engelska men oftast är en av instruktörerna svensk och kan hjälpa till med översättningar om så behövs. Man måste inte ha tagit en kort WMI kurs innan man tar en WFR-kurs.  På en WFR kurs så bor och äter vi ofta tillsammans. Vi har deltagare från olika länder så förvänta dig intressanta diskussioner. På en WFR kurs har vi också större scenarier och även en natt scenarie. Ofta bjuder vi in folk utifrån som hjälper oss att vara “patienter”. Vi strävar efter att det ska bli så realistiskt som möjligt för dig som deltagare. NOLS Wilderness First Responder kursmaterial är internationellt erkänt och ofta ett krav för guider och intstruktörer i andra länder.

Atercertifiering av en Wilderness First Responder: Om du har en Wilderness First Responder (WFR) certifiering så är den giltlig i 2 år. Under dessa 2 år kan du kalla dig WFR. Om dina 2 år har gått ut dvs. du har passerat utgångsdatumet på ditt WFR certifierings-kort så kan du inte kalla dig WFR längre. Du har dock ytterligare ett år på dig att återcertifiera. Om du inte återcertifierar inom detta “extra” år efter utgångsdatumet så förlorar du din WFR status.

Bästa sättet att återcertifiera är att ta en WFR-Refresher kurs (24 timmar). Om du har en WFR certifiering från NOLS Wilderness Medicine så kan du även återcertifiera genom att ta en kort Wilderness First Aid kurs (2-3 dagars kurs på svenska eller engelska). Vi rekommenderar dock en WFR-R eftersom du då tar en kurs med bara WFR’s. Man måste alltid ta ett skriftligt och ett praktiskt prov när man återcertifierar sin WFR.

Om du har en WFR certifiering från ett annat företag än NOLS Wilderness Medicine och vill återcertifiera med oss (WMA, SOLO, Remote Medical, Aerie eller annat företag) måste du ta en WFR-R kurs. Om du klarar det skriftliga och praktiska provet får du efteråt en NOLS Wilderness Medicine WFR certifiering. För mer information om återcertifiering kolla in NOLS Wilderness Medicine hemsida: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/

För mer information och detaljerade kursbeskrivningar kontakta Crossing Latitudes.

Om du är intresserad av en kurs för bara din organisation och ledare så ring oss på 070-670 11 53 eller maila oss.

NOLS Wilderness First Aid | Bozeman, MT. USA | January 28-29, 2017

 • Location: Lindley Park Center, Bozeman.
 • Language: English
 • Time: 8:00 AM to 6:00 PM each day
 • Price: $250.00
 • Included: First Aid Pocket Guide, 30-page handout, coffee, tea and snacks and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Aid certification included.
 • Description:

  Two days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots are open on this WFA course to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios!

  Course site: Lindley Park Center, Bozeman.

  CPR is not included in this Wilderness First Aid course but after the course is over on Sunday evening an American Heart Association CPR / AED course is held. This course costs $35.00. It makes for a very long day to add this 3 hour long CPR course but it is doable. Crossing Latitudes offers American Heart Association HeartSaver (CPR/AED) courses on a regular basis. Contact us if you are interested in signing up or want to host a course for friends and family.

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Värmdö, Stockholm, Sweden | March 24-26, 2017

 • Plats: Skatboet, Korpholmsvägen 18, 139 36 Värmdö, Sweden.
 • Språk: Swedish / svenska
 • Tid: Vi börjar kursen på frdagkväll klockan 18:00 med hjärt- och lungräddning. HLR kursen är inte obligatorisk för att få NOLS Wilderness Medicine internationella Wilderness First Aid certifiering men rekommenderas givetvis. Start lördag morgon klockan 08:00. På söndag morgon börjar vi också klockan 08:00. Vi går till 18:000 var dag.
 • Pris: SEK 3250:-
 • Inkluderat: Kursmaterial, snusnäsduk, Pocket Guide, HLR-certifiering, WMI två-årig internationell certifiering och första-hjälpen pocket guide. Logi är inkluderat men inte din mat. Tillgång till kök och all utrustning finns. ICA Maxi och restauranger finns inom 15 minuters promenad. .
 • Beskrivning:

  Denna NOLS Wilderness Medicine (https://www.nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/) första-hjälpenkurs undervisas på svenska och fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Vi varvar inom- och utomhus lektioner, demonstrationer och praktik hela tiden. Kanske måste du göra en patientundersökning samt plåstra om en vän som blöder från ett sår i ansiktet. Kanske måste du hjälpa en deltagare som har en kraftig allergisk reaktion eller ta hand om en vän vars axel hoppat ur led. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Vi är oftast ute en timme och sedan inomhus en timme eller två.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, magkramper, vrickade fötter, synförändringar, urledvridningar, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, brännskador, behandlingsmetoder, spjälning av brutna ben, allergier, nedkylning, värmerelaterade sjukdomar och evakueringsbeslut mm.

  50 % av kursen är realistiska scenarier där du får öva på vad du har lärt dig.

  Vårt mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i ryggmärgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att göra sitt bästa om en olycka sker. Maila oss om detaljerad kursbeskrivning.

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Responder Refresher | Bozeman, MT. USA | March 31 - April 2, 2017

 • Location: Lindley Park Center, Bozeman.
 • Language: English
 • Time: 8:00 AM to 5:00 PM each day
 • Price: $300.00
 • Included: NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, coffee, tea and snacks and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. NOLS Wilderness Medicine CPR card also included.
 • Description:

  WILDERNESS FIRST RESPONDER REFRESHER COURSE

  This three day hands-on refresher course is for folks in need of rectifying their Wilderness First Responder. NOLS Wilderness Medicine WFR Refresher is open to all folks with a WFR of 70 hours or longer. NOLS Wilderness Medicine grads have a “re-entry year” of a year from the date their card expires. Contact us for a detailed course description. Price: $300.00. CPR, NOLS Wilderness Medicine handbook, snacks and drinks included. Course location: Lindley Park Center in Bozeman, MT. USA.

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder | Flåm, Norway | April 17-27, 2017

 • Location: Samfunnshuset, Flåm, Norway. The Community House in Flåm 10 minutes walk from the Flåm Camp & Hostel.
 • Language: English
 • Time: 8:00 AM to 5:00 PM each day
 • Price: NOK 8500:-
 • Included: Course materials, NOLS Wilderness Medicine WFR text book, NOLS WMI Wilderness Medicine Handbook, CPR, Patient assessment bandana, WMI international WFR certifictaion. Food & Lodging is not included but Flåm Camp & Hostel will give you a discount if you book a cabin or a room.
 • Description:

  Join us in Flåm, Norway for an international Wilderness First Responder (WFR) course. The WFR course is designed to provide you with the tools to take care of an injured person and to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  The skills learned on a WFR course are needed whether you are a climber, a sea kayak instructor, a mountaineer, a backpacker or a person who live far away from clinics and hospitals. Calling 911 (US) or 112 (Europe) is not always possible.

  Classroom lectures and demonstrations are combined with realistic scenarios where mock patients will challenge you to integrate your learning.

  Half of your time will be spent completing practical skills, case studies and scenarios designed to challenge your decision making abilities. Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

  This WFR course is held in Flåm, Norway. The small community of Flåm sits by the shore of Aurland Fjord – part of the mighty Sognefjord. Njord Kayak is our host and a discount at the Flåm Camp & Hostel is given if you book a room or a cabin. The course is open to the public and we usually receive participants from all over Europe. Email us if you are interested in detailed course description.

  Participants are required to pass both written and practical examinations to obtain WFR and CPR certification. Successful course completion earns you a WMI Adult & Child CPR certification and a WMI Wilderness First Responder international certification.

  The NOLS WMI 80-hour Wilderness First Responder course is international industry standard.

  Email us for detailed Course Description or visit WMI for more information: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-WFR/

   

  Topics include:
  Patient Assessment System
  Documentation
  Medical Legal
  CPR
  Spinal Cord Injuries
  Long-term Patient Care
  Chest Injuries
  Shock
  Head Injuries
  Wilderness Wound Management
  Athletic Injuries
  Fracture Management and Traction Splinting
  Dislocations
  Cold Injuries
  Heat Illness
  Altitude Illness
  Cardiac, Respiratory and Neurological Emergencies
  Abdominal Emergencies
  Mental Health Concerns
  Bites, Stings and Poisoning
  Allergies and Anaphylaxis
  Diabetes
  Search and Rescue
  Leadership, Teamwork and Communication
  Communicable Disease
  Lightning
  Submersion
  Urinary and Reproductive System Issues
  Medical Decision-Making
  Common Wilderness Medical Problems
  Wilderness Drug and First Aid Kits

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Sogndal, Norway | April 21-23, 2017

 • Location: Sogndals Folkhøgskule, Sogndal, Norge
 • Language: Svenska (Swedish)
 • Time: Fredag 18:00–22:00 (HLR) Lördag 08:00-18:00. Söndag 08:00-18:00.
 • Price: NOK 3250:- per person.
 • Included: Kursmaterial, första-hjälpenbok, snusnäsduk, Hjärt- och lungräddning-certifiering, NOLS Wilderness Medicine certifiering, lunch och fika var dag ingår i priset. I kurspriset ingår lunch och fika var dag. Låt oss veta om du har några allergier. Logi ingår inte. Du kan kontakta Sogndal Folkhøgskule för mer information. Sogndal Folkehøgskule Helgheimsvn.9 pb 174. 6851 Sogndal. Telefon: 57627575 Paul Hough är undervisningsinspektør och kan svara på spørsmål: Email: paul@sogndal.fhs.no
 • Description:

  NOLS Wilderness Medicine (https://nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/) första-hjälpenkurs fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Vi varvar inom- och utomhus lektioner, demonstrationer och praktik hela tiden. Kanske måste du göra en patientundersökning samt plåstra om en vän som blöder från ett sår i ansiktet. Kanske måste du hjälpa en deltagare som har en kraftig allergisk reaktion eller ta hand om en vän vars axel hoppat ur led. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Vi är oftast ute en timme och sedan inomhus en timme eller två.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, magkramper, vrickade fötter, synförändringar, urledvridningar, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, brännskador, behandlingsmetoder, spjälning av brutna ben, allergier, nedkylning, värmerelaterade sjukdomar och evakueringsbeslut mm.

  50 % av kursen är realistiska scenarier där du får öva på vad du har lärt dig.

  Vårt mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i ryggmärgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att göra sitt bästa om en olycka sker. Maila oss om detaljerad kursbeskrivning.

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Luleå, Sweden | May 5-7, 2017

 • Location: Luleå Tekniska Universitetet
 • Language: Svenska (Swedish)
 • Time: 08:00 - 18:00 var dag.
 • Price: SEK 3250:-
 • Included: Kursmaterial, snusnäsduk, HLR-certifiering, NOLS Wilderness Medicine två-årig internationell certifiering och första-hjälpen pocket guide.
 • Description:

  Denna NOLS Wilderness Medicine frilufts-sjukvårdskurs undervisas på svenska.

  NOLS Wilderness Medicine (http://www.nols.edu/wmi/) första-hjälpenkurs fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Vi varvar inom- och utomhus lektioner, demonstrationer och praktik hela tiden. Kanske måste du göra en patientundersökning samt plåstra om en vän som blöder från ett sår i ansiktet. Kanske måste du hjälpa en deltagare som har en kraftig allergisk reaktion eller ta hand om en vän vars axel hoppat ur led. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Vi är oftast ute en timme och sedan inomhus en timme eller två.

  På 3-dagars långa första-hjälpenkurser har vi lite extra tid för diskussioner, reflektion och ett nattscenario.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, magkramper, vrickade fötter, synförändringar, urledvridningar, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, brännskador, behandlingsmetoder, spjälning av brutna ben, allergier, nedkylning, värmerelaterade sjukdomar och evakueringsbeslut mm.

  50 % av kursen är realistiska scenarier där du får öva på vad du har lärt dig. All deltagare kommer att vara både “patienter” och “sjukvårdare”.  50 % är teori, lektion och diskussion om olyckshändelser, sjukdomar och evakuerings-beslut.

  Vårt mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i ryggmärgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att göra sitt bästa om en olycka sker. Maila oss så skickar vi en detaljerad kursbeskrivning.

  Ett fåtal platser finns för folk som behöver åter-certifiera sin NOLS WFR certifiering.

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Skanderborg, Denmark | May 5-7, 2017

 • Plats: Klostermølle, Skanderborg, Denmark
 • Språk: English
 • Tid: Friday 10:00 to 18:00. Saturday & Sunday 08:00 to 18:00
 • Pris: DKK 2350:-
 • Inkluderat: Included is in the course fee is NOLS Wilderness Medicine 30 page handout, a First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid certification and CPR certification. Your stay at Klostermølle is included. Breakfast and Lunch is provided for DKK 175:- You have to cook your own evening meal. Klostermølle has a full kitchen.
 • Beskrivning:

  Denna kurs undervisas på engelska men med svenska NOLS Wilderness Medicine instruktörer. This course is taught in English.

  Klostermölle i Skanderborg, Denmark is our course location for this fast paced and hands-on three day long Wilderness First Aid course. This Wilderness First Aid course covers a wide range of wilderness medicine topics for people who travel and enjoy the outdoors. Whether spending time in the backcountry is your passion or your profession, you should never have to ask, “What do I do now?”

  On this course, you’ll learn how to prepare for the unexpected. In just a few days, you’ll have the knowledge, skills and ability to make sound decisions in emergency situations.

  This course is ideal for trip leaders, camp staff, outdoor enthusiasts and individuals in remote locations. NOLS Wilderness Medicine course is pre-approved by such organizations as the American Camping Association, the United States Forest Service, and other governmental agencies. In Europe NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid and Wilderness First Responder courses are rapidly gaining recognition among the outdoor industry and summer camps.

  If you hold a valid WFR or WAFA certification from NOLS Wilderness Medicine you can take this WFA course as your recertification course. Contact us for more info.

  Lodging is included in the course fee. Breakfast and lunch cost DKK 175:- Your evening meal you will have to cook yourself.

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Bozeman, MT. USA | May 13-14, 2017

 • Location: Lindley Park Center, Bozeman.
 • Language: English
 • Time: 8:00 AM to 6:00 PM each day
 • Price: $250.00
 • Included: First Aid Pocket Guide, 30-page handout, coffee, tea and snacks and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Aid certification included.
 • Description:

  Two days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots are open on this WFA course to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios!

  Course site: Lindley Park Center, Bozeman.

  CPR is not included in this Wilderness First Aid course but after the course is over on Sunday evening an American Heart Association CPR / AED course is held. This course costs $35.00. It makes for a very long day to add this 3 hour long CPR course but it is doable. Crossing Latitudes offers American Heart Association HeartSaver (CPR/AED) courses on a regular basis. Contact us if you are interested in signing up or want to host a course for friends and family.

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Vallentuna | June 2-4, 2017

 • Plats: Orkesta Bygdegård Lindholmen, Vallentuna
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Fredag, lördag och söndag 08:00 till ca 18:00. Nattövning lördag kväll för de som vill och kan vara med. 19:00 - 22:00
 • Pris: SEK 3550:-
 • Inkluderat: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt WMI’s Wilderness First Aid certifiering. Lunch var dag ingår också. Boende är gratis på golvet i bygdegården eller i eget tält utanför.
 • Beskrivning:

  SARInfo står som värd för denna 3-dagars NOLS Wilderness Medicine kurs. Kursen undervisas på svenska.

  NOLS Wilderness Medicine (https://www.nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/) första-hjälpenkurs fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Vi varvar inom- och utomhus lektioner, demonstrationer och praktik hela tiden. Kanske måste du göra en patientundersökning samt plåstra om en vän som blöder från ett sår i ansiktet. Kanske måste du hjälpa en deltagare som har en kraftig allergisk reaktion eller ta hand om en vän vars axel hoppat ur led. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Vi är oftast ute en timme och sedan inomhus en timme eller två.

  På 3-dagars långa första-hjälpenkurser har vi lite extra tid för diskussioner, reflektion och ett nattscenario. Nattscenariet gör denna kurs unik jämte med de andra korta kurserna.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, magkramper, vrickade fötter, synförändringar, urledvridningar, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, brännskador, behandlingsmetoder, spjälning av brutna ben, allergier, nedkylning, värmerelaterade sjukdomar och evakueringsbeslut mm.

  50 % av kursen är realistiska scenarier där du får öva på vad du har lärt dig. All deltagare kommer att vara både “patienter” och “sjukvårdare”.  50 % är teori, lektion och diskussion om olyckshändelser, sjukdomar och evakuerings-beslut.

  Vårt mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i ryggmärgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att göra sitt bästa om en olycka sker. Maila oss om detaljerad kursbeskrivning.

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Bankeryd, Sverige | June 9-11, 2017

 • Plats: KFUM Vidablick
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Vi börjar kursen på frdagkväll klockan 18:00 med hjärt- och lungräddning. HLR kursen är inte obligatorisk för att få NOLS Wilderness Medicine internationella Wilderness First Aid certifiering men rekommenderas givetvis. Start lördag morgon klockan 08:00. På söndag morgon börjar vi också klockan 08:00. Vi går till 18:000 var dag.
 • Pris: SEK 3500:- per person
 • Inkluderat: Kursmaterial, snusnäsduk, HLR-certifiering, NOLS Wilderness Medicine två-årig internationell certifiering och första-hjälpen pocket guide. Kost & logi är också inkluderat.
 • Beskrivning:

  KFUM Vidablick står åter igen som värd för en NOLS Wilderness Medicine kurs. Vidablick ligger ca 12 km norr om Jönköping i Bankeryd vid Vätterns strand. Man kan ta tåg till Jönköping och vidare till Bankeryd. Från Bankeryd hjälper vi till med samåkning till Vidablick.

  NOLS Wilderness Medicine  (https://www.nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/) första-hjälpenkurs fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Vi varvar inom- och utomhus lektioner, demonstrationer och praktik hela tiden. Kanske måste du göra en patientundersökning samt plåstra om en vän som blöder från ett sår i ansiktet. Kanske måste du hjälpa en deltagare som har en kraftig allergisk reaktion eller ta hand om en vän vars axel hoppat ur led. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Vi är oftast ute en timme och sedan inomhus en timme eller två.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, magkramper, vrickade fötter, synförändringar, urledvridningar, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, brännskador, behandlingsmetoder, spjälning av brutna ben, allergier, nedkylning, värmerelaterade sjukdomar och evakueringsbeslut mm.

  50 % av kursen är realistiska scenarier där du får öva på vad du har lärt dig.

  Vårt mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i ryggmärgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att göra sitt bästa om en olycka sker. Maila oss om detaljerad kursbeskrivning.

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Saltoluokta, Sweden | June 16-19, 2017

 • Plats: STF Saltoluokta Fjällstation, Sverige
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Vi börjar fredag den 16:e juni klockan 13:00 efter lunch. De andra morgnarna börjar vi klockan 08:00. Vi avslutar klockan 17:30 på kvällarna. Vi bryter för kortare fika-pauser och en timmes lunch varje dag. Kursen avslutas klockan 17:30 på måndag den 19:e juni men boende och mat ingår till och med frukost den 20:e juni.
 • Pris: STF medlemmar 5860:- (icke STF medlemmar 6360:-)
 • Inkluderat: Inkluderat i ditt pris är båt transporten från Kebnats till STF Saltoluokta, 4 nätters logi i flerbäddsrum på Saltoluokta fjällstation (från den 16:e till den 20:e juni), frukost, 2-rätters middag och båttransporten. Du kan givetvis ”uppgradera” om du vill bo privat eller lägga till lunch var dag. Detta tar du upp med STF Saltoluokta när du anmäler dig. Du kan boka lunch på Salto eller ta med eget.
 • Beskrivning:

  Bättre ställe än Saltoluokta Fjällstation är svårt att hitta för en sjukvårdskurs som fokuserar på friluftsliv. Denna kurs är lite längre vilket ger oss tid uppe på fjället för några längre scenarier. Ingen tidigare erfarenhet krävs. För STF medlemmar kostar denna kurs 5860:- (icke STF medlemmar 6360:-). Inkluderat i ditt pris är båt transporten från Kebnats till Saltoluokta, 4 nätters logi i flerbäddsrum på Saltoluokta fjällstation (från den 16:e till den 20:e juni), frukost, 2-rätters middag och båttransporten. Du kan givetvis ”uppgradera” om du vill bo privat eller lägga till lunch var dag. Detta tar du upp med STF Saltoluokta när du anmäler dig. Du kan boka lunch på Salto eller ta med eget. Du anmäler dig direkt till STF fjallbokning@stfturist.se eller på telefon 0973-41010.

   

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Stöllet, Sverige | October 3-6, 2017

 • Plats: Klarälvens Folkhögskola, Stöllet.
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Tisdagen den 3:e oktober: 14:00 – 17:00 Improviserat bår-bygge. 18:00 – 21:30 Hjärt- och lungräddning. Onsdagen den 4:e oktober: 08:00 – 17:00. Torsdagen den 5:e oktober: 08:00 – 17:00. Nattövning 19:00 – 23:00. Fredagen den 6:e oktober: 08:00 – 17:00.
 • Pris: SEK 3500:-
 • Inkluderat: Kursmaterial, snusnäsduk, HLR-certifiering, NOLS Wilderness Medicine två-årig internationell certifiering och första-hjälpen pocket guide.
 • Beskrivning:

  Klarälvens Folkhögskola i Stöllet står återigen som värd för vår lite längre Wilderness First Aid kurs. Kursen undervisas på svenska och inkluderat i år är improviserade bårar. Hjärt- och lungräddning och en nattövning är också inkluderat.

  Vårt kurs-material täcker Svenska Fjällrådets Fjäll-ledarnorm för sjukvårdsmoment.

  Tisdagen den 3:e oktober: 14:00 – 17:00 Improviserat bår-bygge. 18:00 – 21:30 Hjärt- och lungräddning enligt Svenska HLR Rådet. Improviserade bårar och HLR är inte nödvändigt för att få NOLS Wilderness Medicine certifieringen men rekommenderas. Båda momenten är inkluderade i kurspriset och ingår även i Svenska Fjällrådets Fjäll-ledarnormer för sjukvård.

  Onsdagen den 4:e oktober: 08:00 – 17:00.

  Torsdagen den 5:e oktober: 08:00 – 17:00. Nattövning 19:00 – 23:00.

  Fredagen den 6:e oktober: 08:00 – 17:00.

  Du kan förvänta dig ett fakta baserat kursmaterial, inte bara kopierat från en text bok. Vi undervisar sjukvård som stöds av både svenska och amerikanska läkare med friluftsliv, glesbygd och expeditioner som intresse. Du kommer att lära dig de nyaste rönen inom vildmarksmedicin.

  50 % av kursen är scenarier, praktik och demonstration av behandlingsmetoder. 50 % är teori, lektioner och diskussioner om olyckshändelser, sjukdomar och beslut. Vi kommer att tillbringa mycket tid utomhus. Ett mål av våra mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i ryggmärgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att våga gå fram och hjälpa till om en olycka sker.

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Responder | Kandersteg, Switzerland | October 16-26, 2017

 • Location: Kandersteg International Scout Centre (KISC)
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 17:00 each day. Day 6 is a day off.
 • Price: USD $1150.00 (CHF1150.00)
 • Included: The course fee includes lodging 11 nights, course materials such as the NOLS Wilderness Medicine book, WFR work book, a patient assessment bandana, CPR certification, WFR certification and of course all gear needed for a medicine course (First Aid kits, BP cuffs, Stethoscope, litters, back boards etc.).
 • Description:

  Kandersteg International Scout Centre (KISC) is our host and a more dramatic setting for a WFR course will be hard to find. Kandersteg is centrally located in Europe – 65km from Bern, the capital of Switzerland in the heart of the Bernese Alps. Kandersteg is a mecca for hikers offering hundreds of kilometres of marked hiking paths. Well maintained and secure via-ferrata and multi-pitch rock climbing areas also attract many travelers.

  The skills learned on a WFR course are needed whether you are a climber, a sea kayak instructor, a mountaineer, a backpacker or a person who live far away from clinics and hospitals. Calling 911 (US) or 112 (Europe) is not always possible. The WFR course is designed to provide you with the tools to take care of an injured person and to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  The WFR course is taught in English. NOLS Wilderness Medicine internationally recognized WFR is designed specifically to provide you with the tools to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  Half of your time will be spent completing practical skills, case studies and scenarios designed to challenge your decision making abilities. Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder Refresher | Värmdö, Sweden | November 3-5, 2017

 • Location: Skatboet, Värmdö, Stockholm, Sweden
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 18:00 each day (Friday, Saturday & Sunday)
 • Price: SEK 3750:- per person.
 • Included: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. Lodging & Food is also included.
 • Description:

  Are your wilderness medicine protocols on the tip of your tongue or in the bottom of your pack? Join the leader in wilderness medicine for a three-day scenario-based course to review and practice evacuation and decision making guidelines. Our dynamic, experienced instructors will refresh you on the current techniques, protocols and controversies in the wilderness medicine field.

  The 3-day WFR Recertification course includes Adult/Child CPR & AED. This course is ideal for current Wilderness First Responders and Wildereness EMTs. The WFR Recertification course is pre-approved for 18 hours of EMT CEU’s by CECBEMS.

  WHO CAN RECERTIFY?  If you hold a current Wilderness First Responder certification of at least 70 hours, you can use this WFR-Refresher in order to recertify. If you have a Wilderness Advanced First Aid certification you can also refresh on the WFR-R course.

  After the  course you will receive a NOLS Wilderness Medicine WFR certification upon successful completion of your WFR Recert course. There is both a written and practical test that you have to pass. If you are a WAFA you will receive a WAFA card.

  Students  holding a current WFR certification from any other organization than NOLS Wilderness Medicine are REQUIRED to submit a photocopy of their certification card on the first day of the course.

  If you hold a current WFR certification from any other wilderness medicine organization with less than a 70 hour certification, you will receive a letter of course completion in lieu of a NOLS Wilderness Medicine WFR certification. This letter of completion may allow you to recertify with your original certifying organization. You must contact that organization prior to your NOLS Wilderness Medicine course to ensure that our course will meet their requirements for recertification.

  It is your responsibility to make sure your certification meets this standard. If you are unsure, please contact NOLS Wilderness Medicine before enrolling in a course and review the recertification portion of our website: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/. NOLS Wilderness Medicine certifications will be afforded a one-year period after expiration within which to recertify. This course will also recertify those who hold a valid WEMT (wilderness portion only) or WAFA certification.

  Please email us for the detailed course description. This course is taught in English with participants from all over the world.

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Ryssby | November 8-10, 2017

 • Plats: RyssbyGymnasiet
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: 08:-17:30 var dag.
 • Pris:
 • Inkluderat: Kursmaterial, snusnäsduk, HLR-certifiering, NOLS Wilderness Medicine två-årig internationell certifiering och första-hjälpen pocket guide.
 • Beskrivning:

  Denna NOLS Wilderness Medicine sjukvårdskurs är för elever på RyssbyGymnasiet. Kursen är tyvärr inte öppen till allmänheten. Kontakta oss om du inte kan hitta ett datum som passar dig. Kanske har vi en kurs på gång som inte är listad.

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Kathmandu, Nepal | December 2-4, 2017.

 • Location: Jangbu Sherpa (Peaks of Nepal)
 • Language: English
 • Time: TBA
 • Price: Not open to the public.
 • Included: TBA
 • Description:

  Äventyrsföretagen Moln och Crossing Latitudes samarbetar med Jangbu Sherpa (Peaks of Nepal) och erbjuder en NOLS Wilderness Medicine sjukvårds-kurs till vandrings-guider i Nepal. Kursen leds av NOLS Wilderness Medicine-instruktörerna Roope Roine och Lena Conlan som bägge utför uppdraget pro bono. Var krona donerad ger fler guider en plats på kursen. Senare i år kan doneringar ges på denna finska hemsida:  https://mesenaatti.me/en/

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid Courses (16-24 hours / timmar)

NOLS Wilderness First Aid | Bozeman, MT. USA | January 28-29, 2017

 • Location: Lindley Park Center, Bozeman.
 • Language: English
 • Time: 8:00 AM to 6:00 PM each day
 • Price: $250.00
 • Included: First Aid Pocket Guide, 30-page handout, coffee, tea and snacks and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Aid certification included.
 • Description:

  Two days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots are open on this WFA course to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios!

  Course site: Lindley Park Center, Bozeman.

  CPR is not included in this Wilderness First Aid course but after the course is over on Sunday evening an American Heart Association CPR / AED course is held. This course costs $35.00. It makes for a very long day to add this 3 hour long CPR course but it is doable. Crossing Latitudes offers American Heart Association HeartSaver (CPR/AED) courses on a regular basis. Contact us if you are interested in signing up or want to host a course for friends and family.

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Värmdö, Stockholm, Sweden | March 24-26, 2017

 • Plats: Skatboet, Korpholmsvägen 18, 139 36 Värmdö, Sweden.
 • Språk: Swedish / svenska
 • Tid: Vi börjar kursen på frdagkväll klockan 18:00 med hjärt- och lungräddning. HLR kursen är inte obligatorisk för att få NOLS Wilderness Medicine internationella Wilderness First Aid certifiering men rekommenderas givetvis. Start lördag morgon klockan 08:00. På söndag morgon börjar vi också klockan 08:00. Vi går till 18:000 var dag.
 • Pris: SEK 3250:-
 • Inkluderat: Kursmaterial, snusnäsduk, Pocket Guide, HLR-certifiering, WMI två-årig internationell certifiering och första-hjälpen pocket guide. Logi är inkluderat men inte din mat. Tillgång till kök och all utrustning finns. ICA Maxi och restauranger finns inom 15 minuters promenad. .
 • Beskrivning:

  Denna NOLS Wilderness Medicine (https://www.nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/) första-hjälpenkurs undervisas på svenska och fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Vi varvar inom- och utomhus lektioner, demonstrationer och praktik hela tiden. Kanske måste du göra en patientundersökning samt plåstra om en vän som blöder från ett sår i ansiktet. Kanske måste du hjälpa en deltagare som har en kraftig allergisk reaktion eller ta hand om en vän vars axel hoppat ur led. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Vi är oftast ute en timme och sedan inomhus en timme eller två.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, magkramper, vrickade fötter, synförändringar, urledvridningar, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, brännskador, behandlingsmetoder, spjälning av brutna ben, allergier, nedkylning, värmerelaterade sjukdomar och evakueringsbeslut mm.

  50 % av kursen är realistiska scenarier där du får öva på vad du har lärt dig.

  Vårt mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i ryggmärgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att göra sitt bästa om en olycka sker. Maila oss om detaljerad kursbeskrivning.

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Sogndal, Norway | April 21-23, 2017

 • Location: Sogndals Folkhøgskule, Sogndal, Norge
 • Language: Svenska (Swedish)
 • Time: Fredag 18:00–22:00 (HLR) Lördag 08:00-18:00. Söndag 08:00-18:00.
 • Price: NOK 3250:- per person.
 • Included: Kursmaterial, första-hjälpenbok, snusnäsduk, Hjärt- och lungräddning-certifiering, NOLS Wilderness Medicine certifiering, lunch och fika var dag ingår i priset. I kurspriset ingår lunch och fika var dag. Låt oss veta om du har några allergier. Logi ingår inte. Du kan kontakta Sogndal Folkhøgskule för mer information. Sogndal Folkehøgskule Helgheimsvn.9 pb 174. 6851 Sogndal. Telefon: 57627575 Paul Hough är undervisningsinspektør och kan svara på spørsmål: Email: paul@sogndal.fhs.no
 • Description:

  NOLS Wilderness Medicine (https://nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/) första-hjälpenkurs fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Vi varvar inom- och utomhus lektioner, demonstrationer och praktik hela tiden. Kanske måste du göra en patientundersökning samt plåstra om en vän som blöder från ett sår i ansiktet. Kanske måste du hjälpa en deltagare som har en kraftig allergisk reaktion eller ta hand om en vän vars axel hoppat ur led. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Vi är oftast ute en timme och sedan inomhus en timme eller två.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, magkramper, vrickade fötter, synförändringar, urledvridningar, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, brännskador, behandlingsmetoder, spjälning av brutna ben, allergier, nedkylning, värmerelaterade sjukdomar och evakueringsbeslut mm.

  50 % av kursen är realistiska scenarier där du får öva på vad du har lärt dig.

  Vårt mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i ryggmärgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att göra sitt bästa om en olycka sker. Maila oss om detaljerad kursbeskrivning.

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Skanderborg, Denmark | May 5-7, 2017

 • Plats: Klostermølle, Skanderborg, Denmark
 • Språk: English
 • Tid: Friday 10:00 to 18:00. Saturday & Sunday 08:00 to 18:00
 • Pris: DKK 2350:-
 • Inkluderat: Included is in the course fee is NOLS Wilderness Medicine 30 page handout, a First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid certification and CPR certification. Your stay at Klostermølle is included. Breakfast and Lunch is provided for DKK 175:- You have to cook your own evening meal. Klostermølle has a full kitchen.
 • Beskrivning:

  Denna kurs undervisas på engelska men med svenska NOLS Wilderness Medicine instruktörer. This course is taught in English.

  Klostermölle i Skanderborg, Denmark is our course location for this fast paced and hands-on three day long Wilderness First Aid course. This Wilderness First Aid course covers a wide range of wilderness medicine topics for people who travel and enjoy the outdoors. Whether spending time in the backcountry is your passion or your profession, you should never have to ask, “What do I do now?”

  On this course, you’ll learn how to prepare for the unexpected. In just a few days, you’ll have the knowledge, skills and ability to make sound decisions in emergency situations.

  This course is ideal for trip leaders, camp staff, outdoor enthusiasts and individuals in remote locations. NOLS Wilderness Medicine course is pre-approved by such organizations as the American Camping Association, the United States Forest Service, and other governmental agencies. In Europe NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid and Wilderness First Responder courses are rapidly gaining recognition among the outdoor industry and summer camps.

  If you hold a valid WFR or WAFA certification from NOLS Wilderness Medicine you can take this WFA course as your recertification course. Contact us for more info.

  Lodging is included in the course fee. Breakfast and lunch cost DKK 175:- Your evening meal you will have to cook yourself.

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Luleå, Sweden | May 5-7, 2017

 • Location: Luleå Tekniska Universitetet
 • Language: Svenska (Swedish)
 • Time: 08:00 - 18:00 var dag.
 • Price: SEK 3250:-
 • Included: Kursmaterial, snusnäsduk, HLR-certifiering, NOLS Wilderness Medicine två-årig internationell certifiering och första-hjälpen pocket guide.
 • Description:

  Denna NOLS Wilderness Medicine frilufts-sjukvårdskurs undervisas på svenska.

  NOLS Wilderness Medicine (http://www.nols.edu/wmi/) första-hjälpenkurs fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Vi varvar inom- och utomhus lektioner, demonstrationer och praktik hela tiden. Kanske måste du göra en patientundersökning samt plåstra om en vän som blöder från ett sår i ansiktet. Kanske måste du hjälpa en deltagare som har en kraftig allergisk reaktion eller ta hand om en vän vars axel hoppat ur led. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Vi är oftast ute en timme och sedan inomhus en timme eller två.

  På 3-dagars långa första-hjälpenkurser har vi lite extra tid för diskussioner, reflektion och ett nattscenario.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, magkramper, vrickade fötter, synförändringar, urledvridningar, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, brännskador, behandlingsmetoder, spjälning av brutna ben, allergier, nedkylning, värmerelaterade sjukdomar och evakueringsbeslut mm.

  50 % av kursen är realistiska scenarier där du får öva på vad du har lärt dig. All deltagare kommer att vara både “patienter” och “sjukvårdare”.  50 % är teori, lektion och diskussion om olyckshändelser, sjukdomar och evakuerings-beslut.

  Vårt mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i ryggmärgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att göra sitt bästa om en olycka sker. Maila oss så skickar vi en detaljerad kursbeskrivning.

  Ett fåtal platser finns för folk som behöver åter-certifiera sin NOLS WFR certifiering.

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Bozeman, MT. USA | May 13-14, 2017

 • Location: Lindley Park Center, Bozeman.
 • Language: English
 • Time: 8:00 AM to 6:00 PM each day
 • Price: $250.00
 • Included: First Aid Pocket Guide, 30-page handout, coffee, tea and snacks and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Aid certification included.
 • Description:

  Two days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots are open on this WFA course to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios!

  Course site: Lindley Park Center, Bozeman.

  CPR is not included in this Wilderness First Aid course but after the course is over on Sunday evening an American Heart Association CPR / AED course is held. This course costs $35.00. It makes for a very long day to add this 3 hour long CPR course but it is doable. Crossing Latitudes offers American Heart Association HeartSaver (CPR/AED) courses on a regular basis. Contact us if you are interested in signing up or want to host a course for friends and family.

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Vallentuna | June 2-4, 2017

 • Plats: Orkesta Bygdegård Lindholmen, Vallentuna
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Fredag, lördag och söndag 08:00 till ca 18:00. Nattövning lördag kväll för de som vill och kan vara med. 19:00 - 22:00
 • Pris: SEK 3550:-
 • Inkluderat: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt WMI’s Wilderness First Aid certifiering. Lunch var dag ingår också. Boende är gratis på golvet i bygdegården eller i eget tält utanför.
 • Beskrivning:

  SARInfo står som värd för denna 3-dagars NOLS Wilderness Medicine kurs. Kursen undervisas på svenska.

  NOLS Wilderness Medicine (https://www.nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/) första-hjälpenkurs fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Vi varvar inom- och utomhus lektioner, demonstrationer och praktik hela tiden. Kanske måste du göra en patientundersökning samt plåstra om en vän som blöder från ett sår i ansiktet. Kanske måste du hjälpa en deltagare som har en kraftig allergisk reaktion eller ta hand om en vän vars axel hoppat ur led. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Vi är oftast ute en timme och sedan inomhus en timme eller två.

  På 3-dagars långa första-hjälpenkurser har vi lite extra tid för diskussioner, reflektion och ett nattscenario. Nattscenariet gör denna kurs unik jämte med de andra korta kurserna.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, magkramper, vrickade fötter, synförändringar, urledvridningar, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, brännskador, behandlingsmetoder, spjälning av brutna ben, allergier, nedkylning, värmerelaterade sjukdomar och evakueringsbeslut mm.

  50 % av kursen är realistiska scenarier där du får öva på vad du har lärt dig. All deltagare kommer att vara både “patienter” och “sjukvårdare”.  50 % är teori, lektion och diskussion om olyckshändelser, sjukdomar och evakuerings-beslut.

  Vårt mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i ryggmärgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att göra sitt bästa om en olycka sker. Maila oss om detaljerad kursbeskrivning.

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Bankeryd, Sverige | June 9-11, 2017

 • Plats: KFUM Vidablick
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Vi börjar kursen på frdagkväll klockan 18:00 med hjärt- och lungräddning. HLR kursen är inte obligatorisk för att få NOLS Wilderness Medicine internationella Wilderness First Aid certifiering men rekommenderas givetvis. Start lördag morgon klockan 08:00. På söndag morgon börjar vi också klockan 08:00. Vi går till 18:000 var dag.
 • Pris: SEK 3500:- per person
 • Inkluderat: Kursmaterial, snusnäsduk, HLR-certifiering, NOLS Wilderness Medicine två-årig internationell certifiering och första-hjälpen pocket guide. Kost & logi är också inkluderat.
 • Beskrivning:

  KFUM Vidablick står åter igen som värd för en NOLS Wilderness Medicine kurs. Vidablick ligger ca 12 km norr om Jönköping i Bankeryd vid Vätterns strand. Man kan ta tåg till Jönköping och vidare till Bankeryd. Från Bankeryd hjälper vi till med samåkning till Vidablick.

  NOLS Wilderness Medicine  (https://www.nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/) första-hjälpenkurs fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Vi varvar inom- och utomhus lektioner, demonstrationer och praktik hela tiden. Kanske måste du göra en patientundersökning samt plåstra om en vän som blöder från ett sår i ansiktet. Kanske måste du hjälpa en deltagare som har en kraftig allergisk reaktion eller ta hand om en vän vars axel hoppat ur led. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Vi är oftast ute en timme och sedan inomhus en timme eller två.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, magkramper, vrickade fötter, synförändringar, urledvridningar, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, brännskador, behandlingsmetoder, spjälning av brutna ben, allergier, nedkylning, värmerelaterade sjukdomar och evakueringsbeslut mm.

  50 % av kursen är realistiska scenarier där du får öva på vad du har lärt dig.

  Vårt mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i ryggmärgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att göra sitt bästa om en olycka sker. Maila oss om detaljerad kursbeskrivning.

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Saltoluokta, Sweden | June 16-19, 2017

 • Plats: STF Saltoluokta Fjällstation, Sverige
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Vi börjar fredag den 16:e juni klockan 13:00 efter lunch. De andra morgnarna börjar vi klockan 08:00. Vi avslutar klockan 17:30 på kvällarna. Vi bryter för kortare fika-pauser och en timmes lunch varje dag. Kursen avslutas klockan 17:30 på måndag den 19:e juni men boende och mat ingår till och med frukost den 20:e juni.
 • Pris: STF medlemmar 5860:- (icke STF medlemmar 6360:-)
 • Inkluderat: Inkluderat i ditt pris är båt transporten från Kebnats till STF Saltoluokta, 4 nätters logi i flerbäddsrum på Saltoluokta fjällstation (från den 16:e till den 20:e juni), frukost, 2-rätters middag och båttransporten. Du kan givetvis ”uppgradera” om du vill bo privat eller lägga till lunch var dag. Detta tar du upp med STF Saltoluokta när du anmäler dig. Du kan boka lunch på Salto eller ta med eget.
 • Beskrivning:

  Bättre ställe än Saltoluokta Fjällstation är svårt att hitta för en sjukvårdskurs som fokuserar på friluftsliv. Denna kurs är lite längre vilket ger oss tid uppe på fjället för några längre scenarier. Ingen tidigare erfarenhet krävs. För STF medlemmar kostar denna kurs 5860:- (icke STF medlemmar 6360:-). Inkluderat i ditt pris är båt transporten från Kebnats till Saltoluokta, 4 nätters logi i flerbäddsrum på Saltoluokta fjällstation (från den 16:e till den 20:e juni), frukost, 2-rätters middag och båttransporten. Du kan givetvis ”uppgradera” om du vill bo privat eller lägga till lunch var dag. Detta tar du upp med STF Saltoluokta när du anmäler dig. Du kan boka lunch på Salto eller ta med eget. Du anmäler dig direkt till STF fjallbokning@stfturist.se eller på telefon 0973-41010.

   

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Stöllet, Sverige | October 3-6, 2017

 • Plats: Klarälvens Folkhögskola, Stöllet.
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Tisdagen den 3:e oktober: 14:00 – 17:00 Improviserat bår-bygge. 18:00 – 21:30 Hjärt- och lungräddning. Onsdagen den 4:e oktober: 08:00 – 17:00. Torsdagen den 5:e oktober: 08:00 – 17:00. Nattövning 19:00 – 23:00. Fredagen den 6:e oktober: 08:00 – 17:00.
 • Pris: SEK 3500:-
 • Inkluderat: Kursmaterial, snusnäsduk, HLR-certifiering, NOLS Wilderness Medicine två-årig internationell certifiering och första-hjälpen pocket guide.
 • Beskrivning:

  Klarälvens Folkhögskola i Stöllet står återigen som värd för vår lite längre Wilderness First Aid kurs. Kursen undervisas på svenska och inkluderat i år är improviserade bårar. Hjärt- och lungräddning och en nattövning är också inkluderat.

  Vårt kurs-material täcker Svenska Fjällrådets Fjäll-ledarnorm för sjukvårdsmoment.

  Tisdagen den 3:e oktober: 14:00 – 17:00 Improviserat bår-bygge. 18:00 – 21:30 Hjärt- och lungräddning enligt Svenska HLR Rådet. Improviserade bårar och HLR är inte nödvändigt för att få NOLS Wilderness Medicine certifieringen men rekommenderas. Båda momenten är inkluderade i kurspriset och ingår även i Svenska Fjällrådets Fjäll-ledarnormer för sjukvård.

  Onsdagen den 4:e oktober: 08:00 – 17:00.

  Torsdagen den 5:e oktober: 08:00 – 17:00. Nattövning 19:00 – 23:00.

  Fredagen den 6:e oktober: 08:00 – 17:00.

  Du kan förvänta dig ett fakta baserat kursmaterial, inte bara kopierat från en text bok. Vi undervisar sjukvård som stöds av både svenska och amerikanska läkare med friluftsliv, glesbygd och expeditioner som intresse. Du kommer att lära dig de nyaste rönen inom vildmarksmedicin.

  50 % av kursen är scenarier, praktik och demonstration av behandlingsmetoder. 50 % är teori, lektioner och diskussioner om olyckshändelser, sjukdomar och beslut. Vi kommer att tillbringa mycket tid utomhus. Ett mål av våra mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i ryggmärgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att våga gå fram och hjälpa till om en olycka sker.

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Ryssby | November 8-10, 2017

 • Plats: RyssbyGymnasiet
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: 08:-17:30 var dag.
 • Pris:
 • Inkluderat: Kursmaterial, snusnäsduk, HLR-certifiering, NOLS Wilderness Medicine två-årig internationell certifiering och första-hjälpen pocket guide.
 • Beskrivning:

  Denna NOLS Wilderness Medicine sjukvårdskurs är för elever på RyssbyGymnasiet. Kursen är tyvärr inte öppen till allmänheten. Kontakta oss om du inte kan hitta ett datum som passar dig. Kanske har vi en kurs på gång som inte är listad.

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Kathmandu, Nepal | December 2-4, 2017.

 • Location: Jangbu Sherpa (Peaks of Nepal)
 • Language: English
 • Time: TBA
 • Price: Not open to the public.
 • Included: TBA
 • Description:

  Äventyrsföretagen Moln och Crossing Latitudes samarbetar med Jangbu Sherpa (Peaks of Nepal) och erbjuder en NOLS Wilderness Medicine sjukvårds-kurs till vandrings-guider i Nepal. Kursen leds av NOLS Wilderness Medicine-instruktörerna Roope Roine och Lena Conlan som bägge utför uppdraget pro bono. Var krona donerad ger fler guider en plats på kursen. Senare i år kan doneringar ges på denna finska hemsida:  https://mesenaatti.me/en/

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness Advanced First Aid Courses (40 hours / timmar)

Please check back soon for more courses, or contact info@crossinglatitudes.com to schedule a course.

NOLS Wilderness First Responder Courses (80 hours / timmar)

NOLS Wilderness First Responder Refresher | Bozeman, MT. USA | March 31 - April 2, 2017

 • Location: Lindley Park Center, Bozeman.
 • Language: English
 • Time: 8:00 AM to 5:00 PM each day
 • Price: $300.00
 • Included: NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, coffee, tea and snacks and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. NOLS Wilderness Medicine CPR card also included.
 • Description:

  WILDERNESS FIRST RESPONDER REFRESHER COURSE

  This three day hands-on refresher course is for folks in need of rectifying their Wilderness First Responder. NOLS Wilderness Medicine WFR Refresher is open to all folks with a WFR of 70 hours or longer. NOLS Wilderness Medicine grads have a “re-entry year” of a year from the date their card expires. Contact us for a detailed course description. Price: $300.00. CPR, NOLS Wilderness Medicine handbook, snacks and drinks included. Course location: Lindley Park Center in Bozeman, MT. USA.

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder | Flåm, Norway | April 17-27, 2017

 • Location: Samfunnshuset, Flåm, Norway. The Community House in Flåm 10 minutes walk from the Flåm Camp & Hostel.
 • Language: English
 • Time: 8:00 AM to 5:00 PM each day
 • Price: NOK 8500:-
 • Included: Course materials, NOLS Wilderness Medicine WFR text book, NOLS WMI Wilderness Medicine Handbook, CPR, Patient assessment bandana, WMI international WFR certifictaion. Food & Lodging is not included but Flåm Camp & Hostel will give you a discount if you book a cabin or a room.
 • Description:

  Join us in Flåm, Norway for an international Wilderness First Responder (WFR) course. The WFR course is designed to provide you with the tools to take care of an injured person and to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  The skills learned on a WFR course are needed whether you are a climber, a sea kayak instructor, a mountaineer, a backpacker or a person who live far away from clinics and hospitals. Calling 911 (US) or 112 (Europe) is not always possible.

  Classroom lectures and demonstrations are combined with realistic scenarios where mock patients will challenge you to integrate your learning.

  Half of your time will be spent completing practical skills, case studies and scenarios designed to challenge your decision making abilities. Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

  This WFR course is held in Flåm, Norway. The small community of Flåm sits by the shore of Aurland Fjord – part of the mighty Sognefjord. Njord Kayak is our host and a discount at the Flåm Camp & Hostel is given if you book a room or a cabin. The course is open to the public and we usually receive participants from all over Europe. Email us if you are interested in detailed course description.

  Participants are required to pass both written and practical examinations to obtain WFR and CPR certification. Successful course completion earns you a WMI Adult & Child CPR certification and a WMI Wilderness First Responder international certification.

  The NOLS WMI 80-hour Wilderness First Responder course is international industry standard.

  Email us for detailed Course Description or visit WMI for more information: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-WFR/

   

  Topics include:
  Patient Assessment System
  Documentation
  Medical Legal
  CPR
  Spinal Cord Injuries
  Long-term Patient Care
  Chest Injuries
  Shock
  Head Injuries
  Wilderness Wound Management
  Athletic Injuries
  Fracture Management and Traction Splinting
  Dislocations
  Cold Injuries
  Heat Illness
  Altitude Illness
  Cardiac, Respiratory and Neurological Emergencies
  Abdominal Emergencies
  Mental Health Concerns
  Bites, Stings and Poisoning
  Allergies and Anaphylaxis
  Diabetes
  Search and Rescue
  Leadership, Teamwork and Communication
  Communicable Disease
  Lightning
  Submersion
  Urinary and Reproductive System Issues
  Medical Decision-Making
  Common Wilderness Medical Problems
  Wilderness Drug and First Aid Kits

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder | Kandersteg, Switzerland | October 16-26, 2017

 • Location: Kandersteg International Scout Centre (KISC)
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 17:00 each day. Day 6 is a day off.
 • Price: USD $1150.00 (CHF1150.00)
 • Included: The course fee includes lodging 11 nights, course materials such as the NOLS Wilderness Medicine book, WFR work book, a patient assessment bandana, CPR certification, WFR certification and of course all gear needed for a medicine course (First Aid kits, BP cuffs, Stethoscope, litters, back boards etc.).
 • Description:

  Kandersteg International Scout Centre (KISC) is our host and a more dramatic setting for a WFR course will be hard to find. Kandersteg is centrally located in Europe – 65km from Bern, the capital of Switzerland in the heart of the Bernese Alps. Kandersteg is a mecca for hikers offering hundreds of kilometres of marked hiking paths. Well maintained and secure via-ferrata and multi-pitch rock climbing areas also attract many travelers.

  The skills learned on a WFR course are needed whether you are a climber, a sea kayak instructor, a mountaineer, a backpacker or a person who live far away from clinics and hospitals. Calling 911 (US) or 112 (Europe) is not always possible. The WFR course is designed to provide you with the tools to take care of an injured person and to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  The WFR course is taught in English. NOLS Wilderness Medicine internationally recognized WFR is designed specifically to provide you with the tools to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  Half of your time will be spent completing practical skills, case studies and scenarios designed to challenge your decision making abilities. Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder Refresher | Värmdö, Sweden | November 3-5, 2017

 • Location: Skatboet, Värmdö, Stockholm, Sweden
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 18:00 each day (Friday, Saturday & Sunday)
 • Price: SEK 3750:- per person.
 • Included: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. Lodging & Food is also included.
 • Description:

  Are your wilderness medicine protocols on the tip of your tongue or in the bottom of your pack? Join the leader in wilderness medicine for a three-day scenario-based course to review and practice evacuation and decision making guidelines. Our dynamic, experienced instructors will refresh you on the current techniques, protocols and controversies in the wilderness medicine field.

  The 3-day WFR Recertification course includes Adult/Child CPR & AED. This course is ideal for current Wilderness First Responders and Wildereness EMTs. The WFR Recertification course is pre-approved for 18 hours of EMT CEU’s by CECBEMS.

  WHO CAN RECERTIFY?  If you hold a current Wilderness First Responder certification of at least 70 hours, you can use this WFR-Refresher in order to recertify. If you have a Wilderness Advanced First Aid certification you can also refresh on the WFR-R course.

  After the  course you will receive a NOLS Wilderness Medicine WFR certification upon successful completion of your WFR Recert course. There is both a written and practical test that you have to pass. If you are a WAFA you will receive a WAFA card.

  Students  holding a current WFR certification from any other organization than NOLS Wilderness Medicine are REQUIRED to submit a photocopy of their certification card on the first day of the course.

  If you hold a current WFR certification from any other wilderness medicine organization with less than a 70 hour certification, you will receive a letter of course completion in lieu of a NOLS Wilderness Medicine WFR certification. This letter of completion may allow you to recertify with your original certifying organization. You must contact that organization prior to your NOLS Wilderness Medicine course to ensure that our course will meet their requirements for recertification.

  It is your responsibility to make sure your certification meets this standard. If you are unsure, please contact NOLS Wilderness Medicine before enrolling in a course and review the recertification portion of our website: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/. NOLS Wilderness Medicine certifications will be afforded a one-year period after expiration within which to recertify. This course will also recertify those who hold a valid WEMT (wilderness portion only) or WAFA certification.

  Please email us for the detailed course description. This course is taught in English with participants from all over the world.

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder Recertification Courses

NOLS Wilderness First Responder Refresher | Bozeman, MT. USA | March 31 - April 2, 2017

 • Location: Lindley Park Center, Bozeman.
 • Language: English
 • Time: 8:00 AM to 5:00 PM each day
 • Price: $300.00
 • Included: NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, coffee, tea and snacks and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. NOLS Wilderness Medicine CPR card also included.
 • Description:

  WILDERNESS FIRST RESPONDER REFRESHER COURSE

  This three day hands-on refresher course is for folks in need of rectifying their Wilderness First Responder. NOLS Wilderness Medicine WFR Refresher is open to all folks with a WFR of 70 hours or longer. NOLS Wilderness Medicine grads have a “re-entry year” of a year from the date their card expires. Contact us for a detailed course description. Price: $300.00. CPR, NOLS Wilderness Medicine handbook, snacks and drinks included. Course location: Lindley Park Center in Bozeman, MT. USA.

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder Refresher | Värmdö, Sweden | November 3-5, 2017

 • Location: Skatboet, Värmdö, Stockholm, Sweden
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 18:00 each day (Friday, Saturday & Sunday)
 • Price: SEK 3750:- per person.
 • Included: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. Lodging & Food is also included.
 • Description:

  Are your wilderness medicine protocols on the tip of your tongue or in the bottom of your pack? Join the leader in wilderness medicine for a three-day scenario-based course to review and practice evacuation and decision making guidelines. Our dynamic, experienced instructors will refresh you on the current techniques, protocols and controversies in the wilderness medicine field.

  The 3-day WFR Recertification course includes Adult/Child CPR & AED. This course is ideal for current Wilderness First Responders and Wildereness EMTs. The WFR Recertification course is pre-approved for 18 hours of EMT CEU’s by CECBEMS.

  WHO CAN RECERTIFY?  If you hold a current Wilderness First Responder certification of at least 70 hours, you can use this WFR-Refresher in order to recertify. If you have a Wilderness Advanced First Aid certification you can also refresh on the WFR-R course.

  After the  course you will receive a NOLS Wilderness Medicine WFR certification upon successful completion of your WFR Recert course. There is both a written and practical test that you have to pass. If you are a WAFA you will receive a WAFA card.

  Students  holding a current WFR certification from any other organization than NOLS Wilderness Medicine are REQUIRED to submit a photocopy of their certification card on the first day of the course.

  If you hold a current WFR certification from any other wilderness medicine organization with less than a 70 hour certification, you will receive a letter of course completion in lieu of a NOLS Wilderness Medicine WFR certification. This letter of completion may allow you to recertify with your original certifying organization. You must contact that organization prior to your NOLS Wilderness Medicine course to ensure that our course will meet their requirements for recertification.

  It is your responsibility to make sure your certification meets this standard. If you are unsure, please contact NOLS Wilderness Medicine before enrolling in a course and review the recertification portion of our website: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/. NOLS Wilderness Medicine certifications will be afforded a one-year period after expiration within which to recertify. This course will also recertify those who hold a valid WEMT (wilderness portion only) or WAFA certification.

  Please email us for the detailed course description. This course is taught in English with participants from all over the world.

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register