NOLS Wilderness Medicine Första-Hjälpenkurser

View this information in English / Klicka för information på engelska

NOLS_WM_BADGE_wBKG copyCrossing Latitudes arrangerar NOLS Wilderness Medicine första-hjälpenkurser i Skandinavien, Europa och i USA. Fokus på NOLS sjukvårdskurser  ligger på hur vi tar hand om en skadad person tills hjälp kommer – om vi bestämmer att hjälp behövs.

I dessa COVID-19 tider har vi ändrat vårt förhållningssätt lite. Att minimera smittspridning har alltid varit en del av NOLS Wilderness Medicine sjukvårdskurser. Vi har till exempel alltid skyddshandskar på oss i alla scenarier. Vi kommer att göra allt vi kan för att minimera smittspridning men risken kan inte elimineras 100%. Vi ber dig att hjälpa oss genom att följa våra rekommendationer.

Här är en länk till ett dokument på engelska om våra förväntningar på dig. Vi hoppas att ha en svensk översättning snart. COVID-19 Disclosure, Practices and Expectations for Students.

Här är också en länk till en 3 minuter lång video där du kan se vad du kan förvänta dig på våra kurser.

WFA = Wilderness First Aid 16-24 timmar. Undervisas på svenska, finska eller engelska.

WAFA = Wilderness Advanced First Aid 40-46 timmar. Undervisas på svenska eller engelska.

WFR = Wilderness First Responder 80 timmar. Undervisas bara på engelska.

WFR-R = Wilderness First Responder Refresher 24 timmar. Undervisas bara på engelska.

WEMT = Wilderness Emergency Medical Technician 200 timmar. Undervisas bara på engelska. WEMT kurserna undervisas bara i USA.

NOLS Wilderness Medicine kurser är intensiva med 50% praktik och realistiska scenarier. Vårt kursmaterial täcker patient-undersökning, ryggradsskador, skallskador, sårskötsel, benbrott, allergier och mycket, mycket mer. Efter en kurs med oss får deltagare certifiering i svensk hjärt- och lungräddning och NOLS Wilderness Medicine internationella certifiering.

Om friluftsliv är ditt intresse då borde första-hjälpen också vara det! En olycka händer så lätt!

NOLS är en internationell organisation vars mål är att via expeditioner undervisa ledarskap, miljö och etik, expeditionsdynamik, riskanalys, sjukvård och tekniska färdigheter.  NOLS internationella högkvarter är i Lander, Wyoming, USA. NOLS finns i Alaska, Rocky Mountain, Pacific Northwest, Northeast, Southwest, Teton – alla områden i USA samt i Australien, Nya Zeeland, Östra Afrika, Indien, Mexiko, Chile, Kanada och i Skandinavien. Vildmarken är vårt klassrum! Om du vill beställa en NOLS katalog så klicka här!

NOLS Wilderess Medicine är en internationell organisation som undervisar vildmarks sjukvård. NOLS har över 1000 kurser per år i mer än 40 olika länder. Efter kursen får man en internationell certifiering som kan betyda mycket för de som söker friluftsguidejobb. De flesta guide-företagen i friluftsländer såsom USA, Kanada, Nya Zealand, Brasilien eller Chile kräver att man har en Wilderness First Responder certifiering. Crossing Latitudes arrangerar flera 11-dagars WFR-kurser i Europa vart år.

Ingen tidigare erfarenhet krävs för att ta en NOLS Wilderness Medicine kurs. Det är våra instruktörers jobb att se till att du har kul medans du lär dig livsviktiga saker. Crossing Latitudes representerar NOLS Wilderness Medicine i Skandinavien. Vi arrangerar 30-talet NOLS Wilderness Medicine första-hjälpenkurser per år i Skandinavien, Europa och i USA. Vi har undervisat nästan 3500 personer i Skandinavien sedan vi startade år 2000. Om kursen är på svenska så är givetvis kurs-materialet också på svenska. Alla våra skandinaviska instruktörer har gått NOLS Wilderness Medicine instruktörsutbildning och vi undervisar runt om i hela världen.

Vi lovar att du kommer ha kul medans du lär dig oumbärliga kunskaper! Under kursen kommer du att vara både “patient” och “sjukvårdare”. Vi sätter upp realistiska scenarier med fejkat blod. 50% praktik och realistiska scenarier utomhus – i vilket väder vi än har under kursen. 50% är lektion, demonstration och diskussioner – oftast inomhus i ett klassrum. Under kursens gång så varvar vi lektioner och scenarier.

NOLS Wilderness Medicine kurser är för alla som gillar friluftsliv. På våra kurser har vi klättrare, scoutledare, paddlare, friluftsentusiaster, seglare, svamp plockare, militärer … alla med friluftsintresse. Våra svenska instruktörer har undervisat kurser för bl.a. Friluftsfrämjandet, Gränslösa Guider, Svenska Scoutförbundet, Friskis & Svettis Stockholm, Horizont Kajak, STF Saltoluokta, Göta Ingenjörsregemente, Svenska Kryssarklubben, RealGymnasiet, RyssbyGymnasiet, Älvdalens Fjäll- och Äventyrsledare, Storumans Fjälledarlinje, Klarälvdalens Folkhögskola, Grimslöfs Folkhögskola, Campus Are natur & turist, Sogndals Folkhögskola i Norge, The Castle Climbing Center i London, UK, American School in London, UK, Adventure Burren på Irland, University of Edinburgh, UK, Élményakadémia /Academy of Experience Hungary samt för the US Airforce i England och Tyskland.

På NOLS Wilderness Medicine hemsida hittar du information om alla olika kurs-typer. NOLS Wilderness Medicine erbjuder också “Medical Expeditions” för folk som har en läkar-, sköterske- eller ambulansförarutbildning.  I Skandinavien och Europa undervisar vi  WFA’s, WAFA’s, WFR’s och WFR-R kurser. WEMT kurser undervisas bara i USA.

WFA = Wilderness First Aid 16-30 timmar. Undervisas på svenska, finska eller engelska.

WAFA = Wilderness Advanced First Aid 40-46 timmar. Undervisas på svenska eller engelska.

WFR = Wilderness First Responder 80 timmar. Undervisas bara på engelska.

WFR-R = Wilderness First Responder Refresher 24 timmar. Undervisas bara på engelska.

WEMT = Wilderness Emergency Medical Technician 200 timmar. Undervisas bara på engelska. Undervisas bara i USA.

Vi är flera Skandinavier som jobbar för NOLS Wilderness Medicine. Lena Conlan (ägare av Crossing Latitudes ), Roope Roine, Malin Thomasson, Elias Sjöberg, Fred Södergran, Eva Söderström, Xuan Ming Ng. Om du vill veta mer om oss instruktörer så klicka här: NOLS Wilderness Medicine instruktörer

De flesta Wilderness First Aid (WFA) kurserna är 2,5 till 3 dagar och undervisas på svenska, finska eller engelska. Kursmatrialet är det samma vare sig kursen är 20 timmar eller 30 timmar. Skillnaden är att på de längre kurserna har vi mer tid för frågor, diskussioner om ledarskap och gruppdynamik, längre scenarier samt kanske en nattövning. Ingen tidigare erfarenhet krävs. Om du har en Wilderness First Responder certifiering från NOLS Wilderness Medicine så kan du ta en WFA kurs som återcertifiering.

Lektioner på en Wilderness First Aid kurs:
Hjärt- och lungräddning
Patientundersökning
Primär undersökning och akut behandling (L-ABCDE)
Sekundär fokuserad undersökning, fortsatt behandling och omhändertagande (vitalparametrar och medicinsk historia)
Dokumentation
Evakueringsplaner & metoder
Ryggskador
Skallskador
Cirkulationssvikt
Sårskötsel
Infektioner och Brännskador
Muskel-, led- och skelettskador
Urledvridningar
Värmerelaterade tillstånd
Nedkylning och köldskador
Blixtnedslag
Höjdsjuka                                                                                                                                                                                                                                               Medicinska Medicinska situationer: Diabetis, Epilepsi, Akuta buksjukdomar, Hjärt- och Andningsrealaterade problem
Anafylaktisk chock
Första Hjälpenutrustning

En Wilderness Advanced First Aid (WAFA) kurs liger på 40 timmar. Denna kurstyp är lite ovanlig då de flesta NOLS Wilderness Medicine kurser i Skandinavien är antingen Wilderness First Aid kurser (WFA) på 20-30 timmar eller Wilderness First Responder kurser (WFR) på 80 timmar. Hjärt- och lungräddning är och ett nattscenarie är inkluderade i en WAFA kurs. För att få en Wilderness Advanced First Aid certifiering krävs att du klarar både ett skriftligt och ett praktiskt prov.  En deltagare som inte klarar proven får istället för en WAFA certifiering en Wilderness First Aid (WFA) certifiering. Vissa utbildningscentra i Skandinavien erbjuder sina elever en WAFA kurs.

En Wilderness First Responder (WFR) kurs är 80 timmar lång. En WFR är öppen för alla som är intresserade av en fördjupning i vildmarksmedicin. Alla NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Responder kurser undervisas på engelska men i Europa är oftast en av instruktörerna svensk och kan hjälpa till med översättningar om så behövs. Man måste inte ha varit med på en WFA eller WAFA kurs innan man tar en WFR-kurs.  På en WFR kurs så bor och äter vi ofta tillsammans. Vi har deltagare från olika länder så förvänta dig intressanta diskussioner. På en WFR kurs har vi också större scenarier och även en natt scenarie. Ofta bjuder vi in folk utifrån som hjälper oss att vara “patienter”. Vi strävar efter att det ska bli så realistiskt som möjligt för dig som deltagare. NOLS Wilderness First Responder kursmaterial är internationellt erkänt och ofta ett krav för guider och intstruktörer i andra länder. Kursboken skickas ut när man betalar in kursavgiften.

Atercertifiering av en Wilderness First Responder (WFR-Recertification) eller en Wilderness Advanced First Aid (WAFA) En WAFA och en WFR certifiering är giltlig i 2 år. Under dessa 2 år kan du kalla dig WAFA eller WFR. Om dina 2 år har gått ut dvs. du har passerat utgångsdatumet på ditt certifikat så kan du inte kalla dig WAFA/WFR längre. Du har dock ytterligare ett år på dig att återcertifiera. Om du inte återcertifierar inom detta “extra” år efter utgångsdatumet så förlorar du din WAFA/WFR status.

Bästa sättet att återcertifiera är att ta en WFR-Refresher kurs (24 timmar). Om du har en WFR certifiering från NOLS Wilderness Medicine så kan du även återcertifiera genom att ta en kort Wilderness First Aid (WFA) kurs (2-3 dagars kurs på svenska, finska eller engelska). Vi rekommenderar dock en WFR-R eftersom alla deltagare har en WFR och kursen är scenarie baserad. Man måste alltid ta ett skriftligt och ett praktiskt prov när man återcertifierar sin WFR eller WAFA.

Om du har en WAFA eller WFR certifiering från ett annat företag än NOLS Wilderness Medicine och vill återcertifiera med oss (WMA, SOLO, Remote Medical, Aerie eller annat företag) måste du ta en WFR-R kurs. Om du klarar det skriftliga och praktiska provet får du efteråt en NOLS Wilderness Medicine WAFA/WFR certifiering. För mer information om återcertifiering kolla in NOLS Wilderness Medicine hemsida: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/

För mer information och detaljerade kursbeskrivningar kontakta Crossing Latitudes.

Om du är intresserad av en kurs för bara din organisation och ledare så ring oss på 070-670 11 53 eller maila oss.

NOLS Wilderness First Aid | Ås, Sweden | January 13-15, 2020

 • Location: Dille Naturbruksgymnasium, Ås
 • Language: Svenska / Swedish
 • Time: 08:00 - 18:00 var dag.
 • Price: SEK 4000:-
 • Included: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt Wilderness First Aid certifiering.
 • Description:

  Denna tre dagars NOLS Wilderness Medicine första-hjälpenkurs utanför Östersund  fokuserar på frilufts-relaterade skador och sjukdomar. Kursen täcker fjälledarnormes rekomendationer för sjukvård – inkluderat improviserade bårar. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, hjärt- och lungräddning, magont, vrickade fötter, urledvridningar, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, spjälning, allergier, nedkylning, ryggradsskador och evakueringsbeslut mm. 50 % av kursen är scenarier, praktik och demonstration av behandlingsmetoder. 50 % är teori, lektioner och diskussioner om olyckshändelser, sjukdomar och beslut. Vi kommer att tillbringa mycket tid utomhus men även flera timmar om dagen inne i klassrummet. Ett mål av våra mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i märgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att våga gå fram och hjälpa till om en olycka sker. Läs den detaljerade kursbeskrivningen genom att klicka här: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15795_CourseInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Grimslöf, Sweden | January 24-26, 2020

 • Plats: Grimslöfs Folkhögskola
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Onsdag: 08:00–17:30 Torsdag: 08:00-17:30 och fredag 08:00-12:00
 • Pris: Kontakta oss.
 • Inkluderat: Inkluderat i kursen är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, första-hjälpen Pocket Guide, HLR-certifiering samt NOLS Wilderness Medicine’s internationella Wilderness First Aid certifiering.
 • Beskrivning:

  Grimslöfs Folkhögskola i Småland står som värd för denna kurs. Endast ett fåtal platser är öppna för allmänheten.  Kursen undervisas på svenska.

  NOLS Wilderness Medicine (https://www.nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/) första-hjälpenkurs fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Vi varvar inom- och utomhus lektioner, demonstrationer och praktik hela tiden. Kanske måste du göra en patientundersökning samt plåstra om en vän som blöder från ett sår i ansiktet. Kanske måste du hjälpa en deltagare som har en kraftig allergisk reaktion eller ta hand om en vän vars axel hoppat ur led. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Vi är oftast ute en timme och sedan inomhus en timme eller två – vi varvar lektioner och scenarier hela dagarna.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, magkramper, vrickade fötter, urledvridningar, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, brännskador, behandlingsmetoder, spjälning av brutna ben, allergier, nedkylning, värmerelaterade sjukdomar och evakueringsbeslut mm.

  50 % av kursen är realistiska scenarier där du får öva på vad du har lärt dig. All deltagare kommer att vara både “patienter” och “sjukvårdare”.  50 % är teori, lektion och diskussion om olyckshändelser, sjukdomar och evakuerings-beslut.

  Vårt mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i ryggmärgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att göra sitt bästa om en olycka sker. Maila oss om detaljerad kursbeskrivning eller klicka här: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15814_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Bozeman, MT | February 8-9, 2020

 • Plats: Lindley Center, Bozeman, MT.
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 AM to 6:00 PM each day.
 • Pris: US $260.00
 • Inkluderat: First Aid Pocket Guide, 30-page handout, coffee, tea and snacks and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Aid certification included.
 • Beskrivning:

  Two days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots are open on this WFA course to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios!

  Course site: Lindley Center, Bozeman.

  Detailed Course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15011_CourseInformation.pdf

  CPR is not included in this Wilderness First Aid course but after the course is over on Sunday evening an American Heart Association CPR / AED course is held. This course costs $45.00. It makes for a very long day to add this 3.5 hour long CPR course but it is doable. Crossing Latitudes offers American Heart Association HeartSaver (CPR/AED) courses on a regular basis. Contact us if you are interested in signing up or want to host a course for friends and family.

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Värmdö, Sweden | March 9-13, 2020

 • Location: Skatboet, Värmdö, Sweden
 • Language: Svenska / Swedish
 • Time: TBA
 • Price: TBA
 • Included: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt Wilderness First Aid certifiering. 4 nätters logi är också inkluderat.
 • Description:

  Denna NOLS Wilderness Medicine sjukvårdskurs är bokad av RealGymnasiet. Kursen är inte öppen för allmänheten.

  Om du inte kan hitta ett annat datum som passar dig var snäll och kontakta oss på info@crossinglatitudes.com

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Bozeman, MT. USA | August 22-23, 2020

 • Plats: Lindley Center, Bozeman, MT.
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 AM to 6:00 PM each day.
 • Pris: US $260.00
 • Inkluderat: First Aid Pocket Guide, 30-page handout, coffee, tea and snacks and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Aid certification included.
 • Beskrivning:

  New Date! Two days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots are open on this WFA course to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios!

  Course site: Lindley Center, Bozeman.

  Detailed Course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16153_CourseInformation.pdf

  CPR is not included in this Wilderness First Aid course but after the course is over on Sunday evening an American Heart Association CPR / AED course is held. This course costs $45.00. It makes for a very long day to add this 3.5 hour long CPR course but it is doable. Crossing Latitudes offers American Heart Association HeartSaver (CPR/AED) courses on a regular basis. Contact us if you are interested in signing up or want to host a course for friends and family.

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Helsinki, Finland | August 28-30, 2020

 • Location: Rastila Camping, Helsinki
 • Language: Finnish / Finska
 • Time: Friday 16:00 - 20:00. Saturday & Sunday 08:00 to 18:00
 • Price: €360.00
 • Included: Keittolounas joka päivä, 30-sivuinen NOLS retkeilijän ensiapuopas, englannin- tai ruotsinkielinen NOLS Wilderness Medicine First Aid Pocket Guide -taskuopas, ensiarvio-ohjeliina, NOLS Wilderness Medicine International Wilderness First Aid -ensiaputodistus (WFA) ja todistus elvytyskoulutuksesta. Hinta ei sisällä muita ruokailuja kuin keittolounaan tai majoitusta.
 • Description:
  WFA Helsinki, Finland August 28-30, 2020. This course is taught in Finnish.Here is the finnish course descriptions with more details: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16137_CourseInformation.pdf
Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder Recertification | Bozeman, MT. USA | September 1-3, 2020 (Tuesday, Wednesday & Thursday)

 • Plats: Lindley Center, Bozeman, MT.
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 AM to 5:00 PM each day.
 • Pris: US $320.00
 • Inkluderat: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. Coffee, tea and snacks are also included.
 • Beskrivning:

  New Dates! September 1-3, 2020. Take note that this Wilderness First Responder Recertification course (WFR-R) is on Tuesday, Wednesday and Thursday.

  The three day hands-on WFR refresher course is for folks in need of rectifying their Wilderness First Responder. NOLS Wilderness Medicine WFR Refresher is open to all folks with a WFR of 70 hours or longer. NOLS Wilderness Medicine grads have a “re-entry year” of a year from the date their card expires. Contact us for a detailed course description. Price: $320.00. CPR, NOLS Wilderness Medicine handbook, snacks and drinks included. Course location: Lindley Center in Bozeman, MT. USA.

  Here is a link to the detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16154_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Kiljava, Finland | September 1-3, 2020

 • Plats: Humak Adventure Ed Program, Kiljava
 • Språk: English
 • Tid: 09:15 to 18:00 each day
 • Pris: TBA
 • Inkluderat: Included is the NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout (in English, Finnish or Swedish), a First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid certification and CPR certification.
 • Beskrivning:

  This course is booked by Humak Adventure Education Program at Kiljava, Finland. The course is not open to the public unless you are or have been a student at the school. If you can not find a course date that works for you please email us at info@crossinglatitudes.com

  Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16155_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Flåm, Norway | September 18-20, 2020

 • Plats: Samfunnhuset, Flåm
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 -18:00 each day.
 • Pris: NOK 3800:-
 • Inkluderat: Included in the course fee isNOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide,a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification and CPR certification. Food and lodging is notincluded in your price.
 • Beskrivning:

  New Date! Flåm lies on the shore of the mighty Sognefjord. A great place to visit and take a NOLS Wilderness Medicine course. Three days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA, Swedish Mountain Guides and many other organizations.

  Course site: Flåm Samfunnshus (Flåm Community Center)

  Recommended lodging: Flåm Camping & Hostel  You receive a discount if you rent a room or a cabin. Let them know you are signed up on a NOLS Wilderness Medicine course.

  Here is the link to the course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16161_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Stranda, Norway | September 21-23, 2020

 • Location: Uteguiden, Stranda
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 18:00 each day (Monday, Tuesday & Wednesday)
 • Price: TBA
 • Included: Included in the course fee is a NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification and CPR certification. For food and lodging contact Uteguiden.
 • Description:

  Three days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. This course is open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA, Swedish Mountain Guides and many other international organizations. For price and registration please contact Uteguiden at post@uteguiden.com or Tel: +47 40 55 46 70

  Here is a link to the detailed Student Logistics / Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16354_StudentLogistics.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Färgelanda, Sweden | September 28-30, 2020

 • Plats: Dalslands Folkhögskola, Färgelanda
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: 08:00 till 17:30 var dag.
 • Pris: Kursen är ej öppen till allmänheten.
 • Inkluderat: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt Wilderness First Aid certifiering.
 • Beskrivning:

  Denna kurs på Dalslands Folkhögskola i Färgelanda är tyvärr inte öppen till allmänheten.

  Om du inte kan hitta en kurs som passar dig maila oss på info@crossinglatitudes.com så ska vi se vad vi kan göra för att hjälpa dig.

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Responder | Kobarid, Slovenia | September 28 - October 8, 2020 CANCELLED - COVID-19 travel restrictions

 • Location: Kamp Koren, Kobarid, Slovenia
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 17:00 each day
 • Price: €900.00
 • Included: NOLS Wilderness Medicine handbook, NOLS Wilderness Medicine text book (sent to you when you pay your course fee), Patient Assessment bandana, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international WFR certification included. Lodging is not included.
 • Description:

  Unfortunately this WFR had to be canceled as the travel restrictions to and from Slovenia caused issues for both staff and participants. We hope to return September 2021.

  Crossing Latitudes and the Water Rescue Federation of Slovenia are together hosting a NOLS Wilderness Medicine course in Slovenia. We hope for the same international participation just like last year. 14 different nations were represented.

  The WFR course is designed to provide you with the tools to take care of an injured person and to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  The skills learned on a WFR course are needed whether you are a climber, a sea kayak instructor, a mountaineer, a backpacker or a person who live far away from clinics and hospitals. Calling 911 (US) or 112 (Europe) is not always possible.

  Classroom lectures and demonstrations are combined with realistic scenarios where mock patients will challenge you to integrate your learning.

  Half of your time will be spent completing practical skills, case studies and scenarios designed to challenge your decision making abilities. Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

  This WFR course is held at Kamp Koren, Kobarid, Slovenia. https://www.campingslovenia.com/

  We highly recommend that you book your lodging (tent site, caravan, an Eco chalet or glamping) at Kamp Koren – situated by the Soca River only 500 meters from the town of Kobarid. When you book your lodging at Kamp Koren mention that you are taking the NOLS Wilderness Medicine course. Phone: +386 (0)5 389 13 11 Email: info@kamp-koren.si

  Participants are required to pass both written and practical examinations to obtain WFR and CPR certification. Successful course completion earns you a NOLS Wilderness Medicine Adult & Child CPR certification and a NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Responder international certification.

  The NOLS Wilderness Medicine 80-hour Wilderness First Responder course is international industry standard.

  Here is a link to the detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16075_CourseInformation.pdf

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Stöllet, Sweden | October 6-9, 2020

 • Plats: Klarälvdalens Folkhögskola, Stöllet
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Tisdag 14:00 - 21:00. Onsdag 08:00 -17:00. Torsdag 08:00 -17:00 + nattövening. Fredag 08:00 - 17:00
 • Pris: SEK 4250:-
 • Inkluderat: Inkluderat i kursen är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, första-hjälpen Pocket Guide, HLR-certifiering samt NOLS Wilderness Medicine’s internationella Wilderness First Aid certifiering.
 • Beskrivning:

  Klarälvdalens Folkhögskola har stått som värd för en längre WFA kurs i många, många år nu. Kursen är för elever på skolan men allmänheten är välkommen. Vi undervisar på svenska.

  Denna NOLS Wilderness Medicine första-hjälpen utbildning fokuserar på frilufts-relaterade skador och sjukdomar. Vi täcker Fjälledarnormes rekommendationer för sjukvård med råge!

  Kanske måste du göra en patientundersökning och plåstra om en klättrare som blöder från ett sår i ansiktet. Kanske måste du hjälpa en orienterare som har en kraftig allergisk reaktion eller ta hand om en paddlare vars axel har hoppat ur led. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, magkramper, vrickade fötter, synförändringar, urledvridningar, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, behandlingsmetoder, spjälning av brutna ben, allergier, nedkylning, ryggradsskador och evakueringsbeslut mm.

  Länk till den detaljerade kursbeskrivningen: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16126_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Responder | Kandersteg, Switzerland | October 12-22, 2020

 • Location: Kandersteg International Scout Centre (KISC), Switzerland
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 17:00 each day. Day 6 is a day off.
 • Price: USD $1400.00
 • Included: The course fee includes lodging 11 nights (double rooms), course materials such as the NOLS Wilderness Medicine book, WFR work book, a patient assessment bandana, CPR certification, WFR certification and of course all gear needed for a medicine course (First aid kits, BP cuffs, stethoscope, litters, vaccum matresses, ensolite pads, sleepingbags etc.).
 • Description:

  Kandersteg International Scout Centre (KISC) is our host and a more dramatic setting for a WFR course will be hard to find. Last year we had 30 participants from 13 different countries. Kandersteg is centrally located in Europe – 65 km from Bern, the capital of Switzerland in the heart of the Bernese Alps. Kandersteg is a mecca for hikers offering hiking, via-ferrata paths and multi-pitch rock climbing.

  The skills learned on a WFR course are needed whether you are a climber, a sea kayak instructor, a mountaineer, a backpacker or a person who live far away from clinics and hospitals. Calling 911 (US) or 112 (Europe) is not always possible. The WFR course is designed to provide you with the tools to take care of an injured person and to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  The WFR course is taught in English. NOLS Wilderness Medicine internationally recognized WFR is designed specifically to provide you with the tools to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  Half of your time will be spent completing practical skills, case studies and scenarios designed to challenge your decision making abilities. Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

  Here is a link to the Course Description https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15796_CourseInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Kandersteg, Switzerland | October 23-25, 2020

 • Location: Kandersteg International Scout Centre (KISC), Switzerland
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 17:30 each day (Friday, Saturday & Sunday)
 • Price: $500.00
 • Included: 30 Page NOLS Wilderness Medicine Hand-out, Pocket Guide, CPR certification, Patient assessment bandana, international WFA certification. 4 nights of lodging is included as well.
 • Description:

  Kandersteg International Scout Centre (KISC) is our host and a more dramatic setting for a three day WFA course will be hard to find. Kandersteg is centrally located in Europe – 65 km from Bern, the capital of Switzerland in the heart of the Bernese Alps. Kandersteg is a mecca for hikers offering hiking, via-ferrata paths and multi-pitch rock climbing. We suggest you arrive a few days before course start or stay a few days to enjoy this great area!

  The course are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA.

  The WFA course is taught in English. There is no written or practical test – you just need to be active in both classes and our many scenarios. Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

  Here is a Link to the Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15797_CourseInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Syöte, Pudasjärvi, Finland | October 30 - November 1, 2020

 • Plats: Visitor Center of Syöte
 • Språk: Finnish
 • Tid: Perjantaina 30.10.2020opetusta on kello 10.00–17:00. Lauantaina ja sunnuntaina aloitammekello 09.00 ja päätämme kello 17.00. Pidämme päivän aikana lyhyitä kahvitaukoja ja tunnin lounastauon.
 • Pris: €375.00
 • Inkluderat: Keittolounas joka päivä,30-sivuinen NOLS retkeilijän ensiapuopas, englannin-tai ruotsinkielinen NOLS Wilderness Medicine First Aid Pocket Guide -taskuopas, ensiarvio-ohjeliina, NOLS Wilderness Medicine International Wilderness First Aid -ensiaputodistus (WFA) jatodistus elvytyskoulutuksesta. Hinta ei sisällä muita ruokailuja kuin keittolounaan tai majoitusta.
 • Beskrivning:

  This NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid (WFA) course is taught in Finnish.

  If you want you can receive the hand-out in Swedish or English as well.  NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios!

  Here is a link to the detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16118_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Responder Recertification | Värmdö, Sweden | November 6-8, 2020

 • Location: Skatboet, Värmdö, Stockholm, Sweden
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 18:00 each day (Friday, Saturday & Sunday)
 • Price: SEK 4650:- per person (25% VAT included). Food & lodging is included.
 • Included: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. Lodging & Food is also included.
 • Description:

  Are your wilderness medicine protocols on the tip of your tongue or in the bottom of your pack? Join the leader in wilderness medicine for a three-day scenario-based course to review and practice evacuation and decision making guidelines. Our dynamic, experienced instructors will refresh you on the current techniques, protocols and controversies in the wilderness medicine field.

  The 3-day WFR Recertification course includes Adult/Child CPR & AED. This course is ideal for current Wilderness First Responders and Wildereness EMTs. The WFR Recertification course is pre-approved for 18 hours of EMT CEU’s by CECBEMS.

  WHO CAN RECERTIFY?  If you hold a current Wilderness First Responder certification of at least 70 hours, you can use this WFR-Refresher in order to recertify. If you have a Wilderness Advanced First Aid certification you can also refresh on the WFR-R course.

  After the  course you will receive a NOLS Wilderness Medicine WFR certification upon successful completion of your WFR Recert course. There is both a written and practical test that you have to pass. If you are a WAFA you will receive a WAFA card.

  Students  holding a current WFR certification from any other organization than NOLS Wilderness Medicine are REQUIRED to submit a photocopy of their certification card on the first day of the course.

  If you hold a current WFR certification from any other wilderness medicine organization with less than a 70 hour certification, you will receive a letter of course completion in lieu of a NOLS Wilderness Medicine WFR certification. This letter of completion may allow you to recertify with your original certifying organization. You must contact that organization prior to your NOLS Wilderness Medicine course to ensure that our course will meet their requirements for recertification.

  It is your responsibility to make sure your certification meets this standard. If you are unsure, please contact NOLS Wilderness Medicine before enrolling in a course and review the recertification portion of our website: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/. NOLS Wilderness Medicine certifications will be afforded a one-year period after expiration within which to recertify. This course will also recertify those who hold a valid WEMT (wilderness portion only) or WAFA certification.

  Please email us for the detailed course description. This course is taught in English with participants from all over the world.

  Link to the Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16006_CourseInformation.pdf

   

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Värmdö, Sweden | November 13-15, 2020

 • Location: Skatboet, Värmdö, Sweden
 • Language: English / Engelska
 • Time: 08:00 - 18:00 each day.
 • Price: SEK 4500:-
 • Included: Included in the course fee is NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification and CPR certification. Lodging is included but food is not in your price. If you don’t want to stay over you can deduct 600:- from the course fee.
 • Description:

  This WFA course is taught in English.

  Three days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA, Svenska Fjälledare and many other organizations.

  Skatboet (the Magpie’s nest) is located on the island of Värmdö, Stockholm, Sweden. You can reach Skatboet by bus from Stockholm (approximately 30 minutes bus ride and 10 minutes walk). Skatboet belongs to Stockholm Scouts. Their web page is only in Swedish but on this link you can see some photos of the buildings and the surroundings: http://skatboetvarmdo.se/bildgalleri/

  Lodging is included.

  Here is the link to the detailed description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16139_CourseInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Lindholmen, Sweden | November 20-22, 2020

 • Location: Orkesta Bygdegård, Lindholmen, Vallentuna
 • Language: Svenska / Swedish
 • Time: 08:00 - 18:00 each day.
 • Price: SEK 4250:-
 • Included: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt Wilderness First Aid certifiering. Lunch var dag är också inkluderat och du är välkommen att sova på golvet i Bygdegården eller sätta upp tält utanför.
 • Description:

  SARInfo står som värd för denna 3-dagars NOLS Wilderness Medicine kurs. Kursen undervisas på svenska.

  NOLS Wilderness Medicine (https://www.nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/) första-hjälpenkurs fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Vi varvar inom- och utomhus lektioner, demonstrationer och praktik hela tiden.

  På 3-dagars långa första-hjälpenkurser har vi lite extra tid för diskussioner, reflektion och ett nattscenario. Nattscenariet gör denna kurs unik jämte med våra andra korta kurserna.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, ryggskador, skallskador, sårskötsel, muskel- och skelettskador, medvetslöshet, brännskador, behandlingsmetoder, allergier, nedkylning, värmerelaterade sjukdomar, Hjärt- och lungräddning, evakueringsbeslut och mycket mer. Se lista på alla ämnen i kursbeskrivningen. Vårt mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i märgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att göra sitt bästa om en olycka sker.

  Klicka här för den detaljerad kursbeskrivningen: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16252_CourseInformation2021_FY_.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder | Nurmijärvi, Kiljava, Finland | January 4-14, 2021

 • Location: Nurmijärvi Campus, Kotorannantie 49, 05250 Kiljava, Finland
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 17:00 each day
 • Price: €1025.00 or USD $1165.00
 • Included: NOLS Wilderness Medicine handbook, NOLS Wilderness Medicine text book (sent to you when you pay your course fee), Patient Assessment bandana, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international WFR certification included.
 • Description:

  A Wilderness First Responder (WFR) course is designed to provide you with the tools to take care of an injured person and to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  The skills learned on a WFR course are needed whether you are a climber, a sea kayak instructor, a mountaineer, a backpacker or a person who live far away from clinics and hospitals. Calling 911 (US) or 112 (Europe) is not always possible.

  The WFR certification is highly recommended for members of ATTA, Swedish Mountain Guides and may other organizations.

  Lectures and demonstrations are combined with realistic scenarios where mock patients will challenge you to integrate your learning.

  Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

  The course is open to the public and we usually receive participants from all over Europe and the US.

  Participants are required to pass both written and practical examinations to obtain WFR and CPR certification. Successful course completion earns you a NOLS Wilderness Medicine Adult & Child CPR certification and a NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Responder certification.

  The NOLS Wilderness Medicine 80-hour Wilderness First Responder course is international industry standard.

  Here is a link to the Student Logistics with detailed course description:

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | RealGymnasiet, Sweden | Winter 2021

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Värmdö, Sweden | March 26-28, 2021

 • Location: Skatboet, Värmdö, Stockholm, Sweden
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 18:00 each day (Friday, Saturday & Sunday)
 • Price: SEK 4750:- (VAT included)
 • Included: Included in the course fee is NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification and CPR certification. Lodging is included but food is not in your price. If you don’t want to stay over you can deduct 600:- from the course fee.
 • Description:

  This WFA course is taught in English.

  Three days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA, Svenska Fjälledare and many other organizations.

  Skatboet (the Magpie’s nest) is located on the island of Värmdö, Stockholm, Sweden. You can reach Skatboet by bus from Stockholm (approximately 30 minutes bus ride and 10 minutes walk). Skatboet belongs to Stockholm Scouts. Their web page is only in Swedish but on this link you can see some photos of the buildings and the surroundings: http://skatboetvarmdo.se/bildgalleri/

  Lodging is included.

  Here is the link to the detailed description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16313_StudentLogistics.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder | Flåm, Norway | April 10-20, 2021

 • Plats: Samfunnhuset, Flåm
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 - 17:00 each day.
 • Pris: USD $1400.00
 • Inkluderat: NOLS Wilderness Medicine handbook, NOLS Wilderness Medicine text book (sent to you when you pay your course fee), Patient Assessment bandana, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international WFR certification included. Coffee, tea and snacks are also provided. 11 nights of lodging at the Flåm Camping & Hostel is also included.
 • Beskrivning:

  Join us in Flåm, Norway for yet another international Wilderness First Responder (WFR) course. The WFR course is designed to provide you with the tools to take care of an injured person and to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  The skills learned on a WFR course are needed whether you are a climber, a sea kayak instructor, a mountaineer, a backpacker or a person who live far away from clinics and hospitals. Calling 911 (US) or 112 (Europe) is not always possible.

  The WFR course type is highly recommended for members of ATTA, Swedish Mountain Guides and may other organizations.

  Lectures and demonstrations are combined with realistic scenarios where mock patients will challenge you to integrate your learning.

  Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

  This WFR course is held in Flåm, Norway. The small community of Flåm sits by the shore of Aurland Fjord – part of the mighty Sognefjord. Njord Kayak is our host and lodging is included in your course fee at the Flåm Camp & Hostel. The course is open to the public and we usually receive participants from all over Europe and the US. Click on the link for the detailed course description below.

  Participants are required to pass both written and practical examinations to obtain WFR and CPR certification. Successful course completion earns you a NOLS Wilderness Medicine Adult & Child CPR certification and a NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Responder international certification.

  The NOLS Wilderness Medicine 80-hour Wilderness First Responder course is international industry standard.

  Here is a link to the detailed course description:https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16156_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Veberöd, Sweden | April 16-18, 2021

 • Location: Gula Stugan, Silvåkra, Veberöd
 • Language: Svenska / Swedish
 • Time: Fredagen klockan 10:00 - 18:00. På lördag och söndag 08:00 - 18:00.
 • Price: SEK 5000:-
 • Included: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt Wilderness First Aid certifiering. Kost & logi på golv är också inkluderat.
 • Description:

  Friluftsfrämjandet i Veberöd har bokat denna NOLS Wilderness Medicine kurs. Om du är intresserad så kontakta Fredrik Nilsson på  fredrik.nilsson@friluftsframjandet.se

  Mer information hittar du i kursbeskrivningen: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16247_CourseInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder Recertification | Flåm, Norway | April 23-25, 2021

 • Plats: Samfunnhuset, Flåm
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 -18:00 each day.
 • Pris: NOK 4000:-
 • Inkluderat: Included in the course fee is NOLS Wilderness Medicine Wilderness Handbook, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFR certification and CPR certification. Food and lodging is not included in your price.
 • Beskrivning:

  Join the leader in wilderness medicine for a three-day scenario-based course to review and practice evacuation and decision making guidelines. Flåm, Norway is a great spot for a refresher!

  The 3-day WFR Recertification course includes Adult/Child CPR & AED. This course is ideal for current Wilderness First Responders and Wildereness EMTs. The WFR Recertification course is pre-approved for 18 hours of EMT CEU’s by CECBEMS.

  The WFR-Refresher course usually draws folks from all over Europe.  Flåm Camping & Hostel gives a discount to all NOLS Wilderness Medicine participants.

  Who can recertify?  If you hold a current Wilderness First Responder certification of at least 70 hours, you can use this WFR-Refresher in order to recertify. If you have a Wilderness Advanced First Aid certification you can also refresh on the WFR-R course.

  After the  course you will receive a NOLS Wilderness Medicine WFR certification upon successful completion of your WFR Recert course. There is both a written and practical test that you have to pass. If you are a WAFA you will receive a WAFA card.

  Students  holding a current WFR certification from any other organization than NOLS Wilderness Medicine are REQUIRED to submit a photocopy of their certification card on the first day of the course.

  It is your responsibility to make sure your certification meets this standard. If you are unsure, please contact NOLS Wilderness Medicine before enrolling in a course and review the recertification portion of our website: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/. NOLS Wilderness Medicine certifications will be afforded a one-year period after expiration within which to recertify. This course will also recertify those who hold a valid WEMT (wilderness portion only) or WAFA certification.

  Please email us for the detailed course description. This course is taught in English.

  Here is a link to the Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16157_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Flåm, Norway | April 30 - May 2, 2021

 • Location: Samfunnhuset, Flåm
 • Language: English / Engelska
 • Time: 08:00 - 18:00 each day.
 • Price: NOK 4000:-
 • Included: Included in the course fee isNOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide,a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification and CPR certification. Food and lodging is not included in your price.
 • Description:

  Flåm lies on the shore of the mighty Sognefjord. A great place to visit and take a NOLS Wilderness Medicine course. Three days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA, Swedish Mountain Guides and many other organizations.

  Course site: Flåm Samfunnshus (Flåm Community Center)

  Recommended lodging: Flåm Camping & Hostel  You receive a discount if you rent a room or a cabin. Let them know you are signed up on a NOLS Wilderness Medicine course.

  Link to the course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16158_CourseInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder Recertication | Värmdö, Sweden | November 5-7, 2021

 • Location: Skatboet, Värmdö, Stockholm, Sweden
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 18:00 each day (Friday, Saturday & Sunday)
 • Price: SEK 5000:- (VAT included)
 • Included: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. Food & Lodging is also included.
 • Description:

  Are your wilderness medicine protocols on the tip of your tongue or in the bottom of your pack? Join the leader in wilderness medicine for a three-day scenario-based course to review and practice evacuation and decision making guidelines. Our dynamic, experienced instructors will refresh you on the current techniques, protocols and controversies in the wilderness medicine field.

  The 3-day WFR Recertification course includes Adult/Child CPR & AED. This course is ideal for current Wilderness First Responders and Wildereness EMTs. The WFR Recertification course is pre-approved for 18 hours of EMT CEU’s by CECBEMS.

  WHO CAN RECERTIFY?  If you hold a current Wilderness First Responder certification of at least 70 hours, you can use this WFR-Refresher in order to recertify. If you have a Wilderness Advanced First Aid certification you can also refresh on the WFR-R course.

  After the  course you will receive a NOLS Wilderness Medicine WFR certification upon successful completion of your WFR Recert course. There is both a written and practical test that you have to pass. If you are a WAFA you will receive a WAFA card.

  Students  holding a current WFR certification from any other organization than NOLS Wilderness Medicine are REQUIRED to submit a photocopy of their certification card on the first day of the course.

  If you hold a current WFR certification from any other wilderness medicine organization with less than a 70 hour certification, you will receive a letter of course completion in lieu of a NOLS Wilderness Medicine WFR certification. This letter of completion may allow you to recertify with your original certifying organization. You must contact that organization prior to your NOLS Wilderness Medicine course to ensure that our course will meet their requirements for recertification.

  It is your responsibility to make sure your certification meets this standard. If you are unsure, please contact NOLS Wilderness Medicine before enrolling in a course and review the recertification portion of our website: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/. NOLS Wilderness Medicine certifications will be afforded a one-year period after expiration within which to recertify. This course will also recertify those who hold a valid WEMT (wilderness portion only) or WAFA certification.

  Please email us for the detailed course description. This course is taught in English with participants from all over the world.

  Link to the Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16315_StudentLogistics.pdf

   

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid Courses (16-24 hours / timmar)

NOLS Wilderness First Aid | Ås, Sweden | January 13-15, 2020

 • Location: Dille Naturbruksgymnasium, Ås
 • Language: Svenska / Swedish
 • Time: 08:00 - 18:00 var dag.
 • Price: SEK 4000:-
 • Included: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt Wilderness First Aid certifiering.
 • Description:

  Denna tre dagars NOLS Wilderness Medicine första-hjälpenkurs utanför Östersund  fokuserar på frilufts-relaterade skador och sjukdomar. Kursen täcker fjälledarnormes rekomendationer för sjukvård – inkluderat improviserade bårar. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, hjärt- och lungräddning, magont, vrickade fötter, urledvridningar, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, spjälning, allergier, nedkylning, ryggradsskador och evakueringsbeslut mm. 50 % av kursen är scenarier, praktik och demonstration av behandlingsmetoder. 50 % är teori, lektioner och diskussioner om olyckshändelser, sjukdomar och beslut. Vi kommer att tillbringa mycket tid utomhus men även flera timmar om dagen inne i klassrummet. Ett mål av våra mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i märgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att våga gå fram och hjälpa till om en olycka sker. Läs den detaljerade kursbeskrivningen genom att klicka här: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15795_CourseInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Grimslöf, Sweden | January 24-26, 2020

 • Plats: Grimslöfs Folkhögskola
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Onsdag: 08:00–17:30 Torsdag: 08:00-17:30 och fredag 08:00-12:00
 • Pris: Kontakta oss.
 • Inkluderat: Inkluderat i kursen är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, första-hjälpen Pocket Guide, HLR-certifiering samt NOLS Wilderness Medicine’s internationella Wilderness First Aid certifiering.
 • Beskrivning:

  Grimslöfs Folkhögskola i Småland står som värd för denna kurs. Endast ett fåtal platser är öppna för allmänheten.  Kursen undervisas på svenska.

  NOLS Wilderness Medicine (https://www.nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/) första-hjälpenkurs fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Vi varvar inom- och utomhus lektioner, demonstrationer och praktik hela tiden. Kanske måste du göra en patientundersökning samt plåstra om en vän som blöder från ett sår i ansiktet. Kanske måste du hjälpa en deltagare som har en kraftig allergisk reaktion eller ta hand om en vän vars axel hoppat ur led. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Vi är oftast ute en timme och sedan inomhus en timme eller två – vi varvar lektioner och scenarier hela dagarna.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, magkramper, vrickade fötter, urledvridningar, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, brännskador, behandlingsmetoder, spjälning av brutna ben, allergier, nedkylning, värmerelaterade sjukdomar och evakueringsbeslut mm.

  50 % av kursen är realistiska scenarier där du får öva på vad du har lärt dig. All deltagare kommer att vara både “patienter” och “sjukvårdare”.  50 % är teori, lektion och diskussion om olyckshändelser, sjukdomar och evakuerings-beslut.

  Vårt mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i ryggmärgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att göra sitt bästa om en olycka sker. Maila oss om detaljerad kursbeskrivning eller klicka här: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15814_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Bozeman, MT | February 8-9, 2020

 • Plats: Lindley Center, Bozeman, MT.
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 AM to 6:00 PM each day.
 • Pris: US $260.00
 • Inkluderat: First Aid Pocket Guide, 30-page handout, coffee, tea and snacks and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Aid certification included.
 • Beskrivning:

  Two days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots are open on this WFA course to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios!

  Course site: Lindley Center, Bozeman.

  Detailed Course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15011_CourseInformation.pdf

  CPR is not included in this Wilderness First Aid course but after the course is over on Sunday evening an American Heart Association CPR / AED course is held. This course costs $45.00. It makes for a very long day to add this 3.5 hour long CPR course but it is doable. Crossing Latitudes offers American Heart Association HeartSaver (CPR/AED) courses on a regular basis. Contact us if you are interested in signing up or want to host a course for friends and family.

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Värmdö, Sweden | March 9-13, 2020

 • Location: Skatboet, Värmdö, Sweden
 • Language: Svenska / Swedish
 • Time: TBA
 • Price: TBA
 • Included: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt Wilderness First Aid certifiering. 4 nätters logi är också inkluderat.
 • Description:

  Denna NOLS Wilderness Medicine sjukvårdskurs är bokad av RealGymnasiet. Kursen är inte öppen för allmänheten.

  Om du inte kan hitta ett annat datum som passar dig var snäll och kontakta oss på info@crossinglatitudes.com

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Bozeman, MT. USA | August 22-23, 2020

 • Plats: Lindley Center, Bozeman, MT.
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 AM to 6:00 PM each day.
 • Pris: US $260.00
 • Inkluderat: First Aid Pocket Guide, 30-page handout, coffee, tea and snacks and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Aid certification included.
 • Beskrivning:

  New Date! Two days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots are open on this WFA course to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios!

  Course site: Lindley Center, Bozeman.

  Detailed Course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16153_CourseInformation.pdf

  CPR is not included in this Wilderness First Aid course but after the course is over on Sunday evening an American Heart Association CPR / AED course is held. This course costs $45.00. It makes for a very long day to add this 3.5 hour long CPR course but it is doable. Crossing Latitudes offers American Heart Association HeartSaver (CPR/AED) courses on a regular basis. Contact us if you are interested in signing up or want to host a course for friends and family.

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Helsinki, Finland | August 28-30, 2020

 • Location: Rastila Camping, Helsinki
 • Language: Finnish / Finska
 • Time: Friday 16:00 - 20:00. Saturday & Sunday 08:00 to 18:00
 • Price: €360.00
 • Included: Keittolounas joka päivä, 30-sivuinen NOLS retkeilijän ensiapuopas, englannin- tai ruotsinkielinen NOLS Wilderness Medicine First Aid Pocket Guide -taskuopas, ensiarvio-ohjeliina, NOLS Wilderness Medicine International Wilderness First Aid -ensiaputodistus (WFA) ja todistus elvytyskoulutuksesta. Hinta ei sisällä muita ruokailuja kuin keittolounaan tai majoitusta.
 • Description:
  WFA Helsinki, Finland August 28-30, 2020. This course is taught in Finnish.Here is the finnish course descriptions with more details: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16137_CourseInformation.pdf
Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Kiljava, Finland | September 1-3, 2020

 • Plats: Humak Adventure Ed Program, Kiljava
 • Språk: English
 • Tid: 09:15 to 18:00 each day
 • Pris: TBA
 • Inkluderat: Included is the NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout (in English, Finnish or Swedish), a First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid certification and CPR certification.
 • Beskrivning:

  This course is booked by Humak Adventure Education Program at Kiljava, Finland. The course is not open to the public unless you are or have been a student at the school. If you can not find a course date that works for you please email us at info@crossinglatitudes.com

  Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16155_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Flåm, Norway | September 18-20, 2020

 • Plats: Samfunnhuset, Flåm
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 -18:00 each day.
 • Pris: NOK 3800:-
 • Inkluderat: Included in the course fee isNOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide,a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification and CPR certification. Food and lodging is notincluded in your price.
 • Beskrivning:

  New Date! Flåm lies on the shore of the mighty Sognefjord. A great place to visit and take a NOLS Wilderness Medicine course. Three days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA, Swedish Mountain Guides and many other organizations.

  Course site: Flåm Samfunnshus (Flåm Community Center)

  Recommended lodging: Flåm Camping & Hostel  You receive a discount if you rent a room or a cabin. Let them know you are signed up on a NOLS Wilderness Medicine course.

  Here is the link to the course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16161_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Stranda, Norway | September 21-23, 2020

 • Location: Uteguiden, Stranda
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 18:00 each day (Monday, Tuesday & Wednesday)
 • Price: TBA
 • Included: Included in the course fee is a NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification and CPR certification. For food and lodging contact Uteguiden.
 • Description:

  Three days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. This course is open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA, Swedish Mountain Guides and many other international organizations. For price and registration please contact Uteguiden at post@uteguiden.com or Tel: +47 40 55 46 70

  Here is a link to the detailed Student Logistics / Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16354_StudentLogistics.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Färgelanda, Sweden | September 28-30, 2020

 • Plats: Dalslands Folkhögskola, Färgelanda
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: 08:00 till 17:30 var dag.
 • Pris: Kursen är ej öppen till allmänheten.
 • Inkluderat: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt Wilderness First Aid certifiering.
 • Beskrivning:

  Denna kurs på Dalslands Folkhögskola i Färgelanda är tyvärr inte öppen till allmänheten.

  Om du inte kan hitta en kurs som passar dig maila oss på info@crossinglatitudes.com så ska vi se vad vi kan göra för att hjälpa dig.

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Stöllet, Sweden | October 6-9, 2020

 • Plats: Klarälvdalens Folkhögskola, Stöllet
 • Språk: Svenska / Swedish
 • Tid: Tisdag 14:00 - 21:00. Onsdag 08:00 -17:00. Torsdag 08:00 -17:00 + nattövening. Fredag 08:00 - 17:00
 • Pris: SEK 4250:-
 • Inkluderat: Inkluderat i kursen är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, första-hjälpen Pocket Guide, HLR-certifiering samt NOLS Wilderness Medicine’s internationella Wilderness First Aid certifiering.
 • Beskrivning:

  Klarälvdalens Folkhögskola har stått som värd för en längre WFA kurs i många, många år nu. Kursen är för elever på skolan men allmänheten är välkommen. Vi undervisar på svenska.

  Denna NOLS Wilderness Medicine första-hjälpen utbildning fokuserar på frilufts-relaterade skador och sjukdomar. Vi täcker Fjälledarnormes rekommendationer för sjukvård med råge!

  Kanske måste du göra en patientundersökning och plåstra om en klättrare som blöder från ett sår i ansiktet. Kanske måste du hjälpa en orienterare som har en kraftig allergisk reaktion eller ta hand om en paddlare vars axel har hoppat ur led. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, magkramper, vrickade fötter, synförändringar, urledvridningar, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, behandlingsmetoder, spjälning av brutna ben, allergier, nedkylning, ryggradsskador och evakueringsbeslut mm.

  Länk till den detaljerade kursbeskrivningen: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16126_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Kandersteg, Switzerland | October 23-25, 2020

 • Location: Kandersteg International Scout Centre (KISC), Switzerland
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 17:30 each day (Friday, Saturday & Sunday)
 • Price: $500.00
 • Included: 30 Page NOLS Wilderness Medicine Hand-out, Pocket Guide, CPR certification, Patient assessment bandana, international WFA certification. 4 nights of lodging is included as well.
 • Description:

  Kandersteg International Scout Centre (KISC) is our host and a more dramatic setting for a three day WFA course will be hard to find. Kandersteg is centrally located in Europe – 65 km from Bern, the capital of Switzerland in the heart of the Bernese Alps. Kandersteg is a mecca for hikers offering hiking, via-ferrata paths and multi-pitch rock climbing. We suggest you arrive a few days before course start or stay a few days to enjoy this great area!

  The course are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA.

  The WFA course is taught in English. There is no written or practical test – you just need to be active in both classes and our many scenarios. Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

  Here is a Link to the Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15797_CourseInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Syöte, Pudasjärvi, Finland | October 30 - November 1, 2020

 • Plats: Visitor Center of Syöte
 • Språk: Finnish
 • Tid: Perjantaina 30.10.2020opetusta on kello 10.00–17:00. Lauantaina ja sunnuntaina aloitammekello 09.00 ja päätämme kello 17.00. Pidämme päivän aikana lyhyitä kahvitaukoja ja tunnin lounastauon.
 • Pris: €375.00
 • Inkluderat: Keittolounas joka päivä,30-sivuinen NOLS retkeilijän ensiapuopas, englannin-tai ruotsinkielinen NOLS Wilderness Medicine First Aid Pocket Guide -taskuopas, ensiarvio-ohjeliina, NOLS Wilderness Medicine International Wilderness First Aid -ensiaputodistus (WFA) jatodistus elvytyskoulutuksesta. Hinta ei sisällä muita ruokailuja kuin keittolounaan tai majoitusta.
 • Beskrivning:

  This NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid (WFA) course is taught in Finnish.

  If you want you can receive the hand-out in Swedish or English as well.  NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios!

  Here is a link to the detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16118_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Aid | Värmdö, Sweden | November 13-15, 2020

 • Location: Skatboet, Värmdö, Sweden
 • Language: English / Engelska
 • Time: 08:00 - 18:00 each day.
 • Price: SEK 4500:-
 • Included: Included in the course fee is NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification and CPR certification. Lodging is included but food is not in your price. If you don’t want to stay over you can deduct 600:- from the course fee.
 • Description:

  This WFA course is taught in English.

  Three days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA, Svenska Fjälledare and many other organizations.

  Skatboet (the Magpie’s nest) is located on the island of Värmdö, Stockholm, Sweden. You can reach Skatboet by bus from Stockholm (approximately 30 minutes bus ride and 10 minutes walk). Skatboet belongs to Stockholm Scouts. Their web page is only in Swedish but on this link you can see some photos of the buildings and the surroundings: http://skatboetvarmdo.se/bildgalleri/

  Lodging is included.

  Here is the link to the detailed description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16139_CourseInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Lindholmen, Sweden | November 20-22, 2020

 • Location: Orkesta Bygdegård, Lindholmen, Vallentuna
 • Language: Svenska / Swedish
 • Time: 08:00 - 18:00 each day.
 • Price: SEK 4250:-
 • Included: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt Wilderness First Aid certifiering. Lunch var dag är också inkluderat och du är välkommen att sova på golvet i Bygdegården eller sätta upp tält utanför.
 • Description:

  SARInfo står som värd för denna 3-dagars NOLS Wilderness Medicine kurs. Kursen undervisas på svenska.

  NOLS Wilderness Medicine (https://www.nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/) första-hjälpenkurs fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Vi varvar inom- och utomhus lektioner, demonstrationer och praktik hela tiden.

  På 3-dagars långa första-hjälpenkurser har vi lite extra tid för diskussioner, reflektion och ett nattscenario. Nattscenariet gör denna kurs unik jämte med våra andra korta kurserna.

  Kursmaterialet täcker bl.a. patientundersökning, ryggskador, skallskador, sårskötsel, muskel- och skelettskador, medvetslöshet, brännskador, behandlingsmetoder, allergier, nedkylning, värmerelaterade sjukdomar, Hjärt- och lungräddning, evakueringsbeslut och mycket mer. Se lista på alla ämnen i kursbeskrivningen. Vårt mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i märgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att göra sitt bästa om en olycka sker.

  Klicka här för den detaljerad kursbeskrivningen: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16252_CourseInformation2021_FY_.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | RealGymnasiet, Sweden | Winter 2021

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Värmdö, Sweden | March 26-28, 2021

 • Location: Skatboet, Värmdö, Stockholm, Sweden
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 18:00 each day (Friday, Saturday & Sunday)
 • Price: SEK 4750:- (VAT included)
 • Included: Included in the course fee is NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification and CPR certification. Lodging is included but food is not in your price. If you don’t want to stay over you can deduct 600:- from the course fee.
 • Description:

  This WFA course is taught in English.

  Three days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA, Svenska Fjälledare and many other organizations.

  Skatboet (the Magpie’s nest) is located on the island of Värmdö, Stockholm, Sweden. You can reach Skatboet by bus from Stockholm (approximately 30 minutes bus ride and 10 minutes walk). Skatboet belongs to Stockholm Scouts. Their web page is only in Swedish but on this link you can see some photos of the buildings and the surroundings: http://skatboetvarmdo.se/bildgalleri/

  Lodging is included.

  Here is the link to the detailed description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16313_StudentLogistics.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Veberöd, Sweden | April 16-18, 2021

 • Location: Gula Stugan, Silvåkra, Veberöd
 • Language: Svenska / Swedish
 • Time: Fredagen klockan 10:00 - 18:00. På lördag och söndag 08:00 - 18:00.
 • Price: SEK 5000:-
 • Included: Inkluderat är ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocket guide, HLR-certifiering samt Wilderness First Aid certifiering. Kost & logi på golv är också inkluderat.
 • Description:

  Friluftsfrämjandet i Veberöd har bokat denna NOLS Wilderness Medicine kurs. Om du är intresserad så kontakta Fredrik Nilsson på  fredrik.nilsson@friluftsframjandet.se

  Mer information hittar du i kursbeskrivningen: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16247_CourseInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Aid | Flåm, Norway | April 30 - May 2, 2021

 • Location: Samfunnhuset, Flåm
 • Language: English / Engelska
 • Time: 08:00 - 18:00 each day.
 • Price: NOK 4000:-
 • Included: Included in the course fee isNOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid 30 page handout, First Aid Pocket Guide,a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFA certification and CPR certification. Food and lodging is not included in your price.
 • Description:

  Flåm lies on the shore of the mighty Sognefjord. A great place to visit and take a NOLS Wilderness Medicine course. Three days of intense training in Wilderness First Aid. NOLS Wilderness Medicine will teach you the skills needed so you can care for an injured friend until the pros arrive. These courses are open to everyone. No previous experience needed. A few spots on this Wilderness First Aid course is open to NOLS Wilderness Medicine grads who need to recertify their Wilderness First Responder (WFR) or Wilderness Advanced First Aid (WAFA). CPR is included in this Wilderness First Aid course. We promise that you will have fun while learning really important skills! 50% of our time are hands-on with outdoor scenarios! This course type is recommended for all members of ATTA, Swedish Mountain Guides and many other organizations.

  Course site: Flåm Samfunnshus (Flåm Community Center)

  Recommended lodging: Flåm Camping & Hostel  You receive a discount if you rent a room or a cabin. Let them know you are signed up on a NOLS Wilderness Medicine course.

  Link to the course description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16158_CourseInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness Advanced First Aid Courses (40 hours / timmar)

Please check back soon for more courses, or contact info@crossinglatitudes.com to schedule a course.

NOLS Wilderness First Responder Courses (80 hours / timmar)

NOLS Wilderness First Responder | Kobarid, Slovenia | September 28 - October 8, 2020 CANCELLED - COVID-19 travel restrictions

 • Location: Kamp Koren, Kobarid, Slovenia
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 17:00 each day
 • Price: €900.00
 • Included: NOLS Wilderness Medicine handbook, NOLS Wilderness Medicine text book (sent to you when you pay your course fee), Patient Assessment bandana, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international WFR certification included. Lodging is not included.
 • Description:

  Unfortunately this WFR had to be canceled as the travel restrictions to and from Slovenia caused issues for both staff and participants. We hope to return September 2021.

  Crossing Latitudes and the Water Rescue Federation of Slovenia are together hosting a NOLS Wilderness Medicine course in Slovenia. We hope for the same international participation just like last year. 14 different nations were represented.

  The WFR course is designed to provide you with the tools to take care of an injured person and to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  The skills learned on a WFR course are needed whether you are a climber, a sea kayak instructor, a mountaineer, a backpacker or a person who live far away from clinics and hospitals. Calling 911 (US) or 112 (Europe) is not always possible.

  Classroom lectures and demonstrations are combined with realistic scenarios where mock patients will challenge you to integrate your learning.

  Half of your time will be spent completing practical skills, case studies and scenarios designed to challenge your decision making abilities. Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

  This WFR course is held at Kamp Koren, Kobarid, Slovenia. https://www.campingslovenia.com/

  We highly recommend that you book your lodging (tent site, caravan, an Eco chalet or glamping) at Kamp Koren – situated by the Soca River only 500 meters from the town of Kobarid. When you book your lodging at Kamp Koren mention that you are taking the NOLS Wilderness Medicine course. Phone: +386 (0)5 389 13 11 Email: info@kamp-koren.si

  Participants are required to pass both written and practical examinations to obtain WFR and CPR certification. Successful course completion earns you a NOLS Wilderness Medicine Adult & Child CPR certification and a NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Responder international certification.

  The NOLS Wilderness Medicine 80-hour Wilderness First Responder course is international industry standard.

  Here is a link to the detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16075_CourseInformation.pdf

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder | Kandersteg, Switzerland | October 12-22, 2020

 • Location: Kandersteg International Scout Centre (KISC), Switzerland
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 17:00 each day. Day 6 is a day off.
 • Price: USD $1400.00
 • Included: The course fee includes lodging 11 nights (double rooms), course materials such as the NOLS Wilderness Medicine book, WFR work book, a patient assessment bandana, CPR certification, WFR certification and of course all gear needed for a medicine course (First aid kits, BP cuffs, stethoscope, litters, vaccum matresses, ensolite pads, sleepingbags etc.).
 • Description:

  Kandersteg International Scout Centre (KISC) is our host and a more dramatic setting for a WFR course will be hard to find. Last year we had 30 participants from 13 different countries. Kandersteg is centrally located in Europe – 65 km from Bern, the capital of Switzerland in the heart of the Bernese Alps. Kandersteg is a mecca for hikers offering hiking, via-ferrata paths and multi-pitch rock climbing.

  The skills learned on a WFR course are needed whether you are a climber, a sea kayak instructor, a mountaineer, a backpacker or a person who live far away from clinics and hospitals. Calling 911 (US) or 112 (Europe) is not always possible. The WFR course is designed to provide you with the tools to take care of an injured person and to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  The WFR course is taught in English. NOLS Wilderness Medicine internationally recognized WFR is designed specifically to provide you with the tools to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  Half of your time will be spent completing practical skills, case studies and scenarios designed to challenge your decision making abilities. Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

  Here is a link to the Course Description https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_15796_CourseInformation.pdf

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder | Nurmijärvi, Kiljava, Finland | January 4-14, 2021

 • Location: Nurmijärvi Campus, Kotorannantie 49, 05250 Kiljava, Finland
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 17:00 each day
 • Price: €1025.00 or USD $1165.00
 • Included: NOLS Wilderness Medicine handbook, NOLS Wilderness Medicine text book (sent to you when you pay your course fee), Patient Assessment bandana, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international WFR certification included.
 • Description:

  A Wilderness First Responder (WFR) course is designed to provide you with the tools to take care of an injured person and to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  The skills learned on a WFR course are needed whether you are a climber, a sea kayak instructor, a mountaineer, a backpacker or a person who live far away from clinics and hospitals. Calling 911 (US) or 112 (Europe) is not always possible.

  The WFR certification is highly recommended for members of ATTA, Swedish Mountain Guides and may other organizations.

  Lectures and demonstrations are combined with realistic scenarios where mock patients will challenge you to integrate your learning.

  Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

  The course is open to the public and we usually receive participants from all over Europe and the US.

  Participants are required to pass both written and practical examinations to obtain WFR and CPR certification. Successful course completion earns you a NOLS Wilderness Medicine Adult & Child CPR certification and a NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Responder certification.

  The NOLS Wilderness Medicine 80-hour Wilderness First Responder course is international industry standard.

  Here is a link to the Student Logistics with detailed course description:

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder | Flåm, Norway | April 10-20, 2021

 • Plats: Samfunnhuset, Flåm
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 - 17:00 each day.
 • Pris: USD $1400.00
 • Inkluderat: NOLS Wilderness Medicine handbook, NOLS Wilderness Medicine text book (sent to you when you pay your course fee), Patient Assessment bandana, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international WFR certification included. Coffee, tea and snacks are also provided. 11 nights of lodging at the Flåm Camping & Hostel is also included.
 • Beskrivning:

  Join us in Flåm, Norway for yet another international Wilderness First Responder (WFR) course. The WFR course is designed to provide you with the tools to take care of an injured person and to make critical medical and evacuation decisions in remote locations.

  The skills learned on a WFR course are needed whether you are a climber, a sea kayak instructor, a mountaineer, a backpacker or a person who live far away from clinics and hospitals. Calling 911 (US) or 112 (Europe) is not always possible.

  The WFR course type is highly recommended for members of ATTA, Swedish Mountain Guides and may other organizations.

  Lectures and demonstrations are combined with realistic scenarios where mock patients will challenge you to integrate your learning.

  Learning takes place both in the classroom and in outdoor settings regardless of weather conditions. Come prepared for wet, muddy, cold or hot environments.

  This WFR course is held in Flåm, Norway. The small community of Flåm sits by the shore of Aurland Fjord – part of the mighty Sognefjord. Njord Kayak is our host and lodging is included in your course fee at the Flåm Camp & Hostel. The course is open to the public and we usually receive participants from all over Europe and the US. Click on the link for the detailed course description below.

  Participants are required to pass both written and practical examinations to obtain WFR and CPR certification. Successful course completion earns you a NOLS Wilderness Medicine Adult & Child CPR certification and a NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Responder international certification.

  The NOLS Wilderness Medicine 80-hour Wilderness First Responder course is international industry standard.

  Here is a link to the detailed course description:https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16156_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Responder Recertification Courses

NOLS Wilderness First Responder Recertification | Bozeman, MT. USA | September 1-3, 2020 (Tuesday, Wednesday & Thursday)

 • Plats: Lindley Center, Bozeman, MT.
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 AM to 5:00 PM each day.
 • Pris: US $320.00
 • Inkluderat: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. Coffee, tea and snacks are also included.
 • Beskrivning:

  New Dates! September 1-3, 2020. Take note that this Wilderness First Responder Recertification course (WFR-R) is on Tuesday, Wednesday and Thursday.

  The three day hands-on WFR refresher course is for folks in need of rectifying their Wilderness First Responder. NOLS Wilderness Medicine WFR Refresher is open to all folks with a WFR of 70 hours or longer. NOLS Wilderness Medicine grads have a “re-entry year” of a year from the date their card expires. Contact us for a detailed course description. Price: $320.00. CPR, NOLS Wilderness Medicine handbook, snacks and drinks included. Course location: Lindley Center in Bozeman, MT. USA.

  Here is a link to the detailed Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16154_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Responder Recertification | Värmdö, Sweden | November 6-8, 2020

 • Location: Skatboet, Värmdö, Stockholm, Sweden
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 18:00 each day (Friday, Saturday & Sunday)
 • Price: SEK 4650:- per person (25% VAT included). Food & lodging is included.
 • Included: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. Lodging & Food is also included.
 • Description:

  Are your wilderness medicine protocols on the tip of your tongue or in the bottom of your pack? Join the leader in wilderness medicine for a three-day scenario-based course to review and practice evacuation and decision making guidelines. Our dynamic, experienced instructors will refresh you on the current techniques, protocols and controversies in the wilderness medicine field.

  The 3-day WFR Recertification course includes Adult/Child CPR & AED. This course is ideal for current Wilderness First Responders and Wildereness EMTs. The WFR Recertification course is pre-approved for 18 hours of EMT CEU’s by CECBEMS.

  WHO CAN RECERTIFY?  If you hold a current Wilderness First Responder certification of at least 70 hours, you can use this WFR-Refresher in order to recertify. If you have a Wilderness Advanced First Aid certification you can also refresh on the WFR-R course.

  After the  course you will receive a NOLS Wilderness Medicine WFR certification upon successful completion of your WFR Recert course. There is both a written and practical test that you have to pass. If you are a WAFA you will receive a WAFA card.

  Students  holding a current WFR certification from any other organization than NOLS Wilderness Medicine are REQUIRED to submit a photocopy of their certification card on the first day of the course.

  If you hold a current WFR certification from any other wilderness medicine organization with less than a 70 hour certification, you will receive a letter of course completion in lieu of a NOLS Wilderness Medicine WFR certification. This letter of completion may allow you to recertify with your original certifying organization. You must contact that organization prior to your NOLS Wilderness Medicine course to ensure that our course will meet their requirements for recertification.

  It is your responsibility to make sure your certification meets this standard. If you are unsure, please contact NOLS Wilderness Medicine before enrolling in a course and review the recertification portion of our website: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/. NOLS Wilderness Medicine certifications will be afforded a one-year period after expiration within which to recertify. This course will also recertify those who hold a valid WEMT (wilderness portion only) or WAFA certification.

  Please email us for the detailed course description. This course is taught in English with participants from all over the world.

  Link to the Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16006_CourseInformation.pdf

   

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register

NOLS Wilderness First Responder Recertification | Flåm, Norway | April 23-25, 2021

 • Plats: Samfunnhuset, Flåm
 • Språk: English
 • Tid: 08:00 -18:00 each day.
 • Pris: NOK 4000:-
 • Inkluderat: Included in the course fee is NOLS Wilderness Medicine Wilderness Handbook, a patient assessment bandana, NOLS Wilderness Medicine WFR certification and CPR certification. Food and lodging is not included in your price.
 • Beskrivning:

  Join the leader in wilderness medicine for a three-day scenario-based course to review and practice evacuation and decision making guidelines. Flåm, Norway is a great spot for a refresher!

  The 3-day WFR Recertification course includes Adult/Child CPR & AED. This course is ideal for current Wilderness First Responders and Wildereness EMTs. The WFR Recertification course is pre-approved for 18 hours of EMT CEU’s by CECBEMS.

  The WFR-Refresher course usually draws folks from all over Europe.  Flåm Camping & Hostel gives a discount to all NOLS Wilderness Medicine participants.

  Who can recertify?  If you hold a current Wilderness First Responder certification of at least 70 hours, you can use this WFR-Refresher in order to recertify. If you have a Wilderness Advanced First Aid certification you can also refresh on the WFR-R course.

  After the  course you will receive a NOLS Wilderness Medicine WFR certification upon successful completion of your WFR Recert course. There is both a written and practical test that you have to pass. If you are a WAFA you will receive a WAFA card.

  Students  holding a current WFR certification from any other organization than NOLS Wilderness Medicine are REQUIRED to submit a photocopy of their certification card on the first day of the course.

  It is your responsibility to make sure your certification meets this standard. If you are unsure, please contact NOLS Wilderness Medicine before enrolling in a course and review the recertification portion of our website: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/. NOLS Wilderness Medicine certifications will be afforded a one-year period after expiration within which to recertify. This course will also recertify those who hold a valid WEMT (wilderness portion only) or WAFA certification.

  Please email us for the detailed course description. This course is taught in English.

  Here is a link to the Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16157_CourseInformation.pdf

För mer information och anmälan kontakta info@crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness First Responder Recertication | Värmdö, Sweden | November 5-7, 2021

 • Location: Skatboet, Värmdö, Stockholm, Sweden
 • Language: English
 • Time: 08:00 - 18:00 each day (Friday, Saturday & Sunday)
 • Price: SEK 5000:- (VAT included)
 • Included: New NOLS Wilderness Medicine handbook , handouts, CPR certification and NOLS Wilderness Medicine international Wilderness First Responder certification included. Food & Lodging is also included.
 • Description:

  Are your wilderness medicine protocols on the tip of your tongue or in the bottom of your pack? Join the leader in wilderness medicine for a three-day scenario-based course to review and practice evacuation and decision making guidelines. Our dynamic, experienced instructors will refresh you on the current techniques, protocols and controversies in the wilderness medicine field.

  The 3-day WFR Recertification course includes Adult/Child CPR & AED. This course is ideal for current Wilderness First Responders and Wildereness EMTs. The WFR Recertification course is pre-approved for 18 hours of EMT CEU’s by CECBEMS.

  WHO CAN RECERTIFY?  If you hold a current Wilderness First Responder certification of at least 70 hours, you can use this WFR-Refresher in order to recertify. If you have a Wilderness Advanced First Aid certification you can also refresh on the WFR-R course.

  After the  course you will receive a NOLS Wilderness Medicine WFR certification upon successful completion of your WFR Recert course. There is both a written and practical test that you have to pass. If you are a WAFA you will receive a WAFA card.

  Students  holding a current WFR certification from any other organization than NOLS Wilderness Medicine are REQUIRED to submit a photocopy of their certification card on the first day of the course.

  If you hold a current WFR certification from any other wilderness medicine organization with less than a 70 hour certification, you will receive a letter of course completion in lieu of a NOLS Wilderness Medicine WFR certification. This letter of completion may allow you to recertify with your original certifying organization. You must contact that organization prior to your NOLS Wilderness Medicine course to ensure that our course will meet their requirements for recertification.

  It is your responsibility to make sure your certification meets this standard. If you are unsure, please contact NOLS Wilderness Medicine before enrolling in a course and review the recertification portion of our website: https://www.nols.edu/en/courses/courses/wilderness-first-responder-recertification-WFRR/. NOLS Wilderness Medicine certifications will be afforded a one-year period after expiration within which to recertify. This course will also recertify those who hold a valid WEMT (wilderness portion only) or WAFA certification.

  Please email us for the detailed course description. This course is taught in English with participants from all over the world.

  Link to the Course Description: https://www.nols.edu/portal_media/wmi/course_files/WMI_16315_StudentLogistics.pdf

   

   

Contact info@crossinglatitudes.com to register